Wybór rodzaju pieczywa

Witam, jak mam rozpoznać wartościowe pieczywo? Jeśli na pierwszym miejscu w składzie jest mąka pszenna, a potem żytnia to czy ten chleb jest czegoś wart?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu
Lek. Paweł Baljon
93 poziom zaufania

Witam serdecznie. Lepszą mąką jest mąka żytnia. Niemniej jednak nie oznacza to że tej pierwszej należy się wystrzegać.

0

Witam.
Składniki których jest najwięcej w produkcie, są wymienione na etykiecie jako pierwsze. Jeśli nie na przeciwwskazań zdrowotnych, to zalecane jest spożywanie głównie ciemnego pieczywa pełnoziarnistego. Jest ono bogate w m.in błonniki, białko, sole mineralne i witaminy. Niepokojące są różnego typu próby zafałszowania rodzajów chleba np. chleb pszenny jest często barwiony karmelem i sugeruje, że jest chlebem razowym. Dodatek "polepszaczy smaku" może dawać chemiczny posmak. Kupowane pieczywo powinno być odpowiednio przyrumienione i wyrośnięte. Chleb zakalcowaty, przypalony, zanieczyszczony i zdeformowany jest mało wartościowy. Warto pamiętać, że w chlebach mieszanych zmniejsza się ilość wartościowej mąki żytniej.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty