Witam!
Makaron jest jednym z produktów dostarczających węglowodanów, dlatego jest zalecany w naszym jadłospisie. Polecam makaron z pełnego ziarna, ponieważ jest źródłem energii oraz minerałów, a do tego ma niższy indeks glikemiczny niż makaron pszenny (biały).
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, makarony są to produkty, które powstały z mąki (produkt przetworzony) stąd ogólnie makaron ma średni indeks jeśli mówimy o razowym, z pszenicy durum, natomiast z białej mąki ma już wysoki indeks.
Makaron pełnoziarnisty ugotowany al dente ma niski IG. Nitki ugotowane do miękkości - wprost przeciwnie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy makaron z mąki durum jest zdrowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy każdy makaron tuczy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Małgorzata Piszewska
- Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta a spożywanie makaronu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Indeks glikemiczny dla chleba graham – odpowiada Ewa Kozłowska
- Odżywianie się zgodnie z niskim indeksem glikemicznym – odpowiada Amelia Świsłowska
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
artykuły
Makaron makaronowi nierówny. Sprawdź, czym się różnią i jak wpływają na organizm
Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów n
Czarna lista produktów. Podnoszą cukier szybciej niż batonik
Wiele produktów spożywczych ma wyższy indeks glike
Słodycze dla cukrzyków. Na jakie przysmaki mogą sobie pozwolić diabetycy?
Osoby chore na cukrzycę nie mogą przebierać wśród