Zapytanie o optymalną dietę w zwyrodnieniu barwnikowym siatkówki.

Witam! Choruję na zwyrodnienie barwnikowe siatkówki. Mam 50 lat. Aby opóźniać przebieg choroby zalecono mi spożywać dużo warzyw, owoców oraz tłustych ryb morskich. Więc rano jem musli z ziaren dyni, słonecznika, lnu, sezamu oraz naturalnego jogurtu. Po południu jabłko, grejpfrut lub winogrona. Wieczorem natka pietruszki do kolacji. Dodatkowo z apteki przypisano mi multiwitaminę wraz z luteiną (SuperOptic). W jednym z pism okulistycznych wyczytałam, że testy kliniczne z wit. A, którą podawano pacjentom w dawce 15 000 IU / dziennie wykazały spowolnienie rozwoju choroby. Postanowiłam więc robić świeży sok z marchewki (ze względu na dużą zawartość prowitaminy A). Codziennie piję taki sok (szklanka dziennie) a dodatkowo zażywam preparat multiwitaminowy (jedna tabletka dziennie), w którym jest 0,8 mg wit. A oraz wit. B, C, E, cynk, selen, luteina, omega3 oraz inne. Mam pytanie - ile jest wit. A w szklance (200ml) świeżo wyciśniętego soku z marchewki? Chodzi mi o to, aby zbliżyć się do tej leczniczej dawki 15 000 IU wit. A / dziennie oraz jednocześnie, aby nie przedawkować, bo czytałam, że nadmiar wit. A jest szkodliwy dla wątroby. Bardzo proszę o poradę, ile pić tego soku oraz ile jeść warzyw i owoców (ewentualnie jakich), aby optymalnie dobrać dietę przy tej chorobie ? Pozdrawiam, Anna
50 LAT ponad rok temu

 

Witam!

Najbardziej odpowiednia dieta przy AMD to dieta bogata szczególnie w barwniki roślinne takie jak: luteina, zeaksantyna, beta-karoten i likopen.
Aby dobrze dobrać dietę proponowałabym wizytę u dietetyka, a do tej pory suplementację preparatami witaminowymi..

Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty