Tak, ryby te można spożywać zamiennie, a nawet powinno się tak robić (różnorodność to jedna z podstawowych zasad racjonalnej diety). Wszystkie wymienione ryby są wartościowe ze względu na zawartość zdrowych tłuszczów. Należy tylko dostosować ilość tych produktów do całodniowej diety ponieważ są one dość kaloryczne. Unikajmy ryb kupowanych w sosach np. pomidorowym (często mają dużo niepotrzebnych dodatków) lub w śmietanie.
Pozdrawiam.
Witam,
oczywiście można ale już w innej gramaturze. Na 100% tuńczyka w sosie własnym, który jest bardzo zdrową i niskokaloryczną rybą, możemy wkomponować makrelę wędzoną 45% wagi tuńczyka, lub śledzia surowego bez zalewy 65% wagi tuńczyka.
Beyer-WYgońska
W diecie powinno się spożywać różne ryby natomiast jeżeli w jadłospisie jest tuńczyk to nie można zastępować go makrelą, ani śledziami gdyż tuńczyk jest rybą chudą a makrela i śledź to ryby tłuste. Są to bardzo dobre tłuszcze, źródła kwasów omega 3 ale jednak jak każde tłuszcze zawierają sporo kalorii. Tuńczyk zaś zawiera głównie białko.
Jeżeli dieta jest ustalona indywidualnie dla Pani proszę skontaktować się ze swoim dietetykiem, który przeliczy ilość białka, tłuszczu i kalorii. Pozdrawiam
Teoretycznie są to ryby i w zasadzie nie powinno mieć znaczenia JEDNAK MA OGROMNE ZNACZENIE...gdy dieta jest bilansowana z uwzględnieniem jednostki chorobowej np.wysokiego cholesterolu, chorób tarczycy to każda zamiana powinna być ściśle przeliczona przez specjalistę. Poszczególne ryby różnią się składem między sobą. Śledź nie do końca polecany jest na diecie redukcyjnej, za to makrela nie będzie mogła być spożywana przez osoby cierpiące na dnę moczanową, tuńczyk z puszki dla osób mających alergię na metale ciężkie jest zakazany...nie istnieje jedna uniwersalna odpowiedź. Wszystko zależy od problemu dietetycznego z jakim się Pacjent zmaga, założeń diety i oczekiwań.
pozdrawiam Natalia Klapińska dietalia@op.pl, tel. 604 515 221
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy wędzona makrela może znacznie podnieść cukier? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta a ostre zapalenie trzustki i wrzody dwunastnicy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Ryby Bałtyku - która jest najzdrowsza? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Dieta dla osoby po lekkim udarze niedokrwiennym – odpowiada Dr n. med. Anna Błażucka
- Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta dla osiemnastolatki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jedzenie mięsa wieprzowego na diecie – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Tuńczyk w diecie u 16-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma