Żywienie po całkowitej resekcji żołądka

Witam, jestem po całkowitej resekcji żołądka. Co powinnam jeść i w jakiej postaci oraz czy ta dieta już będzie do końca?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Witam.
Po resekcji żołądka dieta powinna być łatwo strawna, bogato białkowa oraz bogata w tłuszcze łatwo strawne.
Posiłki powinny być co 2-3 godziny do 5 dziennie, ostatni 2-3 godziny przed snem.
Warzywa powinny być raczej gotowane, unikać potraw smażonych i tłustych zwierających tłuszcze nasycone. Oczywiście podstawą jest picie wody dziennie od 1,5 do 2l. W miarę możliwości włączyć proszę ruch, wystarczy godzina spaceru dziennie.
Pozdrawiam Julita Krawczyk

0

Witam,
Zakładam, że jest Pani już kilka tyg. po operacji, więc pytanie dotyczy sposobu żywienia 'na stałe'. Główne zalecenia to: dieta bogatobiałkowa, z uwzględnieniem lekkostrawnych produktów (chude mięsa, wędliny -tu ostrożnie z dodatkami i solą, nabiał, ryby). Ważne by białko z dowolnego z w/w źródeł znalazło się w każdym posiłku. Posiłki powinny być spożywane często (co 2,5-3h) o w miarę stałych porach, w niewielkie objętościowo (najlepiej pomiędzy 5 do 7 posiłków na dobę). Ograniczamy ilość spożywanego tłuszczu (do 50g/dobę) i staramy się, by wprowadzać do diety jedynie te zdrowe (NNKT; oliwa z oliwek, olej lniany, ryby, mielony len -jeśli orzechy/nasiona -również drobno zmielone). Eliminujemy potrawy długo zalegające w żołądku, jak fasola szparagowa, groch, grzyby, warzywa kapustne, tłuste sery żółte, również czosnek/cebula oraz wszelkie zasmażki oraz dania typu fast food (to oczywiste ;))
Z napojów eliminujemy kawę, mocną czarną herbatę, alkohol. Z bogatego wyboru przypraw unikamy jedynie tych ostrych (chili, pieprz, itp.) Unikamy również wszelkich połączeń tłuszczów typu trans z cukrami prostymi, czyli mocno ograniczamy spożycie słodyczy.Należy mieć na uwadze, że po resekcji żołądka mogą wystąpić istotne niedobory witaminy B12, żelaza i innych składników mineralnych, dlatego należy kontrolować ich poziom regularnie (minimum raz do roku) i zadziałać w razie potrzeby farmakologicznie lub dieta.
pozdrawiam, Aleksandra Rytwińska

0

Witam!
Dieta powinna być lekkostrawna bogatobiałkowa, z wyeliminowaniem tłuszczów ciężkostrawnych. Potrawy należy przygotowywać na parze, foli aluminiowej, powinny być zmiksowane, rozdrobnione. Zupy mogą być doprawiane zawiesiną z mąki. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty