Zapytaj lekarza

7 3 7 , 1 1 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Zmiana odpowiadająca torbieli z echogenną treścią w wyniku USG i sonomammografii piersi

witam mam 37 lat i dwoje dzieci. Wczoraj robiłam bopsję z piersi. W USG i sonomammogrofii wyszłona godz 8/4cm o/b hypoechogeniczna zmiana 7x4mm odpowiadająca torbieli z echogenna treścią lub FA. Podczas biopsji w strzykawce nie pojawił się płyn tylko gesta substancja jak tłuszcz. Oczym to może świadczyc. biopsja była wykonywana razem z usg , więc wkłuto się do zmiany
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Kiedy konieczny jest przeszczep?

Operacja przeszczepienia organu jest bardzo wymagająca - zarówno od lekarza, jak i od pacjenta. Czy wiesz, w jakiej sytuacji konieczny jest przeszczep?

Lek. Paweł Baljon
77 poziom zaufania

Witam serdecznie. Warto zaczekać do otrzymania wyników biopsji, ponieważ na obecną chwilę diagnozowanie przypomina trochę wróżenie z fusów. Wykonujący badanie sugerował obecnośc torbieli ( zmiana łagodna) lub FA czyli fibroademona - gruczolakowłókniak. Jest to także łagodny guz piersi, powstający pod wpływem dużej ilości estrogenów, w wyniku rozrostu tkanki łącznej włóknistej

lekarz w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0

Skoro biopsja była wykonano pod kontrolą USG na pewno była trafiona w zmianę. Jeśli uzyskano treść gęstą to być może jest to zmiana lita tak jak sugerował ultrasonografista np. gruczolakowłókniak. Dopiero wynik badania cytologicznego da odpowiedź czym może być ta drobna zmiana w sutku.

Specjalista chirurgii ogólnej.
0

W badaniu USG interpretacja obrazu niewielkiej zmiany (7x4mm) może czasem budzić wątpliwości. Przy obrazie zmiany niepodejrzanej (w Pani wypadku lekarz interpretował obraz jako torbiel lub włókniakogruzolaka) biopsja ma na celu potwierdzić, że zmiana może pozostać w obserwacji. Treść zaaspirowana podczas biopsji może mieć kolor krwisty, żółty, czasem nawet wygląda jak gęsta śmietana. Do oceny charakteru pobranego materiału konieczne jest badanie mikroskopowe. Sam obraz morfologiczny (czyli ocena "na oko") może być myląca.
Pozdrawiam,
Joanna Jędrys

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy