Witam!
W 100 g makaronu jest około 350 kcal. Spożywanie makaronu w rozsądnych ilościach nie powinno powodować wzrostu masy ciała. Makaron jest jednym z produktów dostarczających węglowodanów, dlatego jest zalecany w naszym jadłospisie. Polecam makaron z pełnego ziarna, ponieważ jest źródłem energii oraz minerałów, a do tego ma niższy indeks glikemiczny niż makaron pszenny (biały).
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, z makaronem to jest tak..można go jeść tylko w umiarkowanych ilościach i dobrze przyrządzony. Z pewnością lepsze będzie razowy, pełnoziarnisty, bezjajeczny i ważne, aby nie był cały w tłustym sosie. Makaron powinien być elementem naszej diety.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy makaron ma niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta a spożywanie makaronu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie makaronu podczas diety – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy makaron z mąki durum jest zdrowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy makaron tuczy? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy masło orzechowe tuczy? – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Dieta dla osoby chorującej na cukrzycę – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy chleb razowy tuczy? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek