Biała czekolada nie zawiera proszku kakaowego, zawiera tylko bardzo mało masła kakaowego. Więc jeśli pyta Pani o wpływ kakao na zdrowie, to tego typu czekolada go nie posiada. Pragnę zauważyć, że czekolada deserowa nie jest czekoladą o najlepszym składzie. Największą zawartość kakao, bo powyżej 70% ma czekolada gorzka. Jednak samej czekoladzie nie poświęcałabym dużej uwagi, jeśli chodzi o dostarczenie wraz z kakao wartościowych składników odżywczych tj. kwasy omega-6, cynk, magnez, miedź, żelazo. Czekolada to produkt przetworzony z dodatkiem cukru, a często tłuszczy utwardzanych chemicznie, więc jeśli zależy Pani na dostarczeniu w diecie kakao, to proponuję to surowe tzw. proszek 16% bez dodatku cukru i polepszaczy, które znajdziemy w produktach np. dla dzieci.
Biała czekolada nie ma żadnych właściwości zdrowotnych ponieważ z czekoladą gorzką łączy ją tylko i wyłącznie nazwa.
W skład białej czekolady wchodzi:
- cukier,
- serwatka w proszku,
- tłuszcz mleczny,
- mleko w proszku pełne,
- emulgator (lecytyna sojowa),
- aromat,
- i nie wiele, bo tylko 33% tłuszczu kakaowego.
W białej czekoladzie nie znajdziemy czystego kakao. Niektórzy sądzą, że z uwagi na to, nie można nazwać jej prawdziwą czekoladą. Niestety nie ma w białej czekoladzie oraz wszelkiego rodzaju witamin, jak i minerałów i magnezu.
Niestety nie, jest bardzo niezdrowa, jest ciężej strawna niż czekolada deserowa, ma dużo cukru i tłuszcz trans, emulgatory, aromaty i znikomą ilość kakao, a to ono jest najzdrowsze w czekoladzie. Polecam poszukać czekolady deserowej z jak największą ilością kakao i spożywać z umiarem :)
Witam serdecznie!
Potwierdzam- najlepsza jest czekolada gorzka. Jeśli chce Pan/Pani dowiedzieć się o niej więcej, zapraszam do lektury mojego artykułu (adres strony) www.diet-coaching.xaa.pl/zakupy-pod-lupa/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Musi Pani być świadoma tego, że nadmiar jakiejkolwiek z czekolad będzie sprzyjał wzrostowi wagi.
Są to produkty kaloryczne i bogate w cukry oraz tłuszcze. Biała czekolada jest najgorszym wyborem ze wszystkich czekolad ponieważ z prawdziwą czekolada łączy ją jedynie nazwa. W swoim składzie nie posiada ona miazgi kakaowej. Niektóre białe czekolady nie zawierają nawet masła kakaowego
i składają się jedynie z tłuszczu, cukru i mleka. Pyta Pani także o pozytywne właściwości białej czekolady to z pewnością w niej Pani ich nie znajdzie. Ilości składników odżywczych, które zawiera biała czekolada są znikome. Zjedzenie kostki, czy nawet całej tabliczki nie wzbogaci organizmu
o potrzebne składniki odżywcze, a na pewno będzie skutkować dostarczeniem nadwyżki kalorii
w postaci tłuszczów i węglowodanów.
Ogólnie proszę zmniejszyć ilość zjadanych słodyczy a jeżeli już się Pani skusi to proszę wybierać czekoladę gorzką, która składa się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru, czasami
z niewielką domieszką wanilii i/lub aromatu. Ten rodzaj czekolady zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej. Spotykane są również czekolady o zawartości 95% miazgi. Czekolada gorzka ze względu na dużą zawartość masy kakaowej i niską zawartość cukru jest zdecydowanie uznawana za najbardziej wartościową. Im więcej w składzie miazgi, a mniej cukru tym lepiej. Czekolada deserowa, o której Pani wspomina to już nieco gorszy wybór - zawiera od 30 - 70% miazgi kakaowej, reszta to tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartość odżywcza gorzkiej czekolady – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jedzenie czarnej czekolady – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jedzenie gorzkiej czekolady na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wpływ białej czekolady na trądzik – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy można jeść czekoladę przy przewlekłej białaczce lemifatycznej? – odpowiada Kamila Ziemann
- Jaką czekoladę najlepiej wybierać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy czekolada mleczna lub gorzka blokuje wchłanianie magnezu i witamin? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
artykuły
Co kryje się w słoiku Nutelli? Poznaj zdrowsze zamienniki popularnego kremu
Niezdrowa Nutella Ostatnio pojawia się coraz więce
E476 - zastosowanie, właściwości i bezpieczeństwo
E476, polirycynooleinian poliglicerolu, to emulgat
Sprzymierzeniec cukrzycy. Tak Polacy karmią raka
Kakao jest ulubionym napojem wielu osób, niezależn