Zapytaj lekarza

7 3 6 , 1 2 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Zmiany w nerkach a przerost prostaty

Witam! Kształt, wielkość i położenie obu nerek prawidłowe. W rzucie kielichów środkowych nerki prawej echoujemna przestrzeń śr. ok. 11mm- do różnicowania z torbielką przymiedniczkową, a wybiórczo poszerzonym kielichem. Poza tym poszerzenia UKM, złogów oraz innych zmian patologicznych nie stwierdzono. Pęcherz moczowy echoujemny, gładkościenny bez patologii. Gruczoł krokowy niejednorodny, powiększony o wym. 56x40 mm - wpukla się do światła pęcherza moczowego modelując jego ściany. PSA 2,2 ng/ml Mam 59 lat , używam Amlopin 5mg i Milurit /dna moczanowa/. Poza tym czuję się dobrze i w nocy nie wychodzę do toalety. Dziękuję i pozdrawiam.
59 LAT ponad rok temu

Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki

Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.

Zmiany w nerkach nie są niepokojące, jednakże rozmiar Pana prostaty już tak. Brak objawów i niski wynik PSA rokują  dobrze. Prawdopodobnie to tylko przerost prostaty. Wartoprofilaktycznie brać jakiś ziołowy preparat na tą chorobę. Jednakże niski wynik PSA nie wyklucza obecności nowotworu, dlatego warto regularnie odwiedzać urologa, nawet jeżeli nie będzie objawów ze strony układu moczowego. W przyszłości dobrze będzie wykonać ponowne badanie per rectum i oznaczenie PSA, być może także rozważyć biobsję prostaty.

Lekarz, autorka wielu publikacji naukowych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy