Szanowna Pani,
wg najnowszych zaleceń witaminę D powinniśmy (wszyscy) suplementować w okresie od jesieni do wiosny (październik-kwiecień). Jedynie dieta mocno obfitująca w tłuste ryby morskie jest w stanie zapewnić prawidłowy poziom tej witaminy. Jednakże ze względu na wysokie zanieczyszczenie wód i tym samym ryb (metale ciężkie, polichlorowane bifenole) nie zaleca się spożywania więcej niż 2 posikłów zawierających ryby tygodniowo.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Choroba Hashimoto a poziom ferrytyny i witaminy B12 – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Suplementy diety wspomagające pracę mózgu – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Stosowanie tranu i beta karotenu na poprawę stanu skóry – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Kiedy przyjmować witaminę D? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Zaspokojenie dziennej dawki witamin z grupy B w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Choroba Hashimoto bez niedoczynności a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Przez jaki okres można spożywać suplementy witaminy D3 i K2? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy homeopatia działa? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Płatki jaglane a dieta redukcyjna – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Choroba Hashimoto i wyniki TSH u 21-latki – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Zima pogłębia niedobory żywieniowe. Badanie ujawni, w jakiej kondycji jest organizm
Nadeszła wiosna, świat na nowo obudził się do życi
Nie jesteś w stanie schudnąć? Powodem mogą być niedobory tych witamin
Bezskutecznie walczysz ze zbędnymi kilogramami? Pr
Bierzemy ten suplement na potęgę. Częściej szkodzi niż pomaga
Z wielkim entuzjazmem podchodzimy do stosowania su