Szanowny Panie,
W przypadku diety lekkostrawnej, błonnik pokarmowy powinno się dostarczać w ilości ok. 25 g/dob.

W diecie może Pan stosować: mleko 2% i mniej, słabe herbaty, herbaty ziołowe, wody niegazowane, herbaty owocowe, jogurt niskotłuszczowy, kefir, maślankę, pieczywo jasne, masło, chudy twaróg, serek homogenizowany, mięso gotowane, chude wędliny, zupy na wywarach wyłącznie warzywnych bez zaprawiania śmietaną, kaszę manną, kaszę jęczmienną, ryż biały, ziemniaki, mięso kurczaka, cięlęcinę, chude ryby, olej sojowy, olej słonecznikowy, oliwę, masło, młode soczyste warzywa (marchew, dynia, kabaczek, pietruszka, patison, seler, pomidor bez skórki - warzywa najlepiej gotowane), dojrzałe, soczyste owoce (jagodowe, winogrona bez pestek, cytrusy, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone).

Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań

0
Dietetyka
39 poziom zaufania

Dzień dobry,

należy stosować duże ilości gotowanych warzyw i owoców.


Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
www.justynaluty.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty