Zapalenie korzonków a cukrzyca

Czy bóle korzonków mogą powodować podwyższony poziom cukru we krwi? Leczę się na cukrzycę typu 2. Stosuję insulinę po 14 jednostek rano i wieczorem oraz lek doustny 3 mg po 1/2 tabletki rano i w południe. Ostatnio dopadły mnie korzonki i poziom cukru po posiłkach jest wysoki (2 godz. po posiłku około 250, na czczo ok. 130). Przedtem poziom cukru był wyrównany i na czczo wynosił około 100, a 2 godz. po posiłku poniżej 140. Co może być przyczyną? Pozdrawiam

ponad rok temu
Lek. Izabela Brym
52 poziom zaufania

Witam.

Hormony wydzielane w czasie stresu (również tego wywołanego bólem lub samą chorobą), np. adrenalina czy kortyzol, mają działanie zwiększające poziom glukozy we krwi. To może odpowiadać za wzrost glikemii w Pana przypadku. Być może Pana zapotrzebowanie na leki wzrosło niezależnie od dodatkowych chorób. Proszę kontrolować poziom cukru po wyleczeniu korzonków.

0

Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty