Dzień dobry,
Kakao jest bardzo zdrowe. Zawiera duże ilości o prozdrowotnym działaniu polifenoli, a także magnezu i żelaza. Spośród czekolad dostępnych na rynku, najlepsze są te o zawartości kakao 50 i więcej procent. 2 kostki (10 g) można zjeść dziennie. taka ilość nie spowoduje tycia a dodatkowo zapobiegnie chorobom układu krążenia i nowotworom.
Czekolada nie ma właściwości zdrowotnych, a jedynie kakao w niej zawarte. Kakao jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza. Dlatego lepiej jest spożywać czekoladę gorzką o jak największej zawartości kakao. Czekolady mleczne, mają tylko kilka % zawartości kakao, dodatkowo często mają również całą listę E, a więc barwniki, zagęstniki, sztuczne aromaty itp. Co do kaloryczności czekolady, a będzie się znacząco różnić właśnie w zależności od zawartości kakao, cukru, ilości mleka itp. Dobrze jest wybrać tę, która posiada jak najmniej substancji dodatkowych np. bez E 476
Dzień dobry. Najwięcej wartości odżywczych spośród dostępnych czekolad posiada czekolada gorzka. Jednak spożywanie około 2 kostek czekolady gorzkiej/dzień nie powinno budzić niepokoju. Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor (przyjmuje się, że poprawa humoru- wynika to z obecności kofeiny i teobrominy w czekoladzie), zawiera polifenole (w czekoladzie występuje ok. 1,5-2% związków polifenolowych, które mają działanie przeciwutleniające), wpływa na spowolnienie procesów starzenia się.Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach obniża poziom cholesterolu, pomaga dbać o serce, reguluje poziom antyoksydantów. Trzeba również pamiętać o negatywnym działaniu czekolady. Czekolada to produkt wysokokaloryczny, jedzenie dużych ilości może wywołać bóle głowy, spowodowane rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu. Duża zawartość argininy bywa często przyczyną przyspieszenia rozwoju opryszczki. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką czekoladę najlepiej wybierać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wartość odżywcza gorzkiej czekolady – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jedzenie gorzkiej czekolady na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy czekolada mleczna lub gorzka blokuje wchłanianie magnezu i witamin? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jedzenie czarnej czekolady – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czekolada i kakao podczas karmienia piersią – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy warto jeść gorzką czekoladę na diecie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken