Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Tak wysoki wynik może oznaczać, że jakiś czas przed pobraniem dziecko miało styczność z alergenem i wytworzyło sporo przeciwciał. Konieczna jest pogłębiona diagnostyka alergologiczna, pewnie testy skórne i ewentualne leczenie dietą eliminacyjną i lekami przeciwalergicznymi.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki poziom IgE i alergia u dziecka – odpowiada Dr n. med. Aleksandra Siedlewicz
- Wysoki wynik IgE u 53-latki – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co oznacza wynik IgE u 3,5-latka? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Podwyższony poziom IgE u 3-letniego dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Stałe leczenie pokrzywki a diagnostyka w kierunku alergii – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wyniki testów alergicznych u dziecka – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jaka może być przyczyna wysokiego poziomu IgE u dziecka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Liczne drożdżaki w wyniku badania kału u dziecka – odpowiada Małgorzata Panek
- Wynik poziomu IgE u 3,5-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wynik dziecka na IgE – odpowiada Milena Lubowicz
artykuły
Testy na nietolerancję pokarmową - hit czy kit?
Testy wykrywające nietolerancje pokarmowe, kiedyś
Testy alergiczne (testy antyalergiczne) - testy alergologiczne z krwi, testy na alergie pokarmowe, testy skórne, testy śródskórne, testy prowokacyjne, testy płatkowe
Testy alergiczne powinny wykonać osoby, które dośw
Przebieg konsultacji alergologicznej
Konsultacja alergologiczna jest istotnym elementem