Witam. Zachęcam do analizy wyniku badań krwi z lekarzem rodzinnym.
Witam, czy badała Pani też poziom żelaza i ferrytyny? Warto to też ocenić. Aby zminimalizować ryzyko anemii, należy zwiększyć podaż produktów bogatych w żelazo - czerwone mięso, podroby oraz kakao, zarodki pszenne, pestki dyni, płatki owsiane, żółtko jaja, soja, fasola, soczewica, sezam, pistacje, buraki, bób, brokuły, natka pietruszki (źródła roślinne żelaza warto łączyć z produktami bogatymi w witaminę C - warzywa, owoce). Mając w posiłku produkt bogaty w żelazo proszę nie łączyć go z mlekiem czy herbatą - te osłabiają wchłanianie żelaza. Ponadto warto zadbać o pokrycie zapotrzebowania na kwas foliowy (zielone warzywa, orzechy, banany, cytrusy) i witaminę B12 (ryby, jaja, mięso, sery).
Trudno odpowiedzieć mi na to pytanie, ponieważ nie wiemy jakie parametry dokładnie były badane. Bez wglądu w wyniki, trudno jest ustosunkować się do Pani pytania.
Anemię podejrzewamy wtedy kiedy mamy niedobór żelaza we krwi.
Proponuję udać się z otrzymanymi wynikami do lekarza pierwszego kontaktu, aby określił stan Pani zdrowia i dobrał odpowiednie leczenie,jeśli okaże się konieczne.
Mogę wspomnieć, iż w leczeniu anemii lekarze często zalecają suplementację diety preparatami z żelazem. Dodatkowo można wspomóc takie leczenie odpowiednią dietą, która bogata będzie w produkty ze zwiększoną zawartością żelaza.
Witam,
morfologia informuje o wielu schorzeniach. Cięzko określić na podstawie tego co Pani napisała co się dzieje. Anemia byłaby wtedy, gdy poziom hemoglobiny jest poniżej 12, a także hematokryt odbiega od normy. Proszę iść z tymi wynikami do lekarze, napewno rozwieje wątpliwości, ewentualnie potem szukać pomocy np. u dietetyka.
Pozdrawiam
Justyna Antoszczyszyn
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co zrobić, abym nie miała ciągle anemii? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Odpowiednia wartość poziomu hemoglobiny u 5-latki – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wynik poziomu hemoglobiny, hematokrytu MCH – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Leczenie anemii spożywaniem mięsa – odpowiada Mgr Magdalena Antoniuk
artykuły
Ferrytyna - wskazania, normy, interpretacja
Ferrytyna jest białkiem, które ma za zadanie groma
Anemia u dzieci - przyczyny, leczenie
Anemia u dzieci (niedokrwistość) zwykle rozpoznawa
Hemoglobina - definicja, badanie i normy. Za wysoka lub za niska hemoglobina
Hemoglobina ma ogromne znaczenie dla prawidłowego