Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki?

Wiem, co to jest indeks glikemiczny. Intryguje mnie jednak fakt, że niektóre słodycze mają niski indeks glikemiczny. Np. czekolada gorzka 22, czekolada mleczna ok 50 co również plasuje ją jako produkt o niskim indeksie glikemicznym zakładając, że ten wysoki indeks zaczyna się od 70, a średni powyżej 50. Jednak te produkty zdrowy człowiek może jeść w rozsądnych ilościach, a chory np. na cukrzycę musi się nawet od nich powstrzymać. Czy czekolady nie są aż tak szkodliwe jeśli chodzi o indeks?
KOBIETA, 43 LAT ponad rok temu

Witam, indeks glikemiczny czekolady będzie zależeć od ilości cukru, błonnika, tłuszczu i białka. Błonnik, tłuszcz i białko obniżają indeks glikemiczny. Cukry podwyższają. Proszę przyjąć, że na łyżeczce mieści się 6 g cukru (to 24 kcal - dużo) i sprawdzić wartość odżywczą czekolady podaną na etykiecie. Można policzyć Ile cukru Pani zje w 1 kostce czekolady. Największe zło, to syrop glukozowo-fruktozowy. On najszybciej doprowadzi do otłuszczenia jamy brzusznej, jeśli będziemy go regularnie spożywać. Najzdrowsza jest gorzka czekolada bez zawartości syropu z bardzo małą ilością cukru. Na przykład czekolada gorzka extra 90% zawiera w 100 g 11 g cukru (11% C), czyli w kostce ważącej 8,3 g będzie 0,9 g cukru.
Inne składniki w 1 kostce: 3,6 g tłuszczu (44% T), 1,2 g białka (15% B), 1,4 g wszystkich węglowodanów (17% W). Podsumowując: 44% tł. kwalifikuje czekoladę do produktów wysokotłuszczowych i wysokokalorycznych (558 kcal w 100 g). Mimo to, indeks glikemiczny będzie bardzo niski. Osobiście nie jestem w stanie zjeść więcej niż 1 kostkę ;) Cukrzykom taka czekolada na pewno nie zaszkodzi. Wystrzegałabym się natomiast czekolady mlecznej, bo z łakomstwa można łatwo w ciągu krótkiego czasu zjeść całą tabliczkę.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry!
Indeks glikemiczny czekolady zależy od zawartości w niej poszczególnych składników. Im większa zawartość tłuszczu, tym niższy indeks glikemiczny, ponieważ tłuszcze spowalniają wchłanianie glukozy. Czekolada gorzka zawiera także mniejszą ilość węglowodanów, niż czekolada mleczna. Osoba chora na cukrzycę powinna szczególnie unikać tej drugiej, gdyż szybko podniesie poziom glukozy w krwi. Jak Pani zauważyła, osoba zdrowa może jeść czekoladę, ale w rozsądnych ilościach.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Światowy Dzień Czekolady
http://warszawa.mojdietetyk.pl/artykuly/swiatowy-dzien-czekolady.html?c=7

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty