Zapytaj lekarza

1 , 0 3 4 , 1 7 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wpływ czekolady na zdrowie człowieka

Słyszałam, że czekolada ma bardzo korzystne działanie na organizm czlowieka. jak a jest optymalna jej dawka w ciągu dnia? Lubię czekoladę, ale czy tylko ta gorzka jest dobra? Czy jedną kosteczkę dziennie do kawy można spokojnie zjeść beZ wyrzutów sumienia?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

Dzień dobry,
Kakao jest bardzo zdrowe. Zawiera duże ilości o prozdrowotnym działaniu polifenoli, a także magnezu i żelaza. Spośród czekolad dostępnych na rynku, najlepsze są te o zawartości kakao 50 i więcej procent. 2 kostki (10 g) można zjeść dziennie. taka ilość nie spowoduje tycia a dodatkowo zapobiegnie chorobom układu krążenia i nowotworom.

Dietetyk, biotechnolog, specjalista ds. zdrowia publicznego. Doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
0

Czekolada nie ma właściwości zdrowotnych, a jedynie kakao w niej zawarte. Kakao jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza. Dlatego lepiej jest spożywać czekoladę gorzką o jak największej zawartości kakao. Czekolady mleczne, mają tylko kilka % zawartości kakao, dodatkowo często mają również całą listę E, a więc barwniki, zagęstniki, sztuczne aromaty itp. Co do kaloryczności czekolady, a będzie się znacząco różnić właśnie w zależności od zawartości kakao, cukru, ilości mleka itp. Dobrze jest wybrać tę, która posiada jak najmniej substancji dodatkowych np. bez E 476

0

Dzień dobry. Najwięcej wartości odżywczych spośród dostępnych czekolad posiada czekolada gorzka. Jednak spożywanie około 2 kostek czekolady gorzkiej/dzień nie powinno budzić niepokoju. Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor (przyjmuje się, że poprawa humoru- wynika to z obecności kofeiny i teobrominy w czekoladzie), zawiera polifenole (w czekoladzie występuje ok. 1,5-2% związków polifenolowych, które mają działanie przeciwutleniające), wpływa na spowolnienie procesów starzenia się.Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach obniża poziom cholesterolu, pomaga dbać o serce, reguluje poziom antyoksydantów. Trzeba również pamiętać o negatywnym działaniu czekolady. Czekolada to produkt wysokokaloryczny, jedzenie dużych ilości może wywołać bóle głowy, spowodowane rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu. Duża zawartość argininy bywa często przyczyną przyspieszenia rozwoju opryszczki. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Ważne tematy