Zatorowość płucna a odpowiednia dieta

Dzieńdobry. Dwa tygodnie temu zadałem pytanie co ja mam jejść,żadnej odpowiedzi,jestem w szoku. Mam 62 lata,jestem po zatorowości płuc,biorę warfin,mam nadciśnienie,również biore leki,mam cukrzyce 2,biorę insuline-Humulin R,N. Nie wolo mi jejść-żadnych zielonych warzyw,w tym grejpfruta oraz żadnych co rozrzedzają krew-pulmonolog. Diabetolog-żadnych słodkich owoców,bialego pieczywa,jejść-warzywa. To co jest dobre dla cukrzyka jest złe dla biocego warfin.
MĘŻCZYZNA, 61 LAT ponad rok temu

Jest mnóstwo rzeczy, które nadają się do jedzenia. Zielone warzywa maja wpływ na działanie warfinu, dlatego należy je ograniczać. Pozostaje cała gama warzyw czerwonych (pomidor), pomarańczowych (marchewka), fioletowych i żółtych(papryka). Mąka biała jest niewskazana, ale jest pieczywo z mąki żytniej, razowej oraz specjalne pieczywo dla diabetyków. W poradni cukrzycowej prowadzone są szkolenia z zakresu diety, na których może Pan szczegółowo omówić swoje potrzeby.

0

Dzień dobry,

Osoby przyjmujące leki, które nazywane są antagonistami witaminy K (w Pana przypadku jest to warfaryna) powinny unikać spożywania takich produktów, jak: groszek zielony z puszki, kapusta czerwona, seler korzeniowy, szparagi, kapusta pekińska, ogórek kwaszony, por, sojakapusta włoska, kapusta zwykła, brokuły, rukola, brokuły, kiełki, szczypiorek, endywia, bazylia świeża, szpinak, rzeżucha, jarmuż, botwina, natka pietruszki, bazylia suszona, awokado, rabarbar, kiwi, śliwki suszone.

Można jeść w małych ilościach (max. 1/2 szklanki dziennie):
fasolka zielona szparagowa, groch suchy, karczochy, kalafior, ogórek zielony ze skórką, seler naciowy, groszek zielony (surowy), porzeczki, białe, czerwone, winogrona, granat, borówki, jeżyny.

Można jeść swobodnie, w rozsądnych ilościach:
grzyby, imbir korzeń, kalarepa, rzepa, buraki, cebula, brukiew, dynia, rzodkiewka, czosnek, maniok, ziemniaki, pomidory w puszce, patison, bakłażan, fasolka czerwona z puszki, papryka czerwona, soczewica, fasola czerwona sucha, fasola biała sucha, ogórek zielony bez skórki, papryka zielona, pomidor, ciecierzyca, marchew surowa, mandarynka, pomarańcza, owoce karambolii, grejpfrut, cytryna, arbuz, liczi, banan, jabłko, ananas, truskawki, melon, papaja, sharon, wiśnie, nekatarynki, morela świeża, mango, gruszka, figi świeże, śliwki, maliny.

W przypadku nadciśnienia dodatkowo zaleca się ograniczanie spożycia soli i sodu (wszystkich słonych przekąsek, gotowych sklepowych wędlin, żółtych serów).
Regularny wysiłek fizyczny, nawet jeśli są tylko tylko (albo aż) spacery codziennie 30 minut bardzo dobrze wpływają na leczenie nadciśnienia i cukrzycy.

Może Pan również spożywać chudy nabiał (biały chudy twaróg), UWAGA na jajka - w zatorowości płucnej i cukrzycy nie polecam jajek. Dodatkowo może Pan spożywać ryby, nie więcej niż 1 w tygodniu, mięso z indyka.

Polecane są również oleje roślinne: olej kokosowy i oliwa z oliwek.

Jeżeli ma Pan jeszcze jakieś dodatkowe pytania, proszę pisać na mój adres mailowy jluty.poradnia@gmail.com, postaram się pomóc jak tylko mogę.

Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
http://www.justynaluty.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty