Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Dotychczasowe wyniki badań przyniosły za mało informacji, więcej mogą wyjaśnić dalsze badania. Co do zapasów żelaza w ustroju więcej na ten temat powie wynik ferrytyny. Jeśli zostanie stwierdzony niedobór to dobrać odpowiednią suplementację powinien specjalista. Wymienione badania nie rozstrzygną, czy ma Pani chorobę Crohna, mają za zadanie głównie ocenić, czy grozi Pani anemia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Badania żelaza a zmęczenie i ospałość – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co oznacza taki wynik morfologii krwi u 25-latki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy poziom ferrytyny ma wpływ na zawroty głowy? – odpowiada Dr n. med. Sławomir Graff
- Jak podnieść poziom ferrytyny we krwi? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wyniki badania poziomu żelaza i krwi – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Jak interpretować wyniki badań krwi u 46-latki? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wynik morfologii i żelazo w dolnej granicy – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Niedobór witaminy B12 i kwasu foliowego a anemia złośliwa – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Co mogą oznaczać w dalszym ciągu złe wyniki? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Jak leczyć zanikową część odźwiernikową żołądka? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski