Wyniki cholesterolu a dieta

Jeżeli wynik cholesterolu wynosi następująco: cholesterol całkowity 249 mg/dl, cholesterol HDL 66 mg/dl, cholesterol LDL 159,22 mg/dl, trójglicerydy 118 mg/dl - to wystarczy tylko dieta?
KOBIETA, 40 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Poziom cholesterolu a dieta

Witam Ćwiczę na siłowni, jestem osobą bardzo aktywną. Odżywiam się zdrowo. Mimo to miałem robione badania cholesterolu i wyszedł podwyższony (230) hdl 40 ldl 130. Byłem tym mocno zdziwiony. Obecnie chce zwiększyć masę mięśniową, buduje właśnie dietę,czytam duzo książek na ten temat i w wielu podaje się że powinno się też zwiększyć podaż zdrowych tłuszczów. Mam 25lat waże 78kg 182cm wzrostu.Czy dieta w której będę przyjmował-180gr b, 400gr ww,100gr t nie wpłynie na podwyższenie cholesterolu?
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu

Witam, z przedstawionych założeń diety wynika, że energia w Pana diecie będzie w około 50% pochodzić z węglowodanów, z ponad 22% z białka i w około 28% z tłuszczów, ale...decydująca jest jakość tych makroskładników, nie sama ich ilość. Kluczem do sukcesu jest właściwe rozplanowanie źródeł pokarmowych tych składników w Pana diecie.

Pozdrawiam serdecznie

www.dietoterapia.waw.pl

0
Urszula Forenc Dietetyk, Wrocław
53 poziom zaufania

Dzień dobry.
Proszę nie bać się tłuszczu, zły wpływ na wyniki lidów krwi mają nadmiarowe węglowodany, także napoje. Cholesterol 230 to nie jest powód do niepokoju, ale zalecałabym na wszelki wypadek ograniczyć produkty mączne oraz słodycze i napoje oraz soki, postawić na najlepsze źródła węglowodanów czyli warzywa, owoce, ewentualnie kasze, dla zdrowych osób. Nie ma potrzeby przyjmowania więcej niż 50 g węglowodanów po treningu.
Gdyby zdecydował się Pan na indywidualną poradę zapraszam do kontaktu: http://www.instytutzdrowegozywienia.pl/p/blog-page_18.html
Pozdrawiam serdecznie

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam,

w diecie hipolipemicznej obowiązuje ograniczenie cholesterolu do 300 mg/ dobę i do 10% energii z kwasów tłuszczowych nasyconych.. Proszę to uwzględnić w swoich wyliczeniach.

Pozdrawiam serdecznie

0

Witam!
Istotna jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna oraz konsultacja z lekarzem. Wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu ma spożywanie produktów tj. oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek), ryby morskie, produkty bogate w błonnik (ciemne pieczywo, brązowy ryż, grube kasze, warzywa, owoce). Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników.

Po więcej porad i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Podwyższony cholesterol a dieta

Witam,mam 43 lata ,wzrost 187 waga 150 kg( miesiąc temu ważyłem 155kg)od miesiąca przeszedłem na zdrowsza dietę,ograniczam słodycze,dobrze sie odżywiam,jem dużo owoców warzyw, w kuchni z tłuszczy używana jest tylko oliwa z oliwek,olej kokosowy,olej z wiesiołka,pieczywo smaruje margaryna obniżająca cholesterol,kilka dni temu robiłem badania morfologiczne dla mężczyzn -pakiet ,zaniepokoił mnie podwyższony cholesterol ogólny-214 oraz LDL-146,trójglicerydy są ok-134,HDL -41 czy mam sie martwić?
MĘŻCZYZNA, 45 LAT ponad rok temu
Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk

Witam ciepło

Podwyższony poziom cholesterolu to nie jest znak żeby się martwić,tylko żeby działać.
Oczywiście podniesione wartości w kierunku zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL są niepokojące i warto nad tym mocno pracować, aby nie doprowadzić się do poważnych konsekwencji hipercholestrolemii.
Bardzo dobra wiadomość, że już Pan zaczął działać i wdrożył zdrowsze odżywianie.
Właściwa dieta ma w tym temacie kluczowe znaczenia.
Na co warto zwrócić uwagę:
- błonnik , który również będzie miał wpływ redukujący na poziom cholesterolu (ułatwia jego wiązanie i wydalanie z organizmu) odnajdziemy go w płatkach owsianych górskich, płatkach jęczmiennych, żytnich; w otrębach; ciemne ryże, gruboziarniste kasze, rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola, fasolka, bób) w razowym pieczywie w nasionach słonecznika pestkach dyni, warzywach i owocach
- chude mięso (indyk, królik, przepiórka) przygotowywane jako gotowane, gotowane na parze, duszone, pieczone. Unikamy smażenia Mięso zalecam 2 x w tyg po około150g
- ryby - gotowane, duszone, grilowane. Każdy rodzaj. To one powinny królować na stole jako główne źródło pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczy Omega3
- nabiał - chudy nabiał i fermentowane produkty mleczne
- ser żółty - ostrożnie, bo jest tłusty. Trudno również dostać dobry i prawdziwy ser żółty, jeśli nie ma podanego składu to lepiej zrezygnować z zakupu i nie jeść podejrzanego produktu (więcej na temat serów : http://kwestiadiety.com/ile-dziur-ma-ser)
- jaja - 5 do 7 sztuk tygodniowo
- zdrowe tłuszcze to oliwa z oliwek, olej rzepakowe nierafinowany bezerukowy, olej lniany i oleje rybie
- warzywa - w każdej postaci i każdej ilości
- owoce - jedna porcja dziennie - zależnie jeszcze jaki owoc
- nawadniane organizmu - woda, herbata ziołowa, herbata owocowa itp Zadnych soków napojów smakowych/gazowanych nie pijemy
- aktywność fizyczna

Warto również wybrać się do rozsądnego dietetyka o pełne zalecenia.
Warto również zadbać o redukcję masy ciała, to również bardzo pomoże w wyrównaniu wyników

Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty