Witam,
przy analizie zawartości węglowodanów proszę brać także pod uwagę ilość błonnika pokarmowego. Tzn, porównując zawartość węglowodanów w dwóch produktach powinna Pani brać pod uwagę ilość węglowodanów przyswajalnych. Można je obliczyć odejmując od ilości węglowodanów ogółem zawartość błonnika. np. jeśli ma Pani dwa produkty, z których każdy zawiera 40 g węglowodanów, ale jeden z nich posiada 15 g błonnika , a drugi 5 g, to korzystniej dla Pani będzie wybrać ten pierwszy produkt. Ilość błonnika pokarmowego obniża ładunek glikemiczny produktów. Radzę także, łączyć produkty, które posiadają wyższy indeks glikemiczny z produktami o niższym indeksie. Przykładowo do kanapki z chleba typu pumpernikiel należy dołożyć sporo surowych warzyw :)
Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
Indeks Glikemiczny (IG) pokazuje jak bardzo 2 godziny po spożyciu danego produktu podniesie się poziom cukru we krwi. Niestety nie jest to zależne jedynie od zawartości cukru, ale takźe jego dostępności.
Węglowodany złożone wchłaniają się wolniej, więc chleb razowy będzie miał mniejszy IG, niż pieczywo białe, nawet, jeśli ma tyle samo węglowodanów.
Na tempo wchłaniania cukrów mają także wpływ na przykład tłuszcze, więc sernik, czy pizza mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. W ich wypadku poziom cukru wzrośnie znacznie później, co wcale nie oznacza, że są dobre dla diety. ;)
Jeśli produkt z wysokim IG połączy się z dużą ilością błonnika, także zmniejszy się wchłanianie cukru! Nie zawsze więc konieczne jest eliminowanie takich pokarmów, a łączenie ich z innymi.
Bilansowanie diety pod kątem IG może być pomocne, choć nie zawsze się udaje.
Polecam stosować się do zasad prawidłowego odżywiania i zwiększenia aktywności fizycznej.
Trochę na temat zdrowej diety napisałem w moim artykule:
http://dietetyczny.guru/detox/
Zachęcam też w razie potrzeby do odbycia wizyty w mojej poradni lub konsultacji przez internet. :)
Pozdrawiam serdecznie,
Marek Aleksander Przondo,
Dyplomowany dietetyk
http://dietetyczny.guru/
http://Facebook.com/dietetycznyguru/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Co znaczą te oznaczenia przy obliczaniu indeksu glikemicznego? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Na czym polega dieta glikemiczna? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy makaron ma niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Indeks glikemiczny dla chleba graham – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak sprawdzić indeks glikemiczny danego produktu? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
artykuły
Ładunek glikemiczny - co to jest i jak go obliczyć?
Ładunek glikemiczny, obok indeksu glikemicznego, j
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W