Wysoki poziom cukru

Od dwóch lat mój syn choruje na cukrzycę typu 1 i od tego czasu mam okazję mierzyć sobie poziom cukru we krwi. Na czczo tylko raz miałam 132, ale po obiedzie ten cukier mieści się pomiędzy 150-200. Poziom ten spada powoli do kolacji do poziomu 140. Czy to oznacza początek cukrzycy? A może nie ma się czym jeszcze martwić?

KOBIETA ponad rok temu

Witam!

Wyniki pomiarów wykonanych glukometrem nie są wiążące (ze względu na małą dokładność) i nie pozwalają rozpoznać zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Wartości glikemii, które Pani podaje, są jednak niepokojące. Powinna Pani wykonać badanie stężenia glukozy we krwi żylnej na czczo (w laboratorium diagnostycznym).

Pozdrawiam.

0

Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty