Dzień dobry, mam pytanie natury żywieniowej. Chętnie zrezygnowałabym z jedzenia mięsa z przyczyn światopoglądowych i smakowych. Niestety mój organizm wytrzymuje maksymalnie 3 dni bez białka zwierzęcego, potem tracę siły i tylko leżę. Włączenie cieciorki i fasoli oraz zwiększenie ilości nabiału nie pomaga. Cierpię na chorobę Hashimoto. Czy możliwe jest, żeby organizm tak źle funkcjonował bez mięsa? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Kurczak w czerwonym curry z ryżem
Nie masz pomysłu na obiad? Zapomnij o schabowym z ziemniakami. Zainspiruj się naszym filmem. Zobacz, jak przyrządzić kurczaka w czerwonym curry z dodatkiem ryżu.
Szanowna Pani,
niestety w chorobie Hashimoto niezalecane jest zupełne odstawienie mięsa.
Dodatkowo należy odstawić tłuste mięsa oraz mięso kurczaka - najlepsze będą: chuda wołowina, indyk, królik oraz ryby (dzikie! hodowlane mają niekorzystny skład tłuszczów).
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można smażyć mięso na oleju rzepakowym w chorobach układu krażenia po baypassach? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Choroba Hashimoto bez niedoczynności a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Silne zaparcia a karob – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy a choroba Hashimoto – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Interpretacja wyniku hormonów tarczycy a Hashimoto – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Choroba Hashimoto i wyniki TSH u 21-latki – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Zaspokojenie dziennej dawki witamin z grupy B w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Wybór probiotyku na Zespół Jelita Drażliwego – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy przy chorobie Alzheimera niewskazane jest jedzenie mięsa? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Choroba Hashimoto a poziom ferrytyny i witaminy B12 – odpowiada Mgr Justyna Luty