Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 9 , 7 2 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Pytania do specjalistów

Czy jest jakieś ryzyko ciąży?

Witam, tabletki antykoncepcyjne biorę od 4 lat niestety zapomniałam przyjąć wczoraj (poniedziałek) 15 tabletkę czyli w 3 tygodniu. Zawsze biore o godzinę 21 ale przypomniałam sobie o niej na drugi dzień o 8 rano i wtedy ja zażyłam. Czy teraz... Witam, tabletki antykoncepcyjne biorę od 4 lat niestety zapomniałam przyjąć wczoraj (poniedziałek) 15 tabletkę czyli w 3 tygodniu. Zawsze biore o godzinę 21 ale przypomniałam sobie o niej na drugi dzień o 8 rano i wtedy ja zażyłam. Czy teraz jak nie zrobie 7 dniowej przerwy i zacznę brać kolejne opakowanie, ochorna przed ciąża zostaje zachowana? Dododam, ze współżylam w niedzielę Czy jest jakieś ryzyko ciąży?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Czy połknięcie takiego kawałka może być niebezpieczne?

Witam. Mam pytanie czy zjedzenie czekolady z jajka niespodzianki i razem z tą czekolada zjedzenia kawałka tego sreberka max pół centymetra to swobodnie przejdzie przez układ pokarmowy czy trzeba się czegoś obawiać? Dziękuję za odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Czy mogę włożyć tę globulkę?

Witam mam pytanie staramy się o dziecko z partnerem współżyliśmy przed owulacją teraz jestem 6 dni po niej od 3 dni męczę się z infekcja grzybiczą pochwy ale też jak przy poprzedniej ciąży ( która skończyła się poronieniem ) mam... Witam mam pytanie staramy się o dziecko z partnerem współżyliśmy przed owulacją teraz jestem 6 dni po niej od 3 dni męczę się z infekcja grzybiczą pochwy ale też jak przy poprzedniej ciąży ( która skończyła się poronieniem ) mam już bolące sutki i ból w podbrzuszu razem z jajnikiem uczucie pełności wszystkie objawy jak przy tamtej ciąży podejrzewam że mogło dojść do zapłodnienia i tu pytanie czy mogę włożyć globulke canestin 500mg czy to zaszkodzi jeżeli ewentualnie test za 9 dni pokaże 2 kreski ? Wczoraj wyczytałam że mogę normalnie a dziś usłyszałam że dopiero od 4 miesiąca mogę używać tych globulek co w przypadku gdy doszło do zaplodnienia ale jeszcze nie mogę zrobić testu wiem że muszę poczekać do spodziewanej miesiączki ale szczerze mówiąc chyba nie wytrzymam z tą infekcją tyle proszę o pomoc w wyjaśnieniu wszystkiego
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Jaką antykoncepcję wybrać w takiej sytuacji?

Dzien dobry, odstawiłam po kilku latach Harmonet poniewaz jestem po 40tce. Ryzyka zakrzepicy nie mam ale wiedząc o ryzyzku zwiekszajaym się z wiekiem podjelam decyzje o odstawieniu i założeniu wkładki np: Mireny po 4 miesiacach. Jednakze po odstawieniu Harmnetu baardzo... Dzien dobry, odstawiłam po kilku latach Harmonet poniewaz jestem po 40tce. Ryzyka zakrzepicy nie mam ale wiedząc o ryzyzku zwiekszajaym się z wiekiem podjelam decyzje o odstawieniu i założeniu wkładki np: Mireny po 4 miesiacach. Jednakze po odstawieniu Harmnetu baardzo wypadły mi włosy. A slyszalam ze z kolei Mirena moze to nasilic porownujac do Harmonetu ktory być może takie wypadanie blokował. Moje pytanie: jaką zatem antykoncepcję wybrać ? Tak aby po 40 roku nie narazac sie zakrzepicą wypadaniem włosów. Kompletnie już nie wiem :(
odpowiada 2 ekspertów:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Jak należy interpretować ten wynik badania?

Pogrubiałe tkanki miękkie nosogardła do 14 mm - jak w przeroście tkanki limfatycznej. Czy można poprosić o interpretację?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Co oznacza taka flegma ze smugami krwi?

Dzień dobry, Od listopadowej infekcji gardła i zatok pozostała do dnia dzisiejszego flegma na oskrzelach , zielono brązowa , lepka często z takimi jakby nitkami, dodakowo zaobserwowałem co jakieś dwa tygodnie odkaszlniecię flegmy z niteczką krwi ,próbowałe mocniej kaszleć ale... Dzień dobry, Od listopadowej infekcji gardła i zatok pozostała do dnia dzisiejszego flegma na oskrzelach , zielono brązowa , lepka często z takimi jakby nitkami, dodakowo zaobserwowałem co jakieś dwa tygodnie odkaszlniecię flegmy z niteczką krwi ,próbowałe mocniej kaszleć ale tej krwi nie da się wymusić , dodam że nie mam kaszlu tylko rano go wymuszam żeby oczyścić drogi oddechowe, za dnia spokój. Nitka krwi pojawia się zawsze jednorazowo i nie jest to moim zdaniem aktywne krwawienie. Poniżej link do ze zdjęciami tej flegmy z krwią https://forum.abczdrowie.pl/topic/2513912-smugi-krwi-we-flegmie/ Robiłem rtg klatki ok laryngolog -ok dentysta -ok ze wszystkimi wynikami poszedłęm do pullmonologa na osłuch i pokazać zdjęcia flegmy i krwi ale pani stwierdziła że osłuchowo ok a taka ilość krwi nie podlega dalszej diagnostyce przy prawidłowym rtg i pozostałych badaniach a już na pewno nie bronchoskopii której się obawiałem , uzyskałem informację że flegmę mam od wieczornego zapalenia skręta z tytoniem dlatego jest brudna i lepka, (jeden skręt dziennie ale niestety bez żadnego filtra. Mimo wszystko epizod incydentalnej nitki krwi wzbudza mój niepokój i chciałbym prosić o jakieś sensowne wytłumaczenie żeby sie w końcu uspokoić i nie szukać dziury w całym,niepotrzebnie szukałem pomocy w google gdzie według inernetu nawet smuga krwi jest przypisywana finalnie zawsze raku płuc i teraz przypisuje sobie czarny scenariusz mimo dobrych wyników i odwiedzenia wszystkich specjalistów, dodam jeszcze że staram się kaszleć jak najsłabiej żeby nie uszkadzać żadnych naczyń krwionośnych ale efektu to nie przynosi i niteczka krwi czasem się pojawi.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy któryś z tych leków mógł wpłynąć na jakość snu?

Witam , mam zdiagnozowaną nerwicę lękową, przed stosowaniem leku nie miałem za bardzo problemów ze snem, po ich zastosowaniu, mam problem z bezsennościa, lekarz zmienił mi Asertin na wieczorną porę, bo często miałem ziewanie, stosuje leki takich jak Asertin... Witam , mam zdiagnozowaną nerwicę lękową, przed stosowaniem leku nie miałem za bardzo problemów ze snem, po ich zastosowaniu, mam problem z bezsennościa, lekarz zmienił mi Asertin na wieczorną porę, bo często miałem ziewanie, stosuje leki takich jak Asertin 100,linefor, chlodritixen, czy któryś z nich mógł wpłynąć na moją jakość snu i przez nie nie mogę zasnąć?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Hanna Markiewicz
Mgr Hanna Markiewicz

Czy po tej sytuacji powinienem zrobić test na HIV?

1 lutego byłem u prostytutki czynność do jakiej doszło polegało na tym że ona nałożyła prezerwatywę na penisa po czym swoją ręką robiła mi dobrze aż do wytrysku po 20 dniach mam wysoką temperaturę rozlane bóle mięśni tak jak w... 1 lutego byłem u prostytutki czynność do jakiej doszło polegało na tym że ona nałożyła prezerwatywę na penisa po czym swoją ręką robiła mi dobrze aż do wytrysku po 20 dniach mam wysoką temperaturę rozlane bóle mięśni tak jak w grypie czy mogłem zarazić się HIV czy powinienem zrobić sobie test.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Czy krwioplucie powinno być powodem do zmartwień?

Od tygodnia przechodzę wirusowe zapalenie gardła, które również przeszło na krtań. Pojawił się bezgłos, uczucie „przytkania” oraz wydzielina z zatok. Pracuję głosem, więc nadwyrężenie krtani nie jest czymś nadzwyczajnym. Jednakże wczoraj i dziś wraz z flegmą odkrztusiłam... Od tygodnia przechodzę wirusowe zapalenie gardła, które również przeszło na krtań. Pojawił się bezgłos, uczucie „przytkania” oraz wydzielina z zatok. Pracuję głosem, więc nadwyrężenie krtani nie jest czymś nadzwyczajnym. Jednakże wczoraj i dziś wraz z flegmą odkrztusiłam krew. Póki co są to 2 pojedyncze przypadki. Krew jest raczej ciemnoczerwona, nie są to nitki krwi. Wygląda bardziej jak skrzep. Główną wydzieliną jest krew, a nie żółta flegma, której w tych przypadkach nie widać. Wciąż odczuwam pieczenie i podrażnienie gardła oraz nadwyrężenie krtani, które tym bardziej daje się we znaki, gdy chwilę mówię (bezgłos znikł, jednak produkcja głosu dalej jest ciężka). Biorę teraz Sinupret, Sudafed, Momester, Xylometazolin oraz Gardimax w sprayu. Czy takowe krwioplucie powinno być powodem do zmartwienia? W pozostałych przypadkach odkrztuszania czy smarkania nie ma śladów krwi, jedynie te 2 odrębne póki co przypadki.
odpowiada 1 ekspert:
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek

Czy wymagane jest leczenie?

Miałam robiony wymaz z pochwy. Mam za dużo bakterii Streptococcus agalactiae z grupy B oraz Streptococcus spp. Czy wymagane jest leczenie? Jeśli tak, to pewnie dostanę antybiotyk?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Czy powinnam ponownie rozpocząć farmakoterapię lub psychoterapię?

Witam, Od ponad dwóch lat mam problemy ze zdrowiem psychicznym.Chorowałam na depresję, obecnie odstawiłam już leki.Natomiast nadal nie powróciłam do pełni sił.Nie mogę się skupić,czuję się nieobecna w wielu aspektach życia.Nie odczuwam satysfakcji z życia,często się zawieszam... Witam, Od ponad dwóch lat mam problemy ze zdrowiem psychicznym.Chorowałam na depresję, obecnie odstawiłam już leki.Natomiast nadal nie powróciłam do pełni sił.Nie mogę się skupić,czuję się nieobecna w wielu aspektach życia.Nie odczuwam satysfakcji z życia,często się zawieszam bądź żyje w swoich myślach.Jestem również rozdrażniona i apatyczna.Czy powinnam ponownie rozpocząć farmakoterapię bądź rozpocząć psychoterapię ?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Hanna Markiewicz
Mgr Hanna Markiewicz

Czy warto wykonać test w kierunku HIV?

Po przygodnym seksie oralnym, dzień po bol główny stan podgorączkowy 37.5 lekkie sztywnienie karku, biegunki, minęły 4 dni stan ten sam...? Czy wykonać test HIV
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Czy jest szansa na ciążę w naszej sytuacji?

Witam z mężem staramy się o dziecko i w dni płodne doszło do próby zapłodnienia , od piątku miałam krwawienie, juz od kilku dni obolałe piersi ból podbrzusza i objawy ciaży, wczoraj byłam na wizycie u ginekologa zrobiono mi usg... Witam z mężem staramy się o dziecko i w dni płodne doszło do próby zapłodnienia , od piątku miałam krwawienie, juz od kilku dni obolałe piersi ból podbrzusza i objawy ciaży, wczoraj byłam na wizycie u ginekologa zrobiono mi usg do pochwowe i widoczny był pecherzyk, zaznaczę że wczoraj miałam dostać miesiaczki czyli 19.02 i po wizycie u ginekologa zrobiłam beta hcg wynik ujemny i popołudniu znowu dostałam krwawienia czy jest szansa na ciaże? Mam powtórzyć badanie beta hcg?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Czy mam się obawiać ewentualnej ciąży?

Sprawa wygląda tak. 7 lutego stosunek przerywany. Na 14 lutego wyglądałaby według kalendarza owulacja lecz 15 lutego miałam wizytę u ginekologa i tej owulacji jeszcze nie było. Posiadam od lipca wkładkę wewnątrzmaciczna. Po kontroli umiejscowiona prawidłowo. Śluz przy szyjce taki... Sprawa wygląda tak. 7 lutego stosunek przerywany. Na 14 lutego wyglądałaby według kalendarza owulacja lecz 15 lutego miałam wizytę u ginekologa i tej owulacji jeszcze nie było. Posiadam od lipca wkładkę wewnątrzmaciczna. Po kontroli umiejscowiona prawidłowo. Śluz przy szyjce taki jak powinien być przy stosowaniu wkładki. Biały i gesty. Czy mam się obawiać ewentualnej ciąży?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Czy któraś z tych sytuacji mogła doprowadzić do ciąży?

Jakiś czas temu wraz z dziewczyną uprawialiśmy petting(były to jej dni płodne), na początku zrobiłem jej dobrze palcami, a później ustami. Następnie ona przez chwilę ocierała sie o mojego penisa (byłem w majtkach), później ja ocierałem się penisem o... Jakiś czas temu wraz z dziewczyną uprawialiśmy petting(były to jej dni płodne), na początku zrobiłem jej dobrze palcami, a później ustami. Następnie ona przez chwilę ocierała sie o mojego penisa (byłem w majtkach), później ja ocierałem się penisem o jej pochwę (wtedy ona była w majtkach). Następnie doszło do wytrysku na jej brzuch, po czym szybko poszła wziąć prysznic, obmyła się wodą, a później zelem pod prysznic i żelem do higieny intymnej. Problem jest taki, że dziewczyna posiada nieregularne cykle miesiączkowe i spóźnia się jej okres już 8 dzień, ponadto po zjedzeniu posiłku występują nudności (wcześniej biegunka). Dodam tylko, że w najbliższym czasie ma zaliczenia, więc może występować lekki stres, a im dłużej opóźnia się okres ten stres coraz bardziej się nasila. Czy z przedstawionych przeze mnie sytuacji, była któraś ryzykowna i mogła doprowadzić do ciąży?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Jak duże są szanse na ciążę w tej sytuacji?

Witam Wczoraj kochałem się z swoją dziewczyną, w trakcie stosunku zauważyliśmy że prezerwatywa się zsuneła. Nie doszło do wytrysku a dziewczyna była 4 dni po ostatnim dniu miesiączki. Po 1,5 godz zażyła tabletkę Escapelle. Moje pytanie brzmi jakie są szanse zajścia w ciąże
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Czy mogę już normalnie pić alkohol wysokoprocentowy?

Szukam odpowiedzi. W środę w ubiegłym tygodniu miałam wyrywanego zęba (dokładnie 6 na dole) bez założonych szwów. W związku z tym, że w ogóle nie przestawało mnie boleć w poniedziałek poszłam do dentysty i założył mi jakąś nakładkę (nie mam... Szukam odpowiedzi. W środę w ubiegłym tygodniu miałam wyrywanego zęba (dokładnie 6 na dole) bez założonych szwów. W związku z tym, że w ogóle nie przestawało mnie boleć w poniedziałek poszłam do dentysty i założył mi jakąś nakładkę (nie mam pojęcia co to bo nie powiedział). Dzień po założeniu tej nakładki już mnie nie boli. W piątek szykuje mi się impreza, czy mogę normalnie pić alkohol wysokoprocentowy (od wyrwania zęba do imprezy mija 9 dni). Dziękuję za odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Piotr Puchała
Lek. dent. Piotr Puchała

Jak pozbyć się opuchlizny na twarzy?

Dzień dobry mam pytanie, od 3 dni mam lekko spuchnięta lewa strona twarzy jest to na tyle niewidoczne że narzeczony nie zauważył dopóki nie powiedziałam żeby się przyjrzał, opuchlizna nie boli, nie jest czerwona. Nie powiększa się od tych 3... Dzień dobry mam pytanie, od 3 dni mam lekko spuchnięta lewa strona twarzy jest to na tyle niewidoczne że narzeczony nie zauważył dopóki nie powiedziałam żeby się przyjrzał, opuchlizna nie boli, nie jest czerwona. Nie powiększa się od tych 3 dni. Dotyczy lewej strony twarzy. Jestem za granicą i narazie nie mam możliwości pójść do lekarza. Opuchnuecie jest pod okiem na policzku, czym niżej policzka tym bardziej już jej brak. No ale przez te 3 dni się również nie zmniejsza. Masowałam trochę kostkami lodu to troszeczkę zniknęło ale na drugi dzień było na tym samym etapie.
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska

Jak rozumieć ten wynik badania TK zatok?

Witam, Czy pomoże mi ktoś rozszyfrować badanie TK zatok? Zatoki oboczne nosa prawidtowo wyksztatcone, powietrzne. Kompleksy usciowo-przewodowe oraz, zachytki klinowo-sitowe obustronnie drozne. Pregroda nosowa ustawiona niemal posrodkowo, dyskretnie wygieta lewostronnie.. Upowietrzenie matzowiny nosowej frodkowej lewej - concha bullosa. Prewody nosowe drozne. Komórki powietrzne wyr. sutkowatych obustronnie prawidtowo powietrzne.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy to normalny skutek uboczny?

Właśnie zaczekam przyjmować tabletki antykoncepcyjne i pierwszy raz przy stosunku pojawiła się suchość, trudności w rozluźnieniu a po wszystkim drobne krwawienie. Czy to normalny skutek uboczny?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Martyna  Dudzińska
Mgr Martyna Dudzińska
Patronaty