Przy hiperglikemii staramy się unikać źródeł węglowodanów łatwoprzyswajalnych, które prowadzą do szybkiego podniesienia poziomu cukru we krwi. W związku z tym jako źródła węglowodanów staramy się do diety wprowadzać zboża nieoczyszczone - najlepiej w formie płatków i grubych kasz, ewentualnie pieczywa na bazie mąk nieoczyszczonych najlepiej z dodatkiem całych nasion roślin zbożowych lub oleistych. Dlatego jeżeli produkty bezglutenowe będą spełniać ten warunek to mogą być z powodzeniem stosowane przy hiperglikemii. Przykładem są tutaj nasiona amarantusa, kasza jaglana, komosa ryżowa, specjalne odmiany płatków owsianych (z przekroślonym kłosem będące znakiem bezglutenowości). Jednak większość gotowych wyrobów bezglutenowych (jak pieczywo, makaron, mieszanki na ciasta i ciasteczka) to produkty zrobione z wysoko oczyszczonych mąk (najczęściej ryżowej i kukurydzianej), które powodują bardzo szybki wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu. Takich produktów powinna Pani raczej unikać.

0

Witam!
Produkty bezglutenowe stosuje się w celiakii. Podaje ogólne zasady żywienia dla osób z cukrzycą typu 2. Jedz 5-6 posiłków dziennie. Jedz mało, ale często. Nie przejadaj się. Posiłki spożywaj o stałych porach i w jednakowych ilościach każdego dnia. Pamiętaj o zjedzeniu ostatniego posiłku krótko przed snem (zapobiegniesz w ten sposób spadkowi cukru we krwi podczas snu).
Zadbaj, aby dieta była bogata w warzywa (2-3 razy dziennie), owoce (1-3 razy dziennie), nabiał (1-3 razy dziennie).
Klika razy w tygodniu spożywaj ryby i chude mięsa.
Ogranicz spożycie produktów szkodliwych dla Twojego zdrowia: tłuszczów nasyconych (smalec, tłuszcze zwierzęce), cukru (słodkie przekąski, dosładzanie, produkty z mąki pszennej), alkoholu, soli. Pij wodę mineralną, herbatę lub kawę bez cukru- unikaj słodzonych napojów, które są źródłem dodatkowych kalorii.
Spożywaj produkty o niskim indeksie glikemicznym. Im wyższa wartość GI, tym szybciej i o większą wartość wzrośnie Twój „cukier” we krwi. PRODUKTY O NISKIM GI (<55): surowe warzywa i owoce, nasiona słonecznika, pieczywo razowe i pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, nabiał. Poziom glukozy we krwi po spożyciu tych produktów wzrasta powoli. Zapobiega to wahaniom „cukru” we krwi. PRODUKTY O WYSOKIM GI (>55): chipsy, słodycze, cukier, pieczywo pszenne, ryż biały, produkty z mąki pszennej, kukurydza prażona, owoce w syropach, piwo. Produkty te powodują duże wahania „cukru” we krwi i nie są zalecane w diecie. Gotuj al dente, w folii, na parze, grilluj. Unikaj smażenia.
Usuwaj widoczny tłuszcz z mięsa i wędlin.
Pamiętaj, że ruch jest podstawą leczenia. Najlepiej jeśli odbywa się na świeżym powietrzu. Może to być: marsz (np. z kijkami), wolny bieg, jazda na rowerze, pływanie.
Wysiłek fizyczny wymaga dodatkowej porcji złożonych węglowodanów przed, w trakcie i po jego zakończeniu. Zapobiegniesz w ten sposób hipoglikemii (niskiemu stężeniu cukru we krwi).

Zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Zawartość glutenu nie ma znaczenia w diecie diabetyka. Proszę jednak pamiętac, że większość produktow bezglutenowych jest robionych z białej mąki ryżowej lub kukurydzianej, które nie są polecane w diecie osoby chorej na cukrzycę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty