Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym?

Lekarz zalecił mi dietę o niskim indeksie glikemicznym. Mam insulinoporność. Jaki powinien być próg tego indeksu? Mam 24 lata.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Niski Indeks Glikemiczny to poniżej 40. Wysoki zaś to powyżej 60. W Pani diecie powinny znajdować się produkty o IG poniżej 50.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Dzień dobry,
Produkty o niskim indeksie glikemicznym (<55): surowe warzywa i owoce, nasiona słonecznika, pieczywo razowe i pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, nabiał. Poziom glukozy we krwi po spożyciu tych produktów wzrasta powoli. Zapobiega to wahaniom „cukru” we krwi. PRODUKTY O WYSOKIM GI (>55): chipsy, słodycze, cukier, pieczywo pszenne, ryż biały, produkty z mąki pszennej, kukurydza prażona, owoce w syropach, piwo. Produkty te powodują duże wahania „cukru” we krwi i nie są zalecane w diecie.
Po dodatkowe wskazówki zapraszam na
www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty