Witam!
Makaron jest jednym z produktów dostarczających węglowodanów, dlatego jest zalecany w naszym jadłospisie. Polecam makaron z pełnego ziarna, ponieważ jest źródłem energii oraz minerałów, a do tego ma niższy indeks glikemiczny niż makaron pszenny (biały).
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, makarony są to produkty, które powstały z mąki (produkt przetworzony) stąd ogólnie makaron ma średni indeks jeśli mówimy o razowym, z pszenicy durum, natomiast z białej mąki ma już wysoki indeks.
Makaron pełnoziarnisty ugotowany al dente ma niski IG. Nitki ugotowane do miękkości - wprost przeciwnie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy makaron z mąki durum jest zdrowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy każdy makaron tuczy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Małgorzata Piszewska
- Dieta a spożywanie makaronu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Indeks glikemiczny dla chleba graham – odpowiada Ewa Kozłowska
- Odżywianie się zgodnie z niskim indeksem glikemicznym – odpowiada Amelia Świsłowska
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik