Przyczyny udaru mózgu
Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.
Dzień dobry, należałoby stosować dietę dobrą dla układu krążenia. Przykładem takiej diety jest dieta śródziemnomorska, która uwzględnia dużą ilość warzyw, warzyw strączkowych, owoców, orzechów, a także ryby, świeże zioła itd.
Zachęcam do poszukania piramidy żywieniowej obrazującej dietę śródziemnomorską - to bardzo przydatne narzędzie.
Pozdrawiam ciepło
Ewa Ceborska
https://www.food-diet.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy po udarze można jeść mięso? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Czy powinien stosować jakąś specjalną dietę po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Co mogę jeść po resekcji żołądka, aby utrzymać cukier w normie? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Co jeść, a czego unikać lub ograniczyć w jedzeniu, by zapobiec miażdżycy? – odpowiada Lek. Zbigniew Żurawski
- Jakich produktów spożywczych wystrzegać się po udarze? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Co jeść, a czego unikać przy kamicy nerkowej? – odpowiada Marta Mielniczuk
- Czy przy stwardnieniu rozsianym należy stosować jakieś specjalistyczne diety? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Czy po udarze można jeść surowe warzywa i owoce? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Jaką dietę stosować u osób po zawale serca i udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Spożywanie majonezu po lekkim udarze niedokrwiennym mózgu – odpowiada Dr n. med. Anna Błażucka
artykuły
W chorobach neurologicznych istotne jest żywienie
Niedożywienie stanowi ogromny problem pacjentów ci
Związek alzheimera i diety. Przetworzona żywność przyczynia się do Alzheimera
Wzrasta ilość zachorowań na chorobę Alzheimera ora
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy