Wpływ czekolady na zdrowie człowieka

Słyszałam, że czekolada ma bardzo korzystne działanie na organizm czlowieka. jak a jest optymalna jej dawka w ciągu dnia? Lubię czekoladę, ale czy tylko ta gorzka jest dobra? Czy jedną kosteczkę dziennie do kawy można spokojnie zjeść beZ wyrzutów sumienia?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Dieta w ciąży

Dzień dobry,
Kakao jest bardzo zdrowe. Zawiera duże ilości o prozdrowotnym działaniu polifenoli, a także magnezu i żelaza. Spośród czekolad dostępnych na rynku, najlepsze są te o zawartości kakao 50 i więcej procent. 2 kostki (10 g) można zjeść dziennie. taka ilość nie spowoduje tycia a dodatkowo zapobiegnie chorobom układu krążenia i nowotworom.

0

Czekolada nie ma właściwości zdrowotnych, a jedynie kakao w niej zawarte. Kakao jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza. Dlatego lepiej jest spożywać czekoladę gorzką o jak największej zawartości kakao. Czekolady mleczne, mają tylko kilka % zawartości kakao, dodatkowo często mają również całą listę E, a więc barwniki, zagęstniki, sztuczne aromaty itp. Co do kaloryczności czekolady, a będzie się znacząco różnić właśnie w zależności od zawartości kakao, cukru, ilości mleka itp. Dobrze jest wybrać tę, która posiada jak najmniej substancji dodatkowych np. bez E 476

0

Dzień dobry. Najwięcej wartości odżywczych spośród dostępnych czekolad posiada czekolada gorzka. Jednak spożywanie około 2 kostek czekolady gorzkiej/dzień nie powinno budzić niepokoju. Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor (przyjmuje się, że poprawa humoru- wynika to z obecności kofeiny i teobrominy w czekoladzie), zawiera polifenole (w czekoladzie występuje ok. 1,5-2% związków polifenolowych, które mają działanie przeciwutleniające), wpływa na spowolnienie procesów starzenia się.Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach obniża poziom cholesterolu, pomaga dbać o serce, reguluje poziom antyoksydantów. Trzeba również pamiętać o negatywnym działaniu czekolady. Czekolada to produkt wysokokaloryczny, jedzenie dużych ilości może wywołać bóle głowy, spowodowane rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu. Duża zawartość argininy bywa często przyczyną przyspieszenia rozwoju opryszczki. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty