Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 5 0 , 2 4 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Zabiegi operacyjne: Pytania do specjalistów

Jak odżywiać się w cukrzycy typu 2?

Potrzebuję dietetyka, który ułoży plan żywieniowy przy cukrzycy typu 2 , Hashimoto, jelicie wrażliwym i endometriozie dla osoby w młodym wieku z nadwagą. Mam 29 lat, 165 cm wzrostu, ważę 87 kg, nigdy nie byłam w ciąży, żadnych poważnych zabiegów operacyjnych . Mogę odbyć konsultację wyłącznie online. Dziękuję
odpowiada 1 ekspert:
mgr inż. Natalia Barczewska
mgr inż. Natalia Barczewska

Czy lekarz rodzinny może dać skierowanie na zabiegi fizjoterapeutyczne?

Czy lekarz rodzinny powinien dać skierowanie na zabiegi fizjoterapeutyczne wykonywane w warunkach domowych ? rodzaj zabiegów - ćwiczenia , ilość zabiegów x 30 (to przykład ) Jestem po zabiegu operacyjnym z powodu tętniaka aorty brzusznej , pobyt 3 tyg.obecnie dokuczają... Czy lekarz rodzinny powinien dać skierowanie na zabiegi fizjoterapeutyczne wykonywane w warunkach domowych ? rodzaj zabiegów - ćwiczenia , ilość zabiegów x 30 (to przykład ) Jestem po zabiegu operacyjnym z powodu tętniaka aorty brzusznej , pobyt 3 tyg.obecnie dokuczają mi bóle kręgosłupa ,w tomografii zmiany zwyrodnieniowe , skolioza , dyskopatie , mam grupę inwalidzką w stopniu znacznym i otyłość olbrzymią , obecnie korzystam prywatnie z pomocy fizjoterapeuty bo lekarz rodzinny powiada że nie może dać skierowania bo się na tym nie zna , czy tak jest w rzeczywistości ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza taki wynik badania po zabiegu?

Co oznacza wynik to stan po zabiegu operacyjnym na zatoce szczękowej prawej usunięta ściana przysrodkowa zatoki.prawie całą zatoka szczękowej wypełnione jest masa tkankowa polipowata wpuklajaca się przez ubytek po zabiegowy w ścianie przysrodkowej zatoki O nazdrozy tylnych.w schyłku zebodołowym... Co oznacza wynik to stan po zabiegu operacyjnym na zatoce szczękowej prawej usunięta ściana przysrodkowa zatoki.prawie całą zatoka szczękowej wypełnione jest masa tkankowa polipowata wpuklajaca się przez ubytek po zabiegowy w ścianie przysrodkowej zatoki O nazdrozy tylnych.w schyłku zebodołowym lewej zatoki szczękowej zmiana sluzowkowa wymiarow15mm×7mm gesta wydzielina zalegajaca w sitowiu poza tym zatoki czołowe i klinowe powietrzne.syn ma 13 lat zabieg miał 3 lata temu teraz mamy kontrolę za miesiąc ale chciałabym opinie czy ten wynik jest zły i mamy szukać lekarza szybciej.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy będę mieć problemy z płodnością?

Witam. Cierpię na przewlekle zapalenie najądrza , lekarz urolog rozważa operacyjne usunięcie , czy po takim zabiegu mogą się pojawić problemy z płodnością ?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy operacja twarzy pomoże w leczeniu?

Dzień dobry, mam 28 lat, pod koniec sierpnia zostałem pobity i okazało się, że został złamany łuk jarzmowy. Złamanie było wieloodłamowe (3 fragmenty). Po dwóch tygodniach(taki był wyznaczony czas do konsultacji) zdecydowałem się na zabieg operacyjny, pomimo, że lekarze doradzali... Dzień dobry, mam 28 lat, pod koniec sierpnia zostałem pobity i okazało się, że został złamany łuk jarzmowy. Złamanie było wieloodłamowe (3 fragmenty). Po dwóch tygodniach(taki był wyznaczony czas do konsultacji) zdecydowałem się na zabieg operacyjny, pomimo, że lekarze doradzali leczenie zachowawcze. Kość została nastawiona i zespolona płytką, która za pół roku będzie usunięta. Czy myślą Państwo, że podjąłem dobrą decyzję decydując się na operację? Na ten moment zeszła już opuchlizna, ale nadal nie potrafię otworzyć ust jak wcześniej, czy to minie? Czy powinienem ćwiczyć otwieranie ust? Czy podczas zabiegu usunięcia płytki jest duże ryzyko uszkodzenia nerwu twarzowego? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Witold Miecznikowski
Lek. Witold Miecznikowski

Czy mogę w ciąży usunąć torbiel pinoidalną?

Dzień dobry, Została u mnie zdiagnozowana torbiel pilonidalna. Jestem w 20 tygodniu ciąży. Ból jest bardzo uciążliwy. Guzek jest wielkości około 1,5 cm. Nie sączy się z niego ropa. Jest czerwony. Jestem po wizycie u chirurga, który stwierdził że... Dzień dobry, Została u mnie zdiagnozowana torbiel pilonidalna. Jestem w 20 tygodniu ciąży. Ból jest bardzo uciążliwy. Guzek jest wielkości około 1,5 cm. Nie sączy się z niego ropa. Jest czerwony. Jestem po wizycie u chirurga, który stwierdził że na ten moment nie można nic zrobić i po porodzie mam się udać do szpitala w celu poddania się zabiegowi operacyjnego. Absolutnie nie chce podważać autorytetu danego lekarza. Natomiast torbiel utrudnia mi funkcjonowanie. Czy na prawdę w przypadku ciężarnych nie ma możliwości doraźnej pomocy? Z góry dziękuje za odpowiedz.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co zrobić z tą spływającą wydzieliną?

Witam.. Od dłuższego czasu mam problemy z zatokami. Ścianą gardła spływa wydzielina. Dziurka z lewej strony wiecznie zarkanna, ciężko wydmuchać raczej pomaga wciągnięcie ropy i połykanie. Z lewej dziurki uwalnia się bardzo nieorzyjemny zapach. Po wykonaniu tomofrafi okazuje się... Witam.. Od dłuższego czasu mam problemy z zatokami. Ścianą gardła spływa wydzielina. Dziurka z lewej strony wiecznie zarkanna, ciężko wydmuchać raczej pomaga wciągnięcie ropy i połykanie. Z lewej dziurki uwalnia się bardzo nieorzyjemny zapach. Po wykonaniu tomofrafi okazuje się że mam cała lewa stronę w ropie. Obecnie niema możliwości pójść na zabieg operacyjny. Czy jest jakiś złoty środek który chociaż trochę poprawi moja sytuację. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Co oznacza szczypanie po usunięciu polipa odbytu?

Witam miałem robiony zabieg na stole operacyjnym usuwany był polip odbytu mam takie pytanie minęło znieczulenie po upływie 6 godz zaczęło szczypać czy to normalne po takim zabiegu czy może jest coś nie tak martwię się proszę o odpowiedz
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy w dzień zabiegu powinnam wykonać rtg?

Witam Mam pytanie, mam złamaną kość podudzia, po diagnozie miałam założony gips. Niestety po 2 tygodniach wykonano rtg i okazało się że kości się przesunęły Po tygodniu miałam zabieg operacyjny Moje pytanie brzmi czy w dzień zabiegu lub też dzień wcześniej powinnam mieć wykonane zdjęcie rtg? Czy wystarczyło takie sprzed tygodnia? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy operacja tego kolana jest konieczna?

Witam, chciałbym spytać czy poniższy opis MR kolana sugeruje wykonanie zabiegu operacyjnego czy jest szansa na leczenie rehabilitacją: W obrębie łąkotki przyśrodkowej widoczna jest skośno-horyzontalna szczelina pęknięcia dochodząca do powierzchni stawowej dolnej, która obejmuje róg tylny, trzon i korzeń... Witam, chciałbym spytać czy poniższy opis MR kolana sugeruje wykonanie zabiegu operacyjnego czy jest szansa na leczenie rehabilitacją: W obrębie łąkotki przyśrodkowej widoczna jest skośno-horyzontalna szczelina pęknięcia dochodząca do powierzchni stawowej dolnej, która obejmuje róg tylny, trzon i korzeń tylny tej łąkotki. Trzon łąkotki przyśrodkowej wysunięty nieznacznie poza obrys stawu, w niewielkim stopniu modeluje MCL na tej wysokości. Rzepka w położeniu typowym. Chrząstka rzepki w zakresie przedziału przyśrodkowego niejednorodna, z obecnością płytkich ubytków i pojedynczego pęknięcia pełnej grubości (na łącznym obszarze około 11 mm; chondromalacja II/III stopnia). Niewielki obrzęk tkanki tłuszczowej w sąsiedztwie. Słabo wyrażone podobne zmiany chrząstki widoczne również w zakresie w części centralnej rzepki. Podwyższone sygnały, ubytki i pęknięcia pełnej grubości w zakresie chrząstki bloczka kości udowej w części przyśrodkowej (na łącznym obszarze do 16 mm; chondromalacja III stopnia).
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy istnieją inne metody leczenia nieoperacyjnego?

Witam. U mojego 3-letniego dziecka został zdiagnozowany palec trzaskający. Nie potrafi do końca wyprostować kciuka i ma wyczuwalne zgrubienie na ścięgnie. Nie skarży się na ból i normalnie operuje ręką. Dostaliśmy skierowanie na zabieg operacyjny. Jednak mam pewnie obawy, bo... Witam. U mojego 3-letniego dziecka został zdiagnozowany palec trzaskający. Nie potrafi do końca wyprostować kciuka i ma wyczuwalne zgrubienie na ścięgnie. Nie skarży się na ból i normalnie operuje ręką. Dostaliśmy skierowanie na zabieg operacyjny. Jednak mam pewnie obawy, bo jednak to operacja w dodatku w narkozie. Stad moje pytanie czy istnieją inne metody leczenia nieoperacyjne. Z góry dziękuje za pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy ten wynik świadczy o tym, że kwalifikuję się do zabiegu operacyjnego?

Witam!Jakiś czas temu miałem zdarzenie,zwichnięcie rzepki,miałem rezonans magnetyczny który wykazał ,stan po zwichnięciu rzepki prawej jej znacznego stopnia boczne przemieszczenie rzepki prawej,wydłużenie i zwiotczenie troczka przysrodkowego rzepki prawej,uszkodzenie chrząstki rzepki prawej,oderwany fragment kostny przy kłykciu bocznym kości udowej,podwyższonysygnal w czesci... Witam!Jakiś czas temu miałem zdarzenie,zwichnięcie rzepki,miałem rezonans magnetyczny który wykazał ,stan po zwichnięciu rzepki prawej jej znacznego stopnia boczne przemieszczenie rzepki prawej,wydłużenie i zwiotczenie troczka przysrodkowego rzepki prawej,uszkodzenie chrząstki rzepki prawej,oderwany fragment kostny przy kłykciu bocznym kości udowej,podwyższonysygnal w czesci dystalnej ścięgna mieśnia czworoglowego uda.Taki jest wynik badania,moje pytanie jest czy ten wynik kwalifikuję się do zabiegu operacyjnego?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Czy mogę już ćwiczyć po złamaniu ręki?

Witam, zastanawiam się czy mogę już bezpiecznie robić pompki po złamaniu reki? Złamałem ją w grudniu i miałem gips niecały miesiąc do początku stycznia dokładnie było to "Złamanie nasady dalszej kości promieniowej lewej z ugięciem krawędzi tej kości, z grzbietowym... Witam, zastanawiam się czy mogę już bezpiecznie robić pompki po złamaniu reki? Złamałem ją w grudniu i miałem gips niecały miesiąc do początku stycznia dokładnie było to "Złamanie nasady dalszej kości promieniowej lewej z ugięciem krawędzi tej kości, z grzbietowym odgięciem powierzchni stawowej kości promieniowej". Do złożenia ręki potrzebny był zabieg operacyjny z zastosowaniem znieczulenia ogólnego dodam, że mam 19 lat.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy jest jakaś możliwość rekonstrukcji tego kciuka?

Witam mam pytanie...6 tygodni temu miałem ranę szarpana kciuka wraz z przecieciem ścięgna zginacza,po zabiegu operacyjnym zostały ścięgna zszyte...po tygodniu wdala się infekcja,dostałem antybiotyk,po dwóch tygodniach od zabiegu usunęli martwe tkanki i skórę i stwierdzili że szwy które były... Witam mam pytanie...6 tygodni temu miałem ranę szarpana kciuka wraz z przecieciem ścięgna zginacza,po zabiegu operacyjnym zostały ścięgna zszyte...po tygodniu wdala się infekcja,dostałem antybiotyk,po dwóch tygodniach od zabiegu usunęli martwe tkanki i skórę i stwierdzili że szwy które były połączone ścięgna się rozpuscily przez infekcje i widać KIKUT ścięgna...do dnia dzisiejszego nie mogę zginąć tego palca i lekarz powiedział ze już ruszać nim nie będę...bedac u lekarza CHIRURGII REKI powiedział że mam dac sobie spokój z rekonstrukcja sciegna bo to i tak nie przyniesie zbyt dużego efektu...wiec mam dwa pytania...pierwsze "miałem założone szwy rozpuszczalne wewnętrzne do dziś jeden został A strasznie mnie ciągnie ten palec czy nie trzeba to usunąć???i drugie pytanie czy jest jakaś metoda na rekonstrukcję tego kciuka,dodam że porobimy mi się dość duże zrosty uciskajace na nerwy,gdy coś dotykam tym palcem czuje przechodzące prądy...dodatkowo nie mam czucia w Opuszku tego palca...prosze o jakąś podpowiedź co można z tym zrobić???potrzebuje sprawności tego palca gdyż pracuje fizycznie jako hydraulik...z góry dziękuję za odpowiedz
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co powinniśmy zrobić z tą stopą u córki?

Córka(6lat) ma szpakowatą stopę od urodzenia rehabilitowana od 2 tyg życia do dziś ,jeździmy na zabiegi Botuliny, nie ma żadnej poprawy buty wkładki orteza nic nie zmienia. Co powinniśmy zrobić? Pani doktor odradza zabieg operacyjny Ale nie wiem dlaczego, z roku na rok jest coraz gorzej
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Jak długie leczenie mam przed sobą?

Witam Mam 53 i uległam wypadkowi. Opis RTG -Opis i wnioski: Badanie w opatrunku syntetycznym Zanik kostny. Stopa w ułożeniu poprzecznie płaskim. Paluch w ustawieniu koślawym. Artroza MTPI. Os tibiale externum typus II. Podgłowowe złamanie VMT z przemieszczeniem odłamów kostnych... Witam Mam 53 i uległam wypadkowi. Opis RTG -Opis i wnioski: Badanie w opatrunku syntetycznym Zanik kostny. Stopa w ułożeniu poprzecznie płaskim. Paluch w ustawieniu koślawym. Artroza MTPI. Os tibiale externum typus II. Podgłowowe złamanie VMT z przemieszczeniem odłamów kostnych i wyłamaniem odłamu pośredniego w okresie gojenia. Poza tym uwidoczniony układ kostno-stawowy w normie, bez cech przebudowy kostnej. Szerokość stawów śródstopia i przodostopia prawidłowa. Powierzchnie stawowe równe. Noga w gipsie Mam pytanie jak długi okres leczenia mam przed sobą i czy wystarczy gips , czy skończy się zabiegiem operacyjnym.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Daniel Płomiński
Lek. Daniel Płomiński

Czy można bez operacji nastawić nos?

Witam, jestem 3 miesiące po urazie nosa. Po RTG na drugi dzień okazało się iż została nadlamana kość nosowa. Podczas wizyty u laryngologa nie bylo możliwości nastawienia nosa ponieważ był jeszcze obrzek. Po tym czasie nos dochodził do siebie... Witam, jestem 3 miesiące po urazie nosa. Po RTG na drugi dzień okazało się iż została nadlamana kość nosowa. Podczas wizyty u laryngologa nie bylo możliwości nastawienia nosa ponieważ był jeszcze obrzek. Po tym czasie nos dochodził do siebie i nie wykazywał żadnych deformacji. Teraz gdy już jest zagojony, okazuje się iż kość nosowa jest przekrzywiona w prawa stronę co jest widoczne. Czy istnieje możliwość nastawienia kości po tym terminie bez konieczności zabiegu operacyjnego?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

O czym świadczy EMG u 39-letniej osoby?

USG RAK I NADGARSTKOW A BADANIE EMG pacjentka 39 lat Witam badanie usg w obrębie kanalu nadgarstków wykazuje : obniżona echogenicznosi istotnie podrobione do ich proksymalnuch odcinkow; pole powoerzchini przekroju nerwów posrodkowuch na wysokości kości grocjowatych: prawy 13.1 mm lewy... USG RAK I NADGARSTKOW A BADANIE EMG pacjentka 39 lat Witam badanie usg w obrębie kanalu nadgarstków wykazuje : obniżona echogenicznosi istotnie podrobione do ich proksymalnuch odcinkow; pole powoerzchini przekroju nerwów posrodkowuch na wysokości kości grocjowatych: prawy 13.1 mm lewy 13.4mm. Lekarz stwierdził ciesnie nadgarstków obu . Po przeprowadzeniu badań i wywiadu stwierdzono , że powinna zrobić zabieg operacyjny. Natomiast 2 dni temu zrobiłam EMG I wynik negatywny. Jak mam to rozumieć? Proszę o pomoc bo bóle są już niedozniwsienia, palce sztuwnieja . Rzeczy wypadają.mi z rąk.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Kowalczyk
Lek. Tomasz Kowalczyk

Co zrobić z tym wynikiem badania pęcherzyka żółciowego?

Dzień dobry, przy okazji kontrolnego badania jamy brzusznej USG okazało się, że mój pęcherzyk żółciowy wypełniony jest licznymi drobnymi złogami, cienkościenny, wniosek - kamica żółciowa. Byłam zaskoczona, gdyż do tej pory nie miałam żadnych dolegliwości. Lekarz stwierdził, że należy... Dzień dobry, przy okazji kontrolnego badania jamy brzusznej USG okazało się, że mój pęcherzyk żółciowy wypełniony jest licznymi drobnymi złogami, cienkościenny, wniosek - kamica żółciowa. Byłam zaskoczona, gdyż do tej pory nie miałam żadnych dolegliwości. Lekarz stwierdził, że należy operować. Postanowiłam zasięgnąć porady chirurga, który stwierdził, że zabiegu operacyjnego nie należy w chwili obecnej przeprowadzać. W związku z tym, że zdania lekarzy są różne, proszę o odpowiedź, co powinnam zrobić w tej sytuacji. Ponieważ złogi są drobne zachodzi duże prawdopodobieństwo, że mogą przejść do przewodów żółciowych, co jest niebezpieczne dla mojego zdrowia. Dziękuję za pomoc.
odpowiada 1 ekspert:
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek

Jakie badania wykonać w celu ustalenia przyczyny?

Trzy lata temu po ekstrakcji hirurgicznej zatrzymanego dolnego zęba mądrości krwawienie ustało ale odnowiło się po jednej dobie od zabiegu. Nie pomogło ponowne zszywanie. Krew sączyła się około tygodnia. Konieczna była hospitalizacja, podawano witaminę C dożylnie, wykonano elektrokoagulację. Po dwóch... Trzy lata temu po ekstrakcji hirurgicznej zatrzymanego dolnego zęba mądrości krwawienie ustało ale odnowiło się po jednej dobie od zabiegu. Nie pomogło ponowne zszywanie. Krew sączyła się około tygodnia. Konieczna była hospitalizacja, podawano witaminę C dożylnie, wykonano elektrokoagulację. Po dwóch dniach zostałem wypisany. Nigdy nie miałem problemów z gojeniem ran ani długim krwawieniem. Podstawowe parametry krzepnięcia zawsze w normie. W rodzinie nie ma zdiagnozowanych zaburzeń krzepnięcia. Jakie badania wykonać w celu ustalenia przyczyny? Rok przed opisanym zdarzeniem poważniejszy zabieg jednoczesnego usunięcia siódemki i zatrzymanej ósemki bez powikłań, wtedy rana została raz „odszyta” krwawienie ustało w dobę od zabiegu. 6 lat temu operacyjne założenie drenu z powodu samoistnej odmy opłucnej bez komplikacji z krwawieniem. Mężczyzna 28 lat.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Patronaty