Redakcja abcZdrowie

Redakcja abcZdrowie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, dla których zdrowy tryb życia jest pasją. Dzielimy się z Wami naszą wiedzą i podpowiadamy, jak na co dzień cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem.

33711 odpowiedzi

58385 podziękowań

od użytkowników

Odpowiedzi eksperta (33711)

Jaki wpływ na organizm mają środki do dezynfekcji?

Dobry wieczór, czy jeśli stosuję plyny do dezynfekcji nie tylko na dłonie ale np na stopy, ciało gdy mam kontakt z czymś co wywołuje mój niepokój że mogę się czymś zarazic albo gdy popryskam takim płynem łóżko bo wskoczył mi... Dobry wieczór, czy jeśli stosuję plyny do dezynfekcji nie tylko na dłonie ale np na stopy, ciało gdy mam kontakt z czymś co wywołuje mój niepokój że mogę się czymś zarazic albo gdy popryskam takim płynem łóżko bo wskoczył mi na nie pies, to jest to bezpieczne? Czy plyny do dezynfekcji rąk mogą wniknąć głębiej w skórę i dostać się do organizmu np krwi itd? Czy można mieć noworwór w wyniku częstego stosowania środków do dezynfekcji?
Redakcja abcZdrowie
Witam serdecznie, stosowanie płynów do dezynfekcji jest bezpieczne, ale – jak we wszystkim – należy zachować w tym umiar i zdrowy rozsądek. Częste stosowanie płynów do dezynfekcji nie spowoduje jednak nowotworu, lecz może doprowadzić do częstszego wysuszania naskórka oraz... Witam serdecznie,
stosowanie płynów do dezynfekcji jest bezpieczne, ale – jak we wszystkim – należy zachować w tym umiar i zdrowy rozsądek. Częste stosowanie płynów do dezynfekcji nie spowoduje jednak nowotworu, lecz może doprowadzić do częstszego wysuszania naskórka oraz podrażnień.
Nie wiemy, jakich konkretnie produktów Pani używa, a ich składniki mogą się różnić, dlatego warto przeanalizować skład i stosować płyn zgodnie z zaleceniami producenta - pamiętając, by nie robić tego zbyt często.
Inne pytania z tej tematyki umieszczamy tutaj:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-plyn-do-dezynfekcji-rak-moze-uszkodzic-oko,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-plyn-do-dezynfekcji-manusan-mogl-zaszkodzic-ciazy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-ten-roztwor-do-odkazania-rak-bedzie-bezpieczny.
Dotyczy: Interna Dłonie Stopy

Czy to plamienie przy antykoncepcji jest normalne?

Witam, biorę tabletki bez żadnej przerwy to vixpo, - jednego dnia zazylam dwie tabletki jedna z pierwszego opakowania czyli biała,a następnie bo ze zmęczenia źle pomyślałam i zazylam druga ale z nowego opakowania, miałam lekkie tylko krwawienie dosłownie jeden dzień... Witam, biorę tabletki bez żadnej przerwy to vixpo, - jednego dnia zazylam dwie tabletki jedna z pierwszego opakowania czyli biała,a następnie bo ze zmęczenia źle pomyślałam i zazylam druga ale z nowego opakowania, miałam lekkie tylko krwawienie dosłownie jeden dzień czy to normalne . Proszę o radę . Jeszcze napisze, że nie odbyłam żadnego stosunku z partnerem .
Redakcja abcZdrowie
Witam serdecznie, krwawienie podczas stosowania doustnej antykoncepcji hormonalnej jest normalne, to jeden z najczęściej występujących skutków ubocznych. Opisane przez Panią krwawienie mogło również wystąpić z powodu podwójnej dawki hormonów. Skuteczność tabletek antykoncepcyjnych została jednak zachowana, pomimo tej pomyłki. Podobne... Witam serdecznie,
krwawienie podczas stosowania doustnej antykoncepcji hormonalnej jest normalne, to jeden z najczęściej występujących skutków ubocznych.
Opisane przez Panią krwawienie mogło również wystąpić z powodu podwójnej dawki hormonów. Skuteczność tabletek antykoncepcyjnych została jednak zachowana, pomimo tej pomyłki.
Podobne pytania, przy których pojawiły się wypowiedzi naszych ekspertów umieszczamy pod linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dwie-tabletki-antykoncepcyjne-daylette-jednego-dnia,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dwie-tabletki-antykoncepcyjne-jednego-dnia-a-stosunek,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dwie-tabletki-antykoncepcyjne-jednego-dnia-i-krwiste-plamienie.

Czy antykoncepcja powinna zmniejszyć bóle brzucha?

Jestem po operacji usunięcia dużych torbieli jajników (potworniaków) w szpitalu wyszło mi podwyższone tsh. Po operacji pojawiła się kolejna torbiel lekarz zalecił plastry antykoncepcyjne EVRA. Stosuje już 2 miesiące, nadal mam bolesne miesiączkowanie. Zapisałam się też do... Jestem po operacji usunięcia dużych torbieli jajników (potworniaków) w szpitalu wyszło mi podwyższone tsh. Po operacji pojawiła się kolejna torbiel lekarz zalecił plastry antykoncepcyjne EVRA. Stosuje już 2 miesiące, nadal mam bolesne miesiączkowanie. Zapisałam się też do endokrynologa tylko potrzebuje badań hormonalnych typu TSH,FT4, LV,FSH itd. Nie wiem dlaczego wcześniej przed terapią hormonalną nie miałam ich zleconych, wiem,że antykoncepcyjna może mieć znaczący wpływ na wyniki. Dlaczego boli brzuch podczas miesiączki pomimo stosowania antykoncepcji i czy mam ją przerwać żeby wykonać badania hormonalne potrzebne do endokrynologa?
Redakcja abcZdrowie
Witam serdecznie,antykoncepcja hormonalna może wpływać na badania hormonalne i zdaniem naszej ekspertki wykonywanie badań w tym czasie nie ma większego sensu. Jeśli zaś chodzi o dolegliwości bólowe brzucha, to podczas stosowania antykoncepcji również mogą się one pojawiać. W przypadku... Witam serdecznie,
antykoncepcja hormonalna może wpływać na badania hormonalne i zdaniem naszej ekspertki wykonywanie badań w tym czasie nie ma większego sensu. Jeśli zaś chodzi o dolegliwości bólowe brzucha, to podczas stosowania antykoncepcji również mogą się one pojawiać. W przypadku gdy bóle są naprawdę uciążliwe, to lepiej jest zrezygnować z tej formy antykoncepcji lub zamienić ją na inną.
Podobne pytania wraz z odpowiedziami naszych specjalistów można znaleźć pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/stosowanie-plastrow-evra-a-klucie-podbrzusza,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/bole-brzucha-i-krwawienia-przy-plastrach-lisvy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/co-zrobic-w-przypadku-bolu-brzucha-podczas-stosowania-plastrow-antykoncepcyjnych,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jaki-wplyw-na-wyniki-badan-hormonalnych-moga-miec-plastry.

Dlaczego podczas miesiączki mam wymioty?

Witam. Czy te objawy podczas miesiączki są normalne, czy są powodem do niepokoju? Podczas miesiączki występują u mnie wymioty, rano na czczo, w ciągu dnia i czasem w nocy. Występują one najczęściej w pierwszych dwóch dniach. Oprócz tego zdarzają... Witam. Czy te objawy podczas miesiączki są normalne, czy są powodem do niepokoju? Podczas miesiączki występują u mnie wymioty, rano na czczo, w ciągu dnia i czasem w nocy. Występują one najczęściej w pierwszych dwóch dniach. Oprócz tego zdarzają mi się zasłabnięcia. Występują również silne bóle podbrzusza, które utrudniają mi codzienne czynności, ogólne poczucie zmęczenia i bóle krocza. Czy te objawy są normalne, czy jest jakiś powód do niepokoju?
Redakcja abcZdrowie
Witam serdecznie, wiele kobiet skarży się na pogorszenie samopoczucia w pierwszych dniach menstruacji. Jest to spowodowane gwałtownymi wahaniami hormonów. Objawy te mogą być różnorodne. Najczęściej jednak kobiety odczuwają dolegliwości bólowe podbrzusza, wzdęcia, biegunki, nudności, wahania nastroju czy ogólne... Witam serdecznie,
wiele kobiet skarży się na pogorszenie samopoczucia w pierwszych dniach menstruacji. Jest to spowodowane gwałtownymi wahaniami hormonów. Objawy te mogą być różnorodne. Najczęściej jednak kobiety odczuwają dolegliwości bólowe podbrzusza, wzdęcia, biegunki, nudności, wahania nastroju czy ogólne osłabienie.
Tuż przed wystąpieniem krwawienia miesiączkowego oraz w jego trakcie kobieta może także narzekać na zmiany skórne. Niestety u niektórych kobiet występują również wymioty.
Jeśli objawy te są naprawdę uciążliwe i utrudniają codzienne funkcjonowanie, to warto porozmawiać na ten temat z ginekologiem, który może wdrożyć leczenie farmakologiczne. Warto wykluczyć także endometriozę.
Inne pytania o wymioty podczas okresu umieszczamy tutaj:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/biegunki-i-wymioty-podczas-okresu,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/co-powoduje-wymioty-i-uczucie-oslabienia-podczas-okresu,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/mdlosci-i-wymioty-przed-miesiaczka.

Czy brodawki mogą się rozprzestrzenić?

Witam, mam od jakiegoś czasu brodawki na pięcie lewej stopy, rozpoczęłam kurację kwasem z apteki. Są to kurzajki mozaikowe, hpv2, niebolesne. Czy istnieje możliwość przeniesienia brodawek ze stopy w inne okolice? Konkretnie: nago usiadlam na macie po której wcześniej chodziłam... Witam, mam od jakiegoś czasu brodawki na pięcie lewej stopy, rozpoczęłam kurację kwasem z apteki. Są to kurzajki mozaikowe, hpv2, niebolesne. Czy istnieje możliwość przeniesienia brodawek ze stopy w inne okolice? Konkretnie: nago usiadlam na macie po której wcześniej chodziłam boso. Zorientowałam się dopiero po jakimś czasie. Moje pytanie: czy jest związane z tym jakieś ryzyko? Czy wirus HPV 2 może przenieść się w inne miejsca ciała i spowodować brodawki w miejscu intymnym ? Dziękuję
Redakcja abcZdrowie
Witam serdecznie, jak informuje nasz ekspert z zakresu chorób zakaźnych wirus HPV przenosi się poprzez kontakt bezpośredni. Zmiany natomiast pojawiają się tam, gdzie wirus wniknie. Istnieje więc możliwość przeniesienia wirusa w opisany przez Panią sposób, jeśli stopy miałyby kontakt z... Witam serdecznie,
jak informuje nasz ekspert z zakresu chorób zakaźnych wirus HPV przenosi się poprzez kontakt bezpośredni. Zmiany natomiast pojawiają się tam, gdzie wirus wniknie. Istnieje więc możliwość przeniesienia wirusa w opisany przez Panią sposób, jeśli stopy miałyby kontakt z miejscami intymnymi.
Więcej informacji na temat wirusa HPV można znaleźć w tekście:
https://portal.abczdrowie.pl/hpv.
Odpowiedzi specjalistów na podobne pytania umieszczamy poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-osoba-majaca-kurzajke-na-stopach-moze-przenies-wirusa-hpv-na-miejsca-intymne,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-rozprzestrzenia-sie-hpv,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-kurzajki-na-dloniach-moga-przeniesc-hpv.

Jak mam dalej postępować po pobraniu wycinka szyjki macicy?

Dzień Dobry Proszę o poradę Wczoraj poszłam kontrolnie do ginekologa na NFZ z myślą o zrobieniu cytologii Mam 54 lata od 1.5 roku nie miesiączkuje, nie mam żadnych dolegliwości Lekarz przed jakimkolwiek badaniem, pierwsze co zrobił to bez uprzedzenia pobrał... Dzień Dobry Proszę o poradę Wczoraj poszłam kontrolnie do ginekologa na NFZ z myślą o zrobieniu cytologii Mam 54 lata od 1.5 roku nie miesiączkuje, nie mam żadnych dolegliwości Lekarz przed jakimkolwiek badaniem, pierwsze co zrobił to bez uprzedzenia pobrał mi wycinek z szyjki macicy Gdyby nie przenikliwy bol który poczułam, nie wiedziała bym nawet o pobranym wycinku Kiedy zapytałam czemu tak bardzo mnie zabolało, odpowiedział że sam jest zdziwiony i przepisał mi leki między innymi antybiotyk doustny Kazał przyjść za dwa miesiące O wycinku nie wspomnial pani która ustalała mi kolejną wizytę, potwierdziły że miałam pobrany wycinek Jestrm bardzo zaniepokojona całym przebiegiem tej wizyty Lejsrz nie tylko nie poinformują mnie o zamiarze pobierania wycinka, to w dodatku przepisał antybiotyk również nie przeprowadzając wywiadu ze mną Jestem świeżo po antybiotyku, bo temu myłam chora i miałam wysoką temperaturę Póki co leków nie biorę, bo mój żołądek nie przetrzyma kolejnego antybiotyku w przeciągu dwóch tygodni Całą ta wizyta zamiast mi pomoc to mnie jeszcze bardziej zaniepokoiła Prisze o podpowiedź jak powinnam zachować się w obecnej sytuacji
Redakcja abcZdrowie
Witam serdecznie, w takiej sytuacji najlepiej wyjaśnić przebieg wizyty z lekarzem i zapytać go ponownie o powód pobrania wycinka oraz zalecenie kuracji antybiotykowej. Niestety nie wiemy, jaki jest Pani aktualny stan zdrowia. Generalnie wycinki z szyjki macicy pobiera się, kiedy... Witam serdecznie,
w takiej sytuacji najlepiej wyjaśnić przebieg wizyty z lekarzem i zapytać go ponownie o powód pobrania wycinka oraz zalecenie kuracji antybiotykowej.
Niestety nie wiemy, jaki jest Pani aktualny stan zdrowia. Generalnie wycinki z szyjki macicy pobiera się, kiedy cytologia da nieprawidłowy wynik. Jest to więc forma badania, które poszerza dotychczasową diagnostykę. Jeśli nie ma Pani zaufania do lekarza, u którego odbyła się ta wizyta, to w przyszłości warto zmienić specjalistę.
Inne pytania z tej tematyki umieszczamy poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-wynik-badania-wycinka-szyjki-macicy-bedzie-miarodajny,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/wycinek-szyjki,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-rozumiec-ten-wynik-z-wycinku-tarczy-szyjki-macicy.

Czy masturbacja może wpływać na płodność?

Dzień dobry, od czasu do czasu się masturbuję. Nie używam gadżetów, tylko przez drażnienie łechtaczki dłonią. Wtedy najczęściej szczytuje wielokrotnie. Przeczytałam ostatnio dziwny artykuł, że może to mieć wpływ na moją płodność, na narządy rozrodcze. Czy to faktycznie może być... Dzień dobry, od czasu do czasu się masturbuję. Nie używam gadżetów, tylko przez drażnienie łechtaczki dłonią. Wtedy najczęściej szczytuje wielokrotnie. Przeczytałam ostatnio dziwny artykuł, że może to mieć wpływ na moją płodność, na narządy rozrodcze. Czy to faktycznie może być szkodliwe dla organizmu? Czy może negatywnie wpłynąć na płodność? Za jakiś czas planuje zajść w ciążę. Z góry dziękuję za pomoc.
Redakcja abcZdrowie
Witam serdecznie, kobieca masturbacja nie powinna mieć wpływu na płodność w przyszłości. Jeśli jednak mężczyzna masturbuje się zbyt często, to jego nasienie może zawierać mniej plemników, które dodatkowo mogą być niedojrzałe i niezdolne do zapłodnienia. Być może więc artykuł,... Witam serdecznie,
kobieca masturbacja nie powinna mieć wpływu na płodność w przyszłości. Jeśli jednak mężczyzna masturbuje się zbyt często, to jego nasienie może zawierać mniej plemników, które dodatkowo mogą być niedojrzałe i niezdolne do zapłodnienia. Być może więc artykuł, który Pani czytała dotyczył męskiej masturbacji.
Zdaniem naszych ekspertów masturbacja nie będzie miała żadnego wpływu ani na płodność, ani na zdrowie spłodzonych w przyszłości dzieci.
Potwierdzeniem tych słów są komentarze znajdujące się pod linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-masturbacja-ma-wplyw-na-plodnosc,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-masturbacja-moze-obnizac-jakosc-plemnikow,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/masturbacja-a-plodnosc.

Co robić z tym bólem głowy po takim urazie?

Witam. Mama po upadku uderzyla sie w glowe. Od 8 stycznia (dzien upadku) doskwiera jej ciagly bol glowy rozpierajacy momentami na tyle doskwierajacy ze musi wziasc tabletke do tego dochodzi ciagle oslabienie od kilku dni ciagle lezy. W dwoch tomografiach... Witam. Mama po upadku uderzyla sie w glowe. Od 8 stycznia (dzien upadku) doskwiera jej ciagly bol glowy rozpierajacy momentami na tyle doskwierajacy ze musi wziasc tabletke do tego dochodzi ciagle oslabienie od kilku dni ciagle lezy. W dwoch tomografiach nie wyszlo nic pota torbiela 5mm prawdopodobnie poudarowa. Neurolog stwierdzil ze nie trzeba nic z tym robic i od strony neurologicznej tez nie stwierdzil nic niepokojacego. Jest jeszcze zalecony rezonans magnetyczny. Pytanie czy moze to byc wstrzadnienie muzgu i ile sie tomoze utrzymywac. Dziekuje za odpowiedz.
Redakcja abcZdrowie
Witam serdecznie, Przykro mi słyszeć o dolegliwościach, jakie dotykają Pani mamę po upadku. Stały ból głowy i osłabienie po urazie mogą być, chociaż nie muszą, związane z wstrząśnieniem mózgu, które czasami może nie być widoczne na tomografii. Wstrząśnienie... Witam serdecznie,
Przykro mi słyszeć o dolegliwościach, jakie dotykają Pani mamę po upadku.
Stały ból głowy i osłabienie po urazie mogą być, chociaż nie muszą, związane z wstrząśnieniem mózgu, które czasami może nie być widoczne na tomografii. Wstrząśnienie mózgu może trwać różnie, od kilku dni do nawet kilku tygodni, w zależności od ciężkości urazu i indywidualnej reakcji organizmu. Dobrze, że zaplanowany jest rezonans magnetyczny, który może dostarczyć więcej informacji. Ważne jest, aby kontynuować obserwację stanu zdrowia Pani mamy i w razie pogorszenia lub nowych objawów, skonsultować się z lekarzem.
W razie pojawienia się takich symptomów jak nagłe pogorszenie stanu świadomości, problemy z mową, zaburzenia widzenia, osłabienie lub drętwienie w jednej części ciała, utrata równowagi, nagła i intensywna zmiana charakteru bólu głowy, napady drgawkowe lub inne objawy sugerujące poważne uszkodzenie mózgu należy natychmiast skontaktować się z lekarzem lub udać na Szpitalny Oddział Ratunkowy (SOR).
Poniżej zamieszczam kilka odnośników do artykułów na powyższy temat:
- https://portal.abczdrowie.pl/bole-glowy-pourazowe
- https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/co-oznaczaja-bole-glowy-po-uderzeniu
- https://portal.abczdrowie.pl/stluczenie-mozgu
Mam nadzieję, że przyczyna bólów głowy Pani mamy zostanie szybko wyjaśniona i nastąpi poprawa jej samopoczucia.

Czy możliwe jest poczęcie u 27-latki?

Witam, chłopak wsadzał mi palce do pochwy (dni płodne) ale on je miał na pewno czyste i był w spodenkach, nie było styczności z penisem, później jak już się ubrałam dotknęłam ręką swoją jego penisa( wydaje mi się ze był... Witam, chłopak wsadzał mi palce do pochwy (dni płodne) ale on je miał na pewno czyste i był w spodenkach, nie było styczności z penisem, później jak już się ubrałam dotknęłam ręką swoją jego penisa( wydaje mi się ze był suchy) po chwili poszłam do wc i palcem dotknęłam warg sromowych aby zobaczyć czy mam jeszcze śluz, od razu wmowilam sobie ciąże, czy mogę w niej być? Zanim doszłam do wc dotykałam tez innych rzeczy (np klamkę od drzwi) czy tyle by coś przeżyło na mojej ręce ?
Redakcja abcZdrowie
Witam serdecznie, plemniki szybko obumierają w środowisku zewnętrznym, które jest dla nich niekorzystne, a to oznacza, że zajście w ciążę w opisanym przez Panią przypadku jest znikome, bliskie zeru. Istnieje możliwość zajścia w ciążę na skutek pettingu, ale ryzyko... Witam serdecznie,
plemniki szybko obumierają w środowisku zewnętrznym, które jest dla nich niekorzystne, a to oznacza, że zajście w ciążę w opisanym przez Panią przypadku jest znikome, bliskie zeru.
Istnieje możliwość zajścia w ciążę na skutek pettingu, ale ryzyko to nie jest duże. W takiej sytuacji nasienie musiałoby się jednak dostać bezpośrednio do dróg rodnych.
Odpowiedzi na podobne pytania można znaleźć poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/ryzyko-ciazy-po-dotknieciu-okolic-intymnych-penisem,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/kontakt-warg-sromowych-z-preejakulatem-a-ryzyko-ciazy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dotkniecie-penisem-lechtaczki-i-warg-sromowych-podczas-dni-nieplodnych-a-ryzyko-ciazy.

Czy mój partner powinien wykonać jakieś badania?

Witam. Przez 3 lata brałam tabletki antykoncepcyjne, na 4 miesiące rzuciłam bo nie plnowalm już brać, jednak pojawiła się torbiel i z lekarzem uznaliśmy ze wrócę do tabletek. Torbiel zniknęła, cytologia okej, badania krwi okej, tarczyca okej. Mija teraz... Witam. Przez 3 lata brałam tabletki antykoncepcyjne, na 4 miesiące rzuciłam bo nie plnowalm już brać, jednak pojawiła się torbiel i z lekarzem uznaliśmy ze wrócę do tabletek. Torbiel zniknęła, cytologia okej, badania krwi okej, tarczyca okej. Mija teraz 5 miesiąc i planuje odstawić i starać się o ciąże. Czy powinnam wykonać jakieś badania ? Czy mój partner powinien wykonać jakieś badania ?
Redakcja abcZdrowie
Witam serdecznie, nie ma konieczności wykonywania badań po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, chyba, że są ku temu wskazania. Nasi specjaliści są zdania, iż tak naprawdę od razu po odstawieniu doustnej antykoncepcji hormonalnej może rozpocząć starania o dziecko. O szczegółach warto porozmawiać... Witam serdecznie,
nie ma konieczności wykonywania badań po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, chyba, że są ku temu wskazania.
Nasi specjaliści są zdania, iż tak naprawdę od razu po odstawieniu doustnej antykoncepcji hormonalnej może rozpocząć starania o dziecko. O szczegółach warto porozmawiać z ginekologiem, który zadecyduje, czy musi Pani wykonać jakieś badania przed staraniami.
Nasi eksperci udzielali odpowiedzi na podobne pytania pod linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/kiedy-rozpoczac-starania-o-ciaze-po-odstawieniu-tabletek-antykoncepcyjnych,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/starania-o-zajscie-w-ciaze-po-odstawieniu-tabletek-antykoncepcyjnych,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jakie-badania-nalezy-wykonac-po-odstawieniu-tabletek-antykoncepcyjnych,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/badania-hormonalne-po-odstawieniu-tabletek-antykoncepcyjnych.
Patronaty