Witam.
Po resekcji żołądka dieta powinna być łatwo strawna, bogato białkowa oraz bogata w tłuszcze łatwo strawne.
Posiłki powinny być co 2-3 godziny do 5 dziennie, ostatni 2-3 godziny przed snem.
Warzywa powinny być raczej gotowane, unikać potraw smażonych i tłustych zwierających tłuszcze nasycone. Oczywiście podstawą jest picie wody dziennie od 1,5 do 2l. W miarę możliwości włączyć proszę ruch, wystarczy godzina spaceru dziennie.
Pozdrawiam Julita Krawczyk
Witam,
Zakładam, że jest Pani już kilka tyg. po operacji, więc pytanie dotyczy sposobu żywienia 'na stałe'. Główne zalecenia to: dieta bogatobiałkowa, z uwzględnieniem lekkostrawnych produktów (chude mięsa, wędliny -tu ostrożnie z dodatkami i solą, nabiał, ryby). Ważne by białko z dowolnego z w/w źródeł znalazło się w każdym posiłku. Posiłki powinny być spożywane często (co 2,5-3h) o w miarę stałych porach, w niewielkie objętościowo (najlepiej pomiędzy 5 do 7 posiłków na dobę). Ograniczamy ilość spożywanego tłuszczu (do 50g/dobę) i staramy się, by wprowadzać do diety jedynie te zdrowe (NNKT; oliwa z oliwek, olej lniany, ryby, mielony len -jeśli orzechy/nasiona -również drobno zmielone). Eliminujemy potrawy długo zalegające w żołądku, jak fasola szparagowa, groch, grzyby, warzywa kapustne, tłuste sery żółte, również czosnek/cebula oraz wszelkie zasmażki oraz dania typu fast food (to oczywiste ;))
Z napojów eliminujemy kawę, mocną czarną herbatę, alkohol. Z bogatego wyboru przypraw unikamy jedynie tych ostrych (chili, pieprz, itp.) Unikamy również wszelkich połączeń tłuszczów typu trans z cukrami prostymi, czyli mocno ograniczamy spożycie słodyczy.Należy mieć na uwadze, że po resekcji żołądka mogą wystąpić istotne niedobory witaminy B12, żelaza i innych składników mineralnych, dlatego należy kontrolować ich poziom regularnie (minimum raz do roku) i zadziałać w razie potrzeby farmakologicznie lub dieta.
pozdrawiam, Aleksandra Rytwińska
Witam!
Dieta powinna być lekkostrawna bogatobiałkowa, z wyeliminowaniem tłuszczów ciężkostrawnych. Potrawy należy przygotowywać na parze, foli aluminiowej, powinny być zmiksowane, rozdrobnione. Zupy mogą być doprawiane zawiesiną z mąki. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Codzienne wymioty i ból żołądka u 22-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaka dieta przy raku żołądka z przerzutami do wątroby? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Jaką dietę stosować przy wrzodach żołądka? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Refluks żołądkowy a żywienie – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Żywienie przy zapaleniu śluzówki żołądka – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Co może jeść mama po całkowitej resekcji żołądka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Domowe sposoby na zmniejszenie bólu przy przepuklinie rozworu przełykowego – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Dieta dla chorego po resekcji żołądka – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Wrzody żołądka dieta - co jeść, a czego unikać
Wrzody żołądka to nic innego jak ubytek błony śluz
Dieta na zgagę - czego nie jeść, produkty dozwolone
Dieta na zgagę wskazana jest wtedy, gdy doskwiera