Wypadanie włosów a wyniki badań hormonalnych

Witam. Strasznie wypadaja mi wlosy. Robilam badania w 3 dniu cyklu. Moje wyniki : Estradiol 24,0 (norma 21-251), LH 6,2 (norma 2,39-6.60), FSH 4,68 (norma 4-13), DHEAS 251,60 (norma 134,20-407,40)SHBG 71,7 (norma 26,1- 110,0) Testosteron 0,62 (norma 0,13- 1,08), TSH 1,98 (norma 0,35- 4,94) FT3, FT4 w normie, Androstendion 3,40 (norma 0,5- 3,50) Żadne wcierki nie pomogają mi używałam Aplicort E, włosy lecą mi masowo od kilku miesięcy ok. 400 dziennie. Nie wiem co robić, prosze o pomoc
KOBIETA ponad rok temu

Leczenie łysienia męskiego

Lek. Paweł Baljon
77 poziom zaufania

Witam serdecznie. Do przyczyn wypadających włosów, oprócz życia w stresie, należą: zmiana nawyków, na przykład używanie innych środków do pielęgnacji niż zazwyczaj, zbyt rzadkie mycie włosów (wówczas zanieczyszczenia mogą niszczyć włosy), nadużywanie prostownicy lub lokówki, zbyt częste farbowanie i inne zabiegi kosmetyczne, niektóre choroby, niedobór składników odżywczych w diecie, złe nawyki, na przykład szarpanie włosów podczas czesania. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na wykazane powyżej przyczyny. Muszę także wspomnieć o spadku poziomu hormonów żeńskich jako także ważną przyczynę mogącą powodować wypadanie włosów. Można oczywiście zastosować bardziej wyszukane metody leczenie przy pomocy specjalnych kosmetyków. I tak na przykład warto wypróbować Vichy Dercos Szampon lub Loxon, 2% w płynie, na skórę głowy.

lekarz w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0

Witam,
tabletki hormonalne stabilizują poziomy hormonów więc często pomagają w tej dolegliwości. Oprócz w/w badań proponuję:
1. żelazo we krwi
2. TIBC
3. Ferrytyna
4. ANA
5. kał pasożyty i grzyby
no i trzeba trochę wzmocnić kurację:
1. gelacet 1x1 saszetka
2. biotebla 5mg 1x1 tabl
3. seboradin szampon i ampułki do wcierania w głowę na noc
Pozdrawiam

Lek. med. Bartosz Pawlikowski jest specjalistą w dziedzinie dermatologii i wenerologii. Wiedzę i doświadczenie czerpał podczas nauki akademickiej oraz praktyki zawodowej w różnych polskich placówkach medycznych. Brał również udział w misjach zagranicznych. Aktualnie pracuje w Warszawie w Centrum Lasoterapii i Modelowania Sylwetki Elite.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty