Zaleca się; eliminację tłuszczu zwierzęcego na korzyść olejów roślinnych (nie jadamy masła, jadamy olej słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron z oliwek). Pestki słonecznika, dyni, siemię lniane warto dołączyć do diety. Czosnek, awokado, warzywa strączkowe (groszek, fasola, soczewica...), soja, duża ilość warzyw zielonych (sałata, papryka, kiełki). Wzbogacić należy dietę w otręby, płatki owsiane górskie, płatki jęczmienne. kaszę jęczmienną, gryczaną, makarony pełnoziarniste, chleb pełnoziarnisty, żytni, bułki typu grahamki. Wyeliminować trzeba sery nisko tłuszczowe tj. pleśniowe, camembert, smażone sery, topione, żółte na korzyść serów odtłuszczonych. Jadamy sery twarogowe chude. Całkowita eliminacja słodyczy z diety. Zalecam picie zielonej herbaty.Wyeliminowanie kawy pitej na czczo.

0

Witam, Aby zmniejszyć stężenie cholesterolu LDL, należy zastępować w diecie nasycone kwasy tłuszczowe (tłuszcze zwierzęce – tłuste produkty mleczne i mięsne) nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (oleje roślinne i miękkie margaryny). Trzeba maksymalnie ograniczać spożycie tzw. izomerów trans kwasów tłuszczowych. Głównym ich źródłem w diecie są częściowo uwodornione tłuszcze roślinne, występujące w tłuszczu cukierniczym, i – co za tym idzie – w wyrobach przemysłu cukierniczego i piekarniczego.W hipercholesterolemii zaleca się również ograniczenie spożycia cholesterolu pokarmowego, tj. takich produktów, jak żółtka jaj, podroby i wędliny podrobowe. Działanie zmniejszające stężenie cholesterolu LDL ma błonnik pokarmowy, szczególnie obecny w nasionach roślin strączkowych, owocach, warzywach i produktach zbożowych z pełnego przemiału (ciemne pieczywo z mąki z grubego przemiału, kasze: gryczana, jęczmienna, płatki owsiane). Dlatego należy w żywieniu kłaść nacisk na spożycie wymienionych produktów.Z olejów roślinnych godny polecenia jest olej rzepakowy, gdyż poza jednonienasyconym kwasem oleinowym (co jest ogólnie znane) zawiera wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, jakim jest kwas alfa linolenowy. Inne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z tej rodziny,, występują w tłustych rybach morskich, np. w śledziach, makrelach i łososiach. Stąd bierze się zalecenie spożywania tłustych ryb morskich przynajmniej dwa razy w tygodniu. Czego unikamy : Należy więc unikać tłustych mięs i wyrobów wędliniarskich, takich jak pasztet, parówki, pasztetowa, salami, kiełbasy wiejskie, baleron i boczek. Wybierając produkty nabiałowe, należy uwzględniać te z małą zawartością tłuszczu lub odtłuszczone. Osobiście włączyłabym do diety olej lniany lub siemię lniane. Jeśli chodzi o olej polecam spożywac go na surowo 2 razy dziennie rano i wieczorem, on bardzo ładnie obniża poziom cholesterolu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty