Witam,
wskazane jest spożywanie pieczywa np. typu grakam lub orkisz drobno zmielonego, makaronu z mąki orkiszowej lub jęczmiennej, chudych wędlin np z indyka lub kurczaka, chudego twarożku, warzyw gotowanych lub ewentualnie sparzonych, potrawy gotowane na parze. Wszystko lekkie, spożywanie posiłków w spokoju, posiłki powinny być małe objętościowo, ale częste, nawet 5-6 w ciągu dnia.
Pozdrawiam
Witam,
w takim przypadku najważniejsze jest to, aby jeść bardzo małe ilości pożywienia co 1,5-2h. Na początku trzeba trzymać dietę łatwostrawną, a z czasem przechodzić na normostrawną.
Unikamy na chwilę obecną wszystkich cukrów prostych, a więc sacharozy, soków owocowych, syropów, kisieli, budyniów itd. Zrezygnowałabym też na jakiś czas z owoców.
Pozdrawiam
Ewa Ceborska
www.food-diet.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co może jeść mama po całkowitej resekcji żołądka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Żywienie po całkowitej resekcji żołądka – odpowiada Julita Krawczyk
- Dieta po usunięciu żołądka – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co jeść przy cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Co mogę jeść w tym stanie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co można jeść mając przepuklinę przełyku i zapalenie żołądka? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Kiedy mogę rozszerzyć dietę po usunięciu pęcherzyka? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Dieta w cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Co jeść na kolację po ćwiczeniach? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy w chorobach nieswoistych zapaleniach jelit należy jeść nabiał? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska