Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (880 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym?

Dzień dobry. Od pewnego czasu przestawiam się na odżywianie oparte o niski indeks glikemiczny i jak najmniejsze spożycie cukru. Jednak niektóre produkty pomimo niskiegp indeksu glikemicznego mają w składzie dość wysoką zawartość cukru. Np. chleb pumpernikiel jako pieczywo z jednym z niższych ig ma większa zawartość cukru w składzie niż np. chleb pełnoziarnisty. Na co w takim razie zwracać uwagę? Dorzucę, że w diecie głównie chodzi mi o schudnięcie. Pozdrawiam, Natalia
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Witam,
przy analizie zawartości węglowodanów proszę brać także pod uwagę ilość błonnika pokarmowego. Tzn, porównując zawartość węglowodanów w dwóch produktach powinna Pani brać pod uwagę ilość węglowodanów przyswajalnych. Można je obliczyć odejmując od ilości węglowodanów ogółem zawartość błonnika. np. jeśli ma Pani dwa produkty, z których każdy zawiera 40 g węglowodanów, ale jeden z nich posiada 15 g błonnika , a drugi 5 g, to korzystniej dla Pani będzie wybrać ten pierwszy produkt. Ilość błonnika pokarmowego obniża ładunek glikemiczny produktów. Radzę także, łączyć produkty, które posiadają wyższy indeks glikemiczny z produktami o niższym indeksie. Przykładowo do kanapki z chleba typu pumpernikiel należy dołożyć sporo surowych warzyw :)
Pozdrawiam serdecznie

0

Dzień dobry,
Indeks Glikemiczny (IG) pokazuje jak bardzo 2 godziny po spożyciu danego produktu podniesie się poziom cukru we krwi. Niestety nie jest to zależne jedynie od zawartości cukru, ale takźe jego dostępności.

Węglowodany złożone wchłaniają się wolniej, więc chleb razowy będzie miał mniejszy IG, niż pieczywo białe, nawet, jeśli ma tyle samo węglowodanów.

Na tempo wchłaniania cukrów mają także wpływ na przykład tłuszcze, więc sernik, czy pizza mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. W ich wypadku poziom cukru wzrośnie znacznie później, co wcale nie oznacza, że są dobre dla diety. ;)

Jeśli produkt z wysokim IG połączy się z dużą ilością błonnika, także zmniejszy się wchłanianie cukru! Nie zawsze więc konieczne jest eliminowanie takich pokarmów, a łączenie ich z innymi.

Bilansowanie diety pod kątem IG może być pomocne, choć nie zawsze się udaje.

Polecam stosować się do zasad prawidłowego odżywiania i zwiększenia aktywności fizycznej.
Trochę na temat zdrowej diety napisałem w moim artykule:
http://dietetyczny.guru/detox/

Zachęcam też w razie potrzeby do odbycia wizyty w mojej poradni lub konsultacji przez internet. :)

Pozdrawiam serdecznie,
Marek Aleksander Przondo,
Dyplomowany dietetyk
http://dietetyczny.guru/
http://Facebook.com/dietetycznyguru/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Indeks glikemiczny stewii

Witam, mam pytanie o stewię i indeks glikemiczny. Czy jest prawdą, że działa inaczej od innych znanych sztucznych słodzików, przez co nie ma skutków ubcznych przy diecie odchudzającej? Spotkałam się ze sprzecznymi informacjami na ten temat.
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Witam,
Stewia dzięki praktycznie zerowemu indeksowi glikemicznemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i nie wywołuje napadów głodu.Może być stosowana przez diabetyków.
Ma zero kalorii w przeciwieństwie przykładowo do często wykorzystywanych zamienników sacharozy: aspartamu (1g = 4 kcal), ksylitolu (1g = 2,4 kcal) i fruktozy (1g = 4 kcal)

W stewii występują naturalnie takie glikozydy jak stewiozyd i rebaudiozyd.Najlepiej kupować czyste glikozydy stewiolowe, bez jakichkolwiek dodatków, które mogą znacząco podnosić kaloryczność takiego słodzika. Należy zwrócić uwagę na skład i kaloryczność, powinna być informacja o kaloryczności np. ,,nie zawiera kalorii”.
Czasami producenci mieszają ten czysty słodzik z wypełniaczem nadającym objętości (np. maltodekstryną). Maltodekstryna podnosi kaloryczność takiego słodzika i ma wysoki indeks glikemiczny (stewii z maltodekstryną nie powinni spożywać diabetycy). Nośnikiem może być erytrytol (naturalna substancja słodząca), który z kolei nie podnosi kaloryczności słodzika, a dodatkowo niweluje gorzkawy posmak pochodzący od stewii (czyli taki rodzaj słodzika mogą wybrać osoby, którym gorzkawy smak nie odpowiada). Dlatego przed zakupem proszę zapoznać się ze składem słodzika.
pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Indeks glikemiczny dla soków

Jaki IG mają 100 soki z jablek ,pomarańczy? W jakich ilościach można je pic?
KOBIETA, 50 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Soki (czy te z kartonu, czy te wyciskane w domu) mają bardzo wysoki IG ze względu na brak błonnika, który mógłby zahamować wchłanianie węglowodanów przez organizm. Najlepiej zjadać owoce w całości, bądź zmiksowane (w postaci np.koktajlu).

Pozdrawiam,
Katarzyna Wawrzyniak
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty