Jak odżywiać się w cukrzycy typu 2?

Potrzebuję dietetyka, który ułoży plan żywieniowy przy cukrzycy typu 2 , Hashimoto, jelicie wrażliwym i endometriozie dla osoby w młodym wieku z nadwagą. Mam 29 lat, 165 cm wzrostu, ważę 87 kg, nigdy nie byłam w ciąży, żadnych poważnych zabiegów operacyjnych . Mogę odbyć konsultację wyłącznie online. Dziękuję
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Jak uniknąć powikłań cukrzycy?

Czy można uniknąć powikłań cukrzycy? Co robić, by choroba nie wywołała poważnych szkód w naszym organizmie? Obejrzyj film i dowiedz się, jak uniknąć powikłań cukrzycy.

Kluczową zasadą, dla Ciebie jako, diabetyka jest kontrola spożycia cukrów prostych, których nadmierne ilości nie są wskazane dla nikogo (nawet dla osób zdrowych). Ze względu na problemy wynikające z długotrwale podniesionego poziomu glukozy we krwi. Ty, jako diabetyk jesteś zobowiązana ściśle kontrolować ilość i jakość spożywanych węglowodanów. W Twoim indywidualnym Programie Dietetycznym na cukrzycę zalecane są węglowodany złożone. Ich źródłem są pełnoziarniste pieczywo (chleb razowy, żytni pełnoziarnisty, graham lub bułki pełnoziarniste, grahamki), kasze gruboziarniste (gryczana, jęczmienna, jaglana), ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty oraz płatki owsiane. Równocześnie będziemy musiały monitorować u Ciebie spożywanie słodzonych napojów, soków, owoców, miodu oraz samego cukru (słodycze i przetworzona żywność). Węglowodany będą stanowić podstawowe źródło energii (ok. 55-60% całodziennego zasobu kcal) zaś tylko 10% będą stanowić cukry proste, pozostała porcja energii będzie pochodzić z węglowodanów złożonych. Bardzo ważne jest, aby węglowodany złożone były uwzględniane w każdym posiłku w odpowiednich proporcjach. Natomiast jeśli chodzi o spożywanie produktów dostarczających węglowodanów prostych jak np. owoce czy miód w Programie Dietetycznym połączę je z produktami wysokobłonnikowym (np. płatki owsiane) lub nabiałowym (np. jogurt naturalny), które nieco spowolnią uwalnianie glukozy do krwioobiegu. Prócz zawartości cukrów prostych w posiłkach bardzo ważny jest również indeks glikemiczny (IG) poszczególnych produktów, jaki i ładunku glikemicznego (ŁG) szczególnie w przypadku Twojej choroby, jaką jest cukrzyca. Indeks glikemiczny (IG) dzieli produkty ze względu na wzrost stężenia glukozy po ich spożyciu. Im niższy IG tym wolniej uwalniana jest glukoza, dłużej nie odczuwamy głodu, jesteśmy syci, a organizm lepiej sobie radzi z regulacją poziomu cukru i wydzielaniem odpowiedniej ilości insuliny z trzustki. Ładunek glikemiczny opisuje zawartość węglowodanów w danym produkcie z uwzględnieniem indeksu glikemicznego oraz ilości węglowodanów w porcji. Ze względu na fakt, że IG określa jedynie tempo uwalniania glukozy, a nie ilość węglowodanów w spożywanej porcji, ŁG wydaje się bardziej dokładnym wskaźnikiem. W Twoim codziennym Programie Dietetycznym na cukrzycę warto wyeliminować produkty, które zawierają spore ilości ukrytego cukru, czyli produkty przetworzone np. soki (nawet te 100%), jogurty owocowe, serki homogenizowane, desery mleczne czy ketchupy. Warto, abyś nauczyła się czytać etykiety produktów spożywczych, gdyż często nieświadomie kupujemy produkty o wysokiej zawartości cukru. Oczywiście wszelkiego rodzaju “niezdrowe słodycze”: cukierki, ciastka, czekolady, galaretki i desery są w czołówce listy produktów do ograniczenia jeśli mamy nieprawidłowe wyniki poziomu glukozy. Dodatkowo wymienione produkty są źródłem dużej ilości tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na rozwój chorób układu krążenia i przyczyniają się do wzrostu masy ciała. W moich Programach Dietetycznych jest dużo przepisów na tzw. “zdrową słodycz”, więc w zupełności zaspokoiłyby Twoją ochotę na słodkie. Przyjaznym składnikiem dla Ciebie, jako diabetyka jest błonnik pokarmowy, który spowalnia wchłanianie węglowodanów w organizmie, dlatego w Programie Dietetycznym będą produkty z dużą zawartością tego składnika. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, wiąże cholesterol oraz pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Z mięs: chude mięsa najlepiej drób i ryby, rzadziej mięso czerwone, a jeśli już to raczej wołowinę czy cielęcinę niż mięso wieprzowe. Około 30 % energii będzie pochodzić z tłuszczów, w przewadze pochodzenia roślinnego czyli olejów, oliwy czy orzechów. Na pewno zrezygnujemy ze spożywania utwardzanych tłuszczów zwierzęcych takich jak masło czy smalec, które oprócz dużej ilości energii dostarczają dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta i budowanie zdrowych nawyków żywieniowych jest przede wszystkim ważna w przypadku osób, które mają problem z prawidłowym poziomem cukru we krwi, dlatego warto abyś skorzystała z pomocy specjalisty. Dietetyk pomoże ustalić dla Ciebie indywidualny Program Dietetyczny dopasowany do zapotrzebowania organizmu, stanu zdrowia, jednostek chorobowych oraz trybu życia, jak i preferencji smakowych - tak aby dieta cukrzycowa zawierała wszystkie najważniejsze składniki, a proporcje węglowodanów prostych i złożonych były na odpowiednim poziomie.



Serdecznie zapraszam do kontaktu,



Dietetyk Kliniczny mgr inż. Natalia Barczewska

Poradnia DOBRY DIETETYK℠

telefon: 799-033-037

mail: n.barczewska@dobrydietetyk.pl

https://nataliabarczewska.dobrydietetyk.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty