Witam Panią,
Produkty o wysokim IG powodują, że szybko podnosi się cukier w naszym organizmie. Tak jak on szybko rośnie tak i szybko spada a wahania cukru napędzają apetyt i nie sprzyjają odchudzaniu. Produkty o niskim IG powoli uwalniają węglowodany do naszego krwiobiegu co sprawia że na długo pozostaje uczucie sytości. Z tego względu na diecie redukcyjnej zaleca się zmniejszyć ilość produktów które mają wysoki IG. Produkty te należy ograniczyć a nie całkowicie wyeliminować. Jeżeli zje Pani gotowaną marchewkę raz na jakiś czas lub raz w tygodniu spożyje Pani ziemniaki na obiad to nic złego się nie stanie, ale jeżeli e produkty będą występowały codziennie to proces redukcji wagi może być wolniejszy.
Dieta redukcyjna powinna być odpowiednio zbilansowana i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Musi być również urozmaicona.
w razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu
joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam.
PRODUKTY O NISKIM GI (<55): surowe warzywa i owoce, nasiona słonecznika, pieczywo razowe i pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, nabiał. Poziom glukozy we krwi po spożyciu tych produktów wzrasta powoli. Zapobiega to wahaniom „cukru” we krwi.
PRODUKTY O WYSOKIM GI (>55): chipsy, słodycze, cukier, pieczywo pszenne, ryż biały, produkty z mąki pszennej, kukurydza prażona, owoce w syropach.
Zalecenia dietetyczne powinny być ustalone indywidualnie, aby dieta była pełnowartościowa i dobrze zbilansowana.
Zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witaj,
jeśli nie będziesz polewała ziemniaków tłuszczem bądź gęstymi sosami na bazie mąki, a zup zaklepywała mąką, ani marchewka, ani ziemniak nie powinien zniweczyć twoich planów. Warto jednak zastępować ziemniaki kaszami, pełnoziarnistymi makaronami albo ryżem- najlepiej brązowym.
Pozdarwiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odpowiednia dieta dla cukrzyka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy cukrzycy u 59-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta w cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Odchudzanie u 63-latki z cukrzycą typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta dla cukrzyka chorego na cukrzycę typu B? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie kaszy manny i marchewki przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska