Najlepiej zwrócić się o pomoc do dietetyka, który ułoży odpowiedni jadłospis dostosowany do potrzeb.
Produkty, które może Pani spożywać to:
-Mięsa: indyk bez skóry, drób bez skóry, sporadycznie chuda wołowina, cielęcina czy jagnięcina, chude wędliny drobiowe i cielęce;
-Chude ryby: dorsz, karp, pstrąg, leszcz, okoń, sola, sandacz, szczupak, miruna;
-Jaja – dopuszcza się wyłącznie białko;
-Nabiał do 2% zawartości tłuszczu o naturalnym smaku: mleko, twaróg, jogurt;
-Pieczywo pszenne, sucharki, wafle, makarony jasne pszenne, biały ryż, drobne kasze krakowska, perłowa jęczmienna, kuskus, jaglana, płatki ryżowe i jaglane. Suche produkty zbożowe ugotowane po miękkości, nie „aldente”; ----Tłuszcze w niewielkich ilościach, równomiernie rozłożone w posiłkach: masło 82% lub śmietankowe, olej kukurydziany, rzepakowy;
-Owoce wyłącznie dojrzałe, spożywane bez skóry i najlepiej po obróbce termicznej: pieczenie, gotowanie;
-Warzywa gotowane, pieczone, bez skóry. Po obróbce termicznej nie wymagającej dodatku tłuszczu;
-Przyprawy: wyłącznie łagodne tj. koperek, kminek, wanilia, tymianek, majeranek, bazylia, cynamon, sok z cytryny;
-Napoje: woda średnio zmineralizowana, lekkie buliony, słabe napary herbat, słaba kawa, kompoty;
-Słodycze: budyń na chudym mleku, kisiel, drożdżowe ciasto, herbatniki, dżem, miód, cukier gronowy, sporadycznie słabe kakao;
Produkty niezalecane:
-Mięsa: tłuste części mięsa, wieprzowina, boczek, smalec, karkówka, baranina, gęsina, mięso kacze, podroby, pasztety, tłuste wędliny;
-Ryby tłuste: węgorz, halibut, śledź, łosoś, przetwory rybne, koreczki, konserwy rybne wędzone;
-Tłusty nabiał powyżej 3% zawartości tłuszczu: tłuste mleko 3,2%, sery podpuszczkowe, topione, twaróg tłusty i śmietankowy, sery solone i wędzone, kwaśne mleko, sery pleśniowe i serki kanapkowe do smarowania, serek homogenizowany, produkty mleczne słodzone;
-Pieczywo razowe z pełnego przemiału, pieczywo świeże, pieczywo graham, ciemne makarony, brązowy ryż, grube kasze pęczak;
-Tłuszcze: smalec, łój wołowy, boczek, słonina, niskiej jakości margaryny i tłuszcze roślinne;
-Owoce: twarde, niedojrzałe w skórce, szczególnie gruszki;
-Warzywa: twarde, niedojrzałe, nieugotowane warzywa korzeniowe (po ugotowaniu można spożywać), ponadto wszystkie odmiany kapusty, papryka, szczypior, cebula, ogórki, brukselka, rzodkiew, chrzan, warzywa z zasmażkami, warzywa konserwowane octem, warzywa kiszone, smażone warzywa;
-Suche rośliny strączkowe należy wykluczyć wszystkie;
-Przyprawy ostre i kwaśne: ocet, papryka chilli, papryka, pieprz, musztarda, chrzan, keczup;
-Napoje: mocne napary herbat, mocna kawa, słodzone napoje, słodzone napoje gazowane, alkohol, mocne kakao;
-Słodycze: pieczywo cukiernicze z dodatkiem kremów na bazie śmietany i masła, ciężkie namaczane torty, ciasteczka, ciastka, batoniki czekoladowe, cukierki, chałwa, słodycze bogate w tłuszcz.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Witam
Przykładowy jadłospis na dzień bez ilości kalorycznej ze względu na brak takich danych
Śniadanie
Białe pieczywo z masłem, chuda szyneczką pierwsze dni bez warzyw, później pomidorek bez skóry
2 Śniadanie
2 pieczone jabłuszka
Obiad
Zupa warzywna
Pieczone mięsko z indyka z piekarnika z ryżem białym
Podwieczorek
Kisiel + kawałek drożdżówki bez kruszonki i lukru
Kolacja
Chlebek biały z masłem, twarogiem i dżemem
Musi Pani spróbować jeść, jeśli nie ma apetytu to chociaż po pół porcji.
O porady bardziej urozmaicone zachęcam do wizyty u dietetyka, który szczegółowo ustali dietę pod Panią.
Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
http://www.maciejewska.eu
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Co jeść po zabiegu usunięcia pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Na jakie produkty uważać przy dnie moczanowej? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Szymańska
- Czy po wszczepieniu rozrusznika serca należy stosować odpowiednią dietę? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Jaką dietę stosować przy stłuszczeniu trzustki? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jakich wielkanocnych potraw należy unikać przy kamicy pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Dieta przy kamicy pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaką dietą leczyć refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Dieta hipolipemiczna
Dieta hipolipemiczna opublikowana przez Europejski
10 najgorszych produktów. Uszkadzają neurony, powodują mgłę mózgową
Badania jasno pokazują, że codzienne wybory żywien