Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy

Przygotowując produkty żywnościowe na cały dzień, ile powinien wynieść dopuszczalny indeks glikemiczny wszystkich potraw. Ile gram/dekagram suchych produktów np. makaronu, ryżu,kaszy,surowego buraka,ziemniaków, jabłek i innych owoców dozwolone jest do zjedzenia w ciągu doby dla osby 65 letniej, przy wadze 77 kg. Czy kobieta z cukrzycą typu 2 nie może jeść miodu,cukierka,ciasta drożdżowego. Jeśli jest to dopuszczalne, to na dobę, ile gram cukierków, czy ciasta może zjeść. Co jest lepiej zjeść cukierek czy placek.
KOBIETA, 65 LAT ponad rok temu

Szanowna Pani,

indeks glikemiczny liczy się raczej na podstawie ilości przyjmowanych jednostek insuliny - 1 wymiennik węglowodanowy (10 g węglowodanów) na 1 jednostkę insuliny - niż na masę ciała.

Osoby chorujące na cukrzycę powinni unikać miodu, cukierków, ciast drożdżowych.
Jedynie w stanie hipoglikemii, trzeba spożyć produkt zawierający cukier - najlepiej w stanie płynnym. Proszę pamiętać, że jeżeli glikemia utrzymuje się powyżej 140 ml/dl to spożywanie słodyczy mocno zagraża zdrowiu.

Warto używać innego wskaźnika jakim jest ładunek glikemiczny - zakłada on, że produkty o wysokim IG spożywane w małych ilościach dają taki same efekt w wyrzucie insuliny do krwi, jak produkty o niskim IG, za to spożywane w dużych ilościach.

LG=W*IG/100

W - ilość węglowodanów w danej porcji (w gramach)
IG - indeks glikemiczny
LG(ŁG) - ładunek glikemiczny

Dla przykładu: 100-gramowy plasterek arbuza z wysokim IG=72 zawiera tylko 5 gramów węglowodanów, gdyż w większości składa się z wody. Stąd rachunek 5*(72/100)=3,6. Ładunek glikemiczny jest więc niewielki.



Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty