Kiedy mogę rozszerzyć dietę po usunięciu pęcherzyka?

Jestem 2 tygodnie po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Bardzo lubię sery żółte ,wędzone surowe szynki i polędwice oraz ryby w puszkach w oleju i w pomidorach. Kiedy mogę zacząć to jeść .Mężczyzna 60 lat.
MĘŻCZYZNA, 62 LAT ponad rok temu

Dieta w górach

Dzień dobry,
dieta po resekcji pęcherzyka żółciowego powinna być lekkostrawna, uboga w błonnik pokarmowy oraz z ograniczeniem tłuszczu. Pokarmy należy rozszerzać stopniowo, zaczynając od małych ilości, obserwując reakcje organizmu.

Produkty, o które Pan pyta są zabronione w diecie po resekcji pęcherzyka żółciowego. Należy znaleźć zdrowszą alternatywę produktów tak lubianych przez Pana np.
Zamiast serów żółtych -> twaróg chudy oraz serki homogenizowane,
Polędwice -> chude wędliny, drób bez skóry, chude ryby.

Jeśli produkty, które spożywa Pan obecnie są tolerowane przez organizm można zacząć wprowadzać w małych ilościach produkty takie jak jogurt naturalny, kefir, jaja na miękko, chuda wieprzowina, masło.

Najlepiej spożywać 5-6 posiłków dziennie, a spożywane pokarmy były małe objętościowo. Kolację należy zjeść co najmniej 3 godziny przed pójściem spać.

Należy pamiętać o dokładnym przeżuwaniu i powolnym spożywaniu posiłków.

Zabronione techniki kulinarne to na pewno smażenie. Lepszym wyborem będą potrawy gotowane, gotowane na parze, duszone bez tłuszczu oraz pieczone pod przykryciem.

Jeśli Pana masa ciała nie jest w granicach normy należy również skupić się na jej normalizacji.

Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie,
mgr Agata Przytuła
http://agataprzytula.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty