Zapytaj lekarza

7 4 3 , 0 6 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wynik badań hormonalnych a starania o dziecko u 42-latki

Wita,. Bardzo proszę o radę. Moje badanie hormonów to: TSH 1,41 przy normie 0,300-4,ooo, PRL 11,78 przy normie 4,79 - 23,3, FSH 4,81 przy normie 3,5 - 12,5, LH 27,17 przy normie 2,4 - 12,6. Przeraża mnie LH . Czy tak wysokie LH może być przyczyną nie zajścia w ciążę i jak ewentualnie leczyć sie aby móc zajść w ciążę. Mam 42 lata i bardzo pragnę dzidziusia. Proszę o poradę.
KOBIETA, 42 LAT ponad rok temu

Czy objawy wypadowe menopauzy przeszkadzają w życiu zawodowym?

Lek. Paweł Baljon
77 poziom zaufania

Witam serdecznie. U kobiet LH wzrasta w cyklu miesiączkowym i jego wysoki poziom w środku cyklu odpowiedzialny jest za owulację. Po okresie menopauzy, gdy zaczyna zanikać czynność jajników, poziom LH jest wysoki. Warto jednak zaznaczyć iż podwyższony poziom LH przy prawidłowym poziomie FSH może wskazywać na PCOS. Badanie wykonuje się na początku (2-4 dzień) cyklu, stosunek LH:FSH jak 2:1 lub większy sugeruje tą etiologię.

lekarz w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy