Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 3 5 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Leczenie zachowawcze: Pytania do specjalistów

Czy mam uszkodzony nerw?

Dzień dobry, Wczoraj byłam u dentysty i otrzymałam znieczulenie miejscowe, w celu rozpoczęcia leczenia zachowawczego dolnej czwórki. Miejsce wkłucia igły znajdowało się aż za ósemką (znieczulenie obejmowało całą prawą strone). Kiedy znieczulenie przeszło, zorientowałam się, że nie czuję zapachów.... Dzień dobry, Wczoraj byłam u dentysty i otrzymałam znieczulenie miejscowe, w celu rozpoczęcia leczenia zachowawczego dolnej czwórki. Miejsce wkłucia igły znajdowało się aż za ósemką (znieczulenie obejmowało całą prawą strone). Kiedy znieczulenie przeszło, zorientowałam się, że nie czuję zapachów. Przed wizytą było wszystko w porządku (mimo lekkiego kataru, zapachy były przeze mnie odczuwane). Czy mógł zostać uszkodzony nerw? Czy powinnam się w takim wypadku udać do lekarza czy jeszcze odczekać parę dni? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Karolina Michalska-Bałaga
Lek. dent. Karolina Michalska-Bałaga

Czy można w tej sytuacji założyć most szklany?

Dzień dobry, Mam wstawioną śrubę implantologiczną, w miejsce górnej lewej jedynki, wcześniej miałam przeprowadzony zabieg augmentacji kości. Zabieg wstawienia śruby został przeprowadzony miesiąc temu, wcześniej przez kilka miesięcy nosiłam szynę Essex. Po wstawieniu śruby miałam dodatkowo przeprowadzane leczenie zachowawcze. Po... Dzień dobry, Mam wstawioną śrubę implantologiczną, w miejsce górnej lewej jedynki, wcześniej miałam przeprowadzony zabieg augmentacji kości. Zabieg wstawienia śruby został przeprowadzony miesiąc temu, wcześniej przez kilka miesięcy nosiłam szynę Essex. Po wstawieniu śruby miałam dodatkowo przeprowadzane leczenie zachowawcze. Po tym czasie szyna nie pasuje idealnie do zębów. Wiem, że ze względów zdrowotnych podczas wstawienia śruby implantologicznej, nie było możliwości wstawienia maskującej korony tymczasowej. Czy jest możliwość założenia, mostu na włóknie szklanym lub przeprowadzenia innej metody, która umożliwiłaby mi poczucie komfortu? Szynę noszę już ósmy miesiąc i nie daję rady, aby przez kolejne co najmniej 5 miesięcy wciąż ją nosić. Dodam jeszcze, że mam bardzo utrudniony dostęp do stomatologa u, którego leczyłam się wcześniej ze względu na to, że aktualnie przebywam za granicą. Najważniejszy jest dla mnie komfort, którego obecnie nie mam i bardzo potrzebuje pomocy w tej sprawie. Dziękuję
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Piotr Puchała
Lek. dent. Piotr Puchała

Czy operacja twarzy pomoże w leczeniu?

Dzień dobry, mam 28 lat, pod koniec sierpnia zostałem pobity i okazało się, że został złamany łuk jarzmowy. Złamanie było wieloodłamowe (3 fragmenty). Po dwóch tygodniach(taki był wyznaczony czas do konsultacji) zdecydowałem się na zabieg operacyjny, pomimo, że lekarze doradzali... Dzień dobry, mam 28 lat, pod koniec sierpnia zostałem pobity i okazało się, że został złamany łuk jarzmowy. Złamanie było wieloodłamowe (3 fragmenty). Po dwóch tygodniach(taki był wyznaczony czas do konsultacji) zdecydowałem się na zabieg operacyjny, pomimo, że lekarze doradzali leczenie zachowawcze. Kość została nastawiona i zespolona płytką, która za pół roku będzie usunięta. Czy myślą Państwo, że podjąłem dobrą decyzję decydując się na operację? Na ten moment zeszła już opuchlizna, ale nadal nie potrafię otworzyć ust jak wcześniej, czy to minie? Czy powinienem ćwiczyć otwieranie ust? Czy podczas zabiegu usunięcia płytki jest duże ryzyko uszkodzenia nerwu twarzowego? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Witold Miecznikowski
Lek. Witold Miecznikowski

Co mam robić po złamaniu obojczyka?

Dzień dobry, 11 dni temu złamałem obojczyk z przemieszczeniem. Ortopeda zalecił leczenie zachowawcze (temblak), jednak obojczyk w dalszym ciągu porusza się w zależności jaką pozycję przyjmę (leżąca, siedząca)- efekt klawiszowy oraz ruch "zawiasowy" obu odłamów względem siebie... Pytanie brzmi, czy takie ruchy odłamów obojczyka nie zakłócą zrastania sie ww. kosci?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Witold Miecznikowski
Lek. Witold Miecznikowski

Czy muszę mieć operację kostki bocznej?

Czy operacja jest potrzebna? Witam, mam 18 lat i 3 tygodnie temu złamałam kostkę boczną, mam pękniętą kość strzałkową. Lekarz w szpitalu stweirdził, że spróbujemy leczenia zachowawczego gdyż nie ma przemieszczeń ale sam nie był do końca przekonany czy nie... Czy operacja jest potrzebna? Witam, mam 18 lat i 3 tygodnie temu złamałam kostkę boczną, mam pękniętą kość strzałkową. Lekarz w szpitalu stweirdził, że spróbujemy leczenia zachowawczego gdyż nie ma przemieszczeń ale sam nie był do końca przekonany czy nie będzie potrzebna operacja. Mam gips i wczoraj uderzyłam nim o podłogę (nie mocno ale poczułam to) i dziś boli mnie noga w tym miejscu gdzie mam złamanie czy kości mogły się jakoś przesunąć, że boli mnie noga? Dodam, że nie boli mnie mocno, ale czuję ją i jeszcze pytanie dotyczące ewentualnej opercji, czy jest ona przeprowadzana pod pełną narkozą i ile wynosi czas leczenia po operacji aby móc normalnie chodzić?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Jak należy leczyć złamanie kości udowej u starszej osoby?

Mama ma 88 lat. 15 stycznia złamałam główkę kości udowej. Karetka jednak nie zabrała mamy do szpitala. Po kilku dniach cierpień w bólach karetka zabrała mamę do szpitala w Głogowie. Niestety zastosowano wyłącznie leczenie zachowawcze i sądzę że w gorszym... Mama ma 88 lat. 15 stycznia złamałam główkę kości udowej. Karetka jednak nie zabrała mamy do szpitala. Po kilku dniach cierpień w bólach karetka zabrała mamę do szpitala w Głogowie. Niestety zastosowano wyłącznie leczenie zachowawcze i sądzę że w gorszym stanie karetka przywiozła mamę z powrotem do domu. Po 5 dniach hospitalizacji ordynatod nakazał przywiezienie kapci, aby mama zaczęła chodzić. Od 21stycznia do 27 stycznia (dzień odwiedzenia do domu) mama była hospitalizowana. W gorszym stanie powróciła do domu. Żaden prywatny fizjoterapeuta nie chciał podjąć się rehabilitacji6, ponieważ wypis wykonano dopiero 5 lutego. Mama cierpiąca i zbolała powinna zostać poddana specjalistycznej rehabilitacji szczególnie ponownej nauki chodzenia. Jak można dostać się na rehabilitację usprawniają schorowaną i leżącą w łóżku mamę. Bardzo proszę o pomoc i informacje. Zależy mi na ratowaniu zdrowia mojej mamy.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy to wskazanie do leczenia zachowczego?

Dzień dobry, w przeglądowym MR głowy z kontrastem opisano m.in. "przewlekły stan zapalny sitowia", poza tym bez istotnych klinicznie odchyleń. Jako jedyny objaw odczuwam spływanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła, czasem łzawienie oczu na wietrze, mrozie. Czy jest to... Dzień dobry, w przeglądowym MR głowy z kontrastem opisano m.in. "przewlekły stan zapalny sitowia", poza tym bez istotnych klinicznie odchyleń. Jako jedyny objaw odczuwam spływanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła, czasem łzawienie oczu na wietrze, mrozie. Czy jest to wskazanie do leczenia zachowawczego czy inwazyjnego? Kilka lat temu miałam wykonywane TK zatok, wg pani laryngolog "nic tam nie ma". Mam skrzywioną przegrodę nosa.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy moje bóle szyi da się wyleczyć?

Dzień dobry. Dolegliwosci bólowe od grudnia 2019 r. Ból w odc.szyjnym,promieniujacy do prawego barku i dalej aż do łokcia. Ból rwący. Przeszywajacy. Odczuwalny przez caly dzien rowniez w nocy.W RM: zniesienie lordozy szyjnej, częściowa dehydratacja krążków międzykregowych C3-C5,obniżenie wysokości krążka... Dzień dobry. Dolegliwosci bólowe od grudnia 2019 r. Ból w odc.szyjnym,promieniujacy do prawego barku i dalej aż do łokcia. Ból rwący. Przeszywajacy. Odczuwalny przez caly dzien rowniez w nocy.W RM: zniesienie lordozy szyjnej, częściowa dehydratacja krążków międzykregowych C3-C5,obniżenie wysokości krążka międzykręgowego C5 C6; tylna wypuklina w/w krążka lateralizująca na stronę prawą i lewą, ze zmniejszeniem przedrdzeniowej rezerwy płynowej kanału kręgowego oraz uciśnieciem korzenia prawego nerwu rdzeniowego na tym poziomie, w kontakcie z korzeniem lewego nerwu rdzeniowego; pozostałe krążki miedzykregowe prawidłowe, rdzeń kręgowy w odc.szyjnym bez patologicznych zmian ogniskowych, sygnał ze struktur kostnych prawidłowy. Leczenie zachowawcze: dicloberl, skudaxa, sirdulat. Proszę o opinie i pomoc. Kobieta lat 38.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co oznacza opis MR kolana u 30-latki?

Witam, Oto opis badania MR stawu kolanowego: Złamanie rogu przedniego łąkotki bocznej (caML) z obniżeniem jego wysokości. Łąkotka środkowa bez zmian zwyrodnienioeych o pourazowych. W grzbietowej części wynioslosci międzykłykciowej piszczeli, od strony piszczelowej, widoczna zmiana o śr. Ok 10mm mająca... Witam, Oto opis badania MR stawu kolanowego: Złamanie rogu przedniego łąkotki bocznej (caML) z obniżeniem jego wysokości. Łąkotka środkowa bez zmian zwyrodnienioeych o pourazowych. W grzbietowej części wynioslosci międzykłykciowej piszczeli, od strony piszczelowej, widoczna zmiana o śr. Ok 10mm mająca niski sygnał w czasie T1, podwyższony w czasie T2 i SPAIR, otoczona strefą obrzęku kostnego. Więzadła krzyżowe, poboczne w MR bez zmian. Ścięgno mięśnia czworogłowego uda i właściwe rzepki prawidłowe. Chrząstki stawowe bez ubytków, prawidłowe. Ilość płynu w jamie stawowej fizjologiczna. Struktury dołu podkolanowego bez zmian w MR. Wnioski: 1.Złamanie caML 2. Atopowy chrzęstniak śródkostny kości piszczelowej do różnicowania z geodą zapalną. Bardzo proszę o lopatologicznie wytłumaczenie tego wszystkiego. Wujek Google mówi różne rzeczy. Czy będzie wymagany zabieg czy raczej leczenie zachowawcze? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak postępować przy tym bólu kolana?

Witam, od listopada borykam się z bólem prawego kolana. Lekarz ortopeda skierował mnie na badanie USG i RTG. RTG w normie, USG widoczna niewielka torbiel Bakera pod kolanem. Niestety ból wciąż się nasila podczas schylania, kucania, podciągania nogi do... Witam, od listopada borykam się z bólem prawego kolana. Lekarz ortopeda skierował mnie na badanie USG i RTG. RTG w normie, USG widoczna niewielka torbiel Bakera pod kolanem. Niestety ból wciąż się nasila podczas schylania, kucania, podciągania nogi do klatki piersiowej. Specjalista zlecił na to rezonans kolana i lek przeciwzapalny. Wynik rezonansu jest następujący "Uszkodzenie tylnego rogu MM, obecna Torbiel Bakera". Tu pojawia się moje pytanie do czasu ponownej wizyty u ortopedy - czy muszę liczyć się z ewentualną artroskopia kolana czy leczenie zachowawcze wystarczy? Dodam, że obecny lek kompletnie nic nie daje, chcialbym wiedzieć na jaki okres czasu odpuszczenia sportu i pracy fizycznej muszę się przygotować
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

W jaki sposób mogę wyleczyć tę szczelinę odbytu?

Witam, W marcu tego roku zaczęłam leczenie przewlekłej szczeliny odbytu maścią i dilatatorem. W połowie kwietnia mój proktolog stwierdził że wszystko się zagoiło i dolegliwości rzeczywiście ustały. Na tej samej wizycie po oględzinach zostałam skierowana na rektoskopię z ewentualną skleroterapią... Witam, W marcu tego roku zaczęłam leczenie przewlekłej szczeliny odbytu maścią i dilatatorem. W połowie kwietnia mój proktolog stwierdził że wszystko się zagoiło i dolegliwości rzeczywiście ustały. Na tej samej wizycie po oględzinach zostałam skierowana na rektoskopię z ewentualną skleroterapią guzków krwawniczych odbytu. Do skleroterapii doszło, po zabiegu pojawił się lekki dyskomfort w odbycie ale z racji tego ze dopiero tydzień minął uznałam, że to kwestia rekonwalescencji. Jednak wczoraj nie wiem z jakiego powodu gdyż dbam o dobrą dietę i nawodnienie miałam zatwardzenie i ból lub bardziej pieczenie w miejscu w którym była szczelina powrócił, a gorsze jest to że mam wrażenie, że stolec wręcz nie może wyjść. Jedynie tym razem nie ma krwi. I teraz nie wiem co mam zrobić bo do lekarza powinnam zgłosić się dopiero za 3 tygodnie ale myślę, że czekanie tyle czasu tylko pogorszy moją sytuacje. Mam resztę maści z poprzedniego leczenia i nie wiem czy mogę jej użyć czy nie powinnam. W jaki inny niż zachowawczy sposób mogę wyleczyć tą szczelinę, bo nie będę kłamać że wolałbym się jej pozbyć raz a dobrze niż co dwa/trzy tygodnie znowu się borykać z jej powrotem. Dodam, że jestem młoda i właściwie całe życie przede mną a jest to dość ograniczająca mnie dolegliwość.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Andrzej Kluciński
Dr n. med. Andrzej Kluciński

Co mogę zrobić by zniwelować ból?

Witam,co mogę zrobić by zniwelować ból?Śpię po 3-4h na dobę,budzi mnie ból pleców i bioder,leczenie zachowawcze-zastrzyki przeciwbólowe,tabletki,rehabilitacja,ćwiczenia pomagają tylko na chwilę.Mam stwierdzoną skoliozę i lordozę,wynik rezonansu wskazał-drobne osteofity przednich i bocznych krawędzi trzonów kręgowych.Częściowe odwodnienie krążków m-k.Nieznaczne... Witam,co mogę zrobić by zniwelować ból?Śpię po 3-4h na dobę,budzi mnie ból pleców i bioder,leczenie zachowawcze-zastrzyki przeciwbólowe,tabletki,rehabilitacja,ćwiczenia pomagają tylko na chwilę.Mam stwierdzoną skoliozę i lordozę,wynik rezonansu wskazał-drobne osteofity przednich i bocznych krawędzi trzonów kręgowych.Częściowe odwodnienie krążków m-k.Nieznaczne uwypuklenie tylnych brzegów krążkow m-k w odcinku L1-L4 z dyskretnym uszkodzeniem pierścieni włóknistych krążków m-k w odcinkuL2-L4 na wysokości pozakanałowychczęści lewych otworów m-k.Na poziomie L4-L5 niewielka tylna wypuklina krązka m-k z drobną dwuogniskową protuzją jądra miażdżystego na wysokości obu otworów m-k oraz nieco wydłużone krawędzie stawow m-k łącznie prowadzą do nieznacznego ucisku worka oponowego i niewielkiego przewężenia otworów m-k.Drobna tylna centralna przepuklina jądra miażdżystego krażka m-kL5/S1,modelująca przednią powierzchnnię worka opony twardej-dodatkowo z wpuklaniem się do otworów m-k na tym poziomie tylnego brzegu krazka m-k i nieco wydłużonych krawędzi stawów m-k.Stożek rdzenia kręgowego prawidłowy.Niewielka nierówność płytek granicznych oraz nieznaczne obniżenie przednich części trzonów kręgów w dolnej uwidocznionej części kręgosłupa piersiowego-z b.drobną tylną centralno-lewostronną protuzją jądra miażdżystego krazka m-k Th11/Th12,nieznacznie uciskającą worek oponowy.Lekarz stwierdził że boli i będzie boleć,a na operację jest jeszcze za wcześnie.Mam rozumieć że przyjdzie mi żyć w ciągłym bólu?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Bóle i skurcze łydki - co nosić przed zabiegiem?

Witam. Jestem po badaniu USG Doppler żył kończyn dolnych. Lekarz stwierdził, że mam niewydolną żyłę odpiszczelową w odcinku udowym, szerokość żyły 5 mm (wg CEAP C2. 3). Zanim zgłoszę się na ablację laserową w leczeniu zachowawczym mam nosić pończochę II... Witam. Jestem po badaniu USG Doppler żył kończyn dolnych. Lekarz stwierdził, że mam niewydolną żyłę odpiszczelową w odcinku udowym, szerokość żyły 5 mm (wg CEAP C2. 3). Zanim zgłoszę się na ablację laserową w leczeniu zachowawczym mam nosić pończochę II stopnia. Wiem że są pończochy oraz podkolanówki. Teraz nie wiem co mam kupić bo generalnie mam problem od łydki w dół (ból i kurcze łydki)
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Diana Kupczyńska
Dr n. med. Diana Kupczyńska

Co oznacza taki wyciek z ucha?

Pięć lat temu zachorowałam na zapalenie ucha środkowego obustronne z wysiękiem. Był pisk w uszach, duży niedosłuch uczucie przytkania. Po leczeniu zachowawczym 3 miesiące minął niedosłuch, uczucie prytkania pozostało. Po badaniu słuchu lekarz stwierdzil "subiemtywne uczucie" zatkania. Dopiero po 5... Pięć lat temu zachorowałam na zapalenie ucha środkowego obustronne z wysiękiem. Był pisk w uszach, duży niedosłuch uczucie przytkania. Po leczeniu zachowawczym 3 miesiące minął niedosłuch, uczucie prytkania pozostało. Po badaniu słuchu lekarz stwierdzil "subiemtywne uczucie" zatkania. Dopiero po 5 lat lekarz inny stwierdził, że za blona widzi płyn i, że ten płyn nawraca. Mam skierowanie na przeswietelnie ucha i badanie słuchu. W dodatku za uszami, miedzy szczeka a uchem w najwyzszym punkcie czuje dwa guzy, wiekszy po prawej stronie gdzie jest wieksze uczucie przytkania, mniejsze po lewej. Czy może to być zapalenie wyrostka sutkowego i stąd ten płyn?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Co oznacza ten wynik badania po złamaniu kostki bocznej?

Dzień dobry Jestem 5 tyg po złamaniu kostki bocznej bez przemieszczenia. „Szczelina złamania na poziomie więzozrostu piszczelowo-strzałkowego. Drobny podłużny około 4x1 mm oderwany fragment kostny od piszczeli na poziomie więzozrostu ale bez cech jego poszerzenia.” Tak brzmi wypis ze szpitala,... Dzień dobry Jestem 5 tyg po złamaniu kostki bocznej bez przemieszczenia. „Szczelina złamania na poziomie więzozrostu piszczelowo-strzałkowego. Drobny podłużny około 4x1 mm oderwany fragment kostny od piszczeli na poziomie więzozrostu ale bez cech jego poszerzenia.” Tak brzmi wypis ze szpitala, noga miała być operowana, ale jednak założono mi gips i zakwalifikowano do leczenia zachowawczego. Objawy bólowe są dużo mniejsze ale często czuję pulsowanie w kostce i od jakiegoś czasu przy ruchu nogą czuję przeskakiwanie w miejscu złamania oraz też często czuję mrowienie i drętwienie w stopie. Czy to normalne? Czy nie powinnam się martwić? Zdjęcie gipsu i kontrola w poradnia za 2tyg
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jakie leczenie zatok należy podjąć?

Proszę o interpretację wyniku badania. Zostałam skierowana na badanie z powodu przewlekłego bólu zatok. Czy konieczne jest leczenie operacyjne czy wystarczy zachowawcze? Badanie TK zatok obocznych nosa. Zatoki przynosowe prawidłowo wykształcone. W prawej zatoce szczękowej widoczne jest masywne okrężne pogrubienie... Proszę o interpretację wyniku badania. Zostałam skierowana na badanie z powodu przewlekłego bólu zatok. Czy konieczne jest leczenie operacyjne czy wystarczy zachowawcze? Badanie TK zatok obocznych nosa. Zatoki przynosowe prawidłowo wykształcone. W prawej zatoce szczękowej widoczne jest masywne okrężne pogrubienie błony śluzowej w znacznym stopniu upośledzające powietrzność zatoki. Pozostałe zatoki przynosowe bez zmian patologicznych. Prawostronne skrzywienie przegrody nosowej z kolcem na szczycie krzywizny, modelującym środkową małżowinę nosową po stronie prawej. Małżowiny nosowe dolne i środkowe przerośnięte, lewa małżowina środkowa z cechami pneumatyzacji. Ujście prawej zatoki szczękowej niedrożne. Poza tym kompleksowo ujściowo-przewodowe drożne.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak powinno się postępować w przypadku perforacji błony bębenkowej?

Po uderzeniu ręka odczuwałem ból ucha oraz miałem wrażenie, że ucho jest przytkane i posiadałem częściowy niedosłuch. Po wizycie u laryngologa okazało się że to perforacja błony bębenkowej. Pojawiły się także wycieki substancji ropnej. Zastosowano leczenie zachowawcze. Po... Po uderzeniu ręka odczuwałem ból ucha oraz miałem wrażenie, że ucho jest przytkane i posiadałem częściowy niedosłuch. Po wizycie u laryngologa okazało się że to perforacja błony bębenkowej. Pojawiły się także wycieki substancji ropnej. Zastosowano leczenie zachowawcze. Po 5 dniach zostałem wypuszczony ze szpitala czułem, że wszystko jest ok, przepisano mi antybiotyk i krople cetraxal. Pierwszy dzień po wyjściu nie brałem kropli tylko sam antybiotyk. Drugiego dnia wieczorem zakropiłem i poczułem, że w uchu jest coś nie tak. Przez noc wypłynęła delikatna ilość substancji ropnej oraz rano pojawiło się uczucie przytkania ucha. Jak należy dalej postępować? Czy dalej zakrapiać ucho kroplami? Dodam, że tydzień po wyjściu mam zgłosić się na kontrolę.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Dlaczego mam często suchy kaszel?

Witam Od pół roku swędzi mnie gardło co powoduje kaszel czasem bardzo intensywny aż do wymiotów.Jestem alergikiem na Podrażniają mnie środki chemiczne ale biorę tabletki i nic ,.Zaczynam się martwić bo to już trwa od listopada czyli ok 7 mięs... Witam Od pół roku swędzi mnie gardło co powoduje kaszel czasem bardzo intensywny aż do wymiotów.Jestem alergikiem na Podrażniają mnie środki chemiczne ale biorę tabletki i nic ,.Zaczynam się martwić bo to już trwa od listopada czyli ok 7 mięs Czy to może być rak gardła.Nue boli mnie tylko awedzi Dwa lata temu miałam polipa ale zniknął po leczeniu zachowawczym Dziękuję bardzo Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy ścięgno Achillesa się zregeneruje?

Mam zerwane ścięgno Achillesa. Wg. badania USG zrobionego na SORze: "Całkowite zerwanie ścięgna Achillesa na pograniczu ścięgnisto-mięśniowym. Odległość między kikutami w zgięciu podeszwowym 3mm." Zastosowano leczenie zachowawcze, czyli noga w gips i po dwóch tygodniach wizyta u ortopedy. U... Mam zerwane ścięgno Achillesa. Wg. badania USG zrobionego na SORze: "Całkowite zerwanie ścięgna Achillesa na pograniczu ścięgnisto-mięśniowym. Odległość między kikutami w zgięciu podeszwowym 3mm." Zastosowano leczenie zachowawcze, czyli noga w gips i po dwóch tygodniach wizyta u ortopedy. U ortopedy zdjęcie gipsu i założenie ortezy stopowo-goleniowej podpiętki. Po 4 tygodniach miałem kontrolę u ortopedy, który dotknął tylko miejsca urazu i wyznaczył następną datę kontroli. Czy zastosowane leczenie jest prawidłowe przy tym opisie USG? Czy podczas kontroli nie powinno zostać zrobione kolejne badanie USG? Skąd mogę mieć pewność, że ścięgno się zrasta prawidłowo i czy w ogóle się zrasta?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Jakie leki na uspokojenie można stosować w stomatologii?

Dzień dobry. Jaki środek uspokajający można zastosować u dorosłego pacjenta lękowego, który można będzie połączyć ze znieczuleniem mepiwakaina bez adrenaliny przy leczeniu zachowawczym oraz ekstrakcjach? Słyszałam, że można zazyć hydroxyzynę i nie ma interakcji ze znieczuleniem. Czy to prawda?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Patronaty