Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym?

Dzień dobry. Od pewnego czasu przestawiam się na odżywianie oparte o niski indeks glikemiczny i jak najmniejsze spożycie cukru. Jednak niektóre produkty pomimo niskiegp indeksu glikemicznego mają w składzie dość wysoką zawartość cukru. Np. chleb pumpernikiel jako pieczywo z jednym z niższych ig ma większa zawartość cukru w składzie niż np. chleb pełnoziarnisty. Na co w takim razie zwracać uwagę? Dorzucę, że w diecie głównie chodzi mi o schudnięcie. Pozdrawiam, Natalia
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Indeks glikemiczny potraw

Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.

Witam,
przy analizie zawartości węglowodanów proszę brać także pod uwagę ilość błonnika pokarmowego. Tzn, porównując zawartość węglowodanów w dwóch produktach powinna Pani brać pod uwagę ilość węglowodanów przyswajalnych. Można je obliczyć odejmując od ilości węglowodanów ogółem zawartość błonnika. np. jeśli ma Pani dwa produkty, z których każdy zawiera 40 g węglowodanów, ale jeden z nich posiada 15 g błonnika , a drugi 5 g, to korzystniej dla Pani będzie wybrać ten pierwszy produkt. Ilość błonnika pokarmowego obniża ładunek glikemiczny produktów. Radzę także, łączyć produkty, które posiadają wyższy indeks glikemiczny z produktami o niższym indeksie. Przykładowo do kanapki z chleba typu pumpernikiel należy dołożyć sporo surowych warzyw :)
Pozdrawiam serdecznie

0

Dzień dobry,
Indeks Glikemiczny (IG) pokazuje jak bardzo 2 godziny po spożyciu danego produktu podniesie się poziom cukru we krwi. Niestety nie jest to zależne jedynie od zawartości cukru, ale takźe jego dostępności.

Węglowodany złożone wchłaniają się wolniej, więc chleb razowy będzie miał mniejszy IG, niż pieczywo białe, nawet, jeśli ma tyle samo węglowodanów.

Na tempo wchłaniania cukrów mają także wpływ na przykład tłuszcze, więc sernik, czy pizza mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. W ich wypadku poziom cukru wzrośnie znacznie później, co wcale nie oznacza, że są dobre dla diety. ;)

Jeśli produkt z wysokim IG połączy się z dużą ilością błonnika, także zmniejszy się wchłanianie cukru! Nie zawsze więc konieczne jest eliminowanie takich pokarmów, a łączenie ich z innymi.

Bilansowanie diety pod kątem IG może być pomocne, choć nie zawsze się udaje.

Polecam stosować się do zasad prawidłowego odżywiania i zwiększenia aktywności fizycznej.
Trochę na temat zdrowej diety napisałem w moim artykule:
http://dietetyczny.guru/detox/

Zachęcam też w razie potrzeby do odbycia wizyty w mojej poradni lub konsultacji przez internet. :)

Pozdrawiam serdecznie,
Marek Aleksander Przondo,
Dyplomowany dietetyk
http://dietetyczny.guru/
http://Facebook.com/dietetycznyguru/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty