Najlepiej zwrócić się o pomoc do dietetyka, który ułoży odpowiedni jadłospis dostosowany do potrzeb.
Produkty, które może Pani spożywać to:
-Mięsa: indyk bez skóry, drób bez skóry, sporadycznie chuda wołowina, cielęcina czy jagnięcina, chude wędliny drobiowe i cielęce;
-Chude ryby: dorsz, karp, pstrąg, leszcz, okoń, sola, sandacz, szczupak, miruna;
-Jaja – dopuszcza się wyłącznie białko;
-Nabiał do 2% zawartości tłuszczu o naturalnym smaku: mleko, twaróg, jogurt;
-Pieczywo pszenne, sucharki, wafle, makarony jasne pszenne, biały ryż, drobne kasze krakowska, perłowa jęczmienna, kuskus, jaglana, płatki ryżowe i jaglane. Suche produkty zbożowe ugotowane po miękkości, nie „aldente”; ----Tłuszcze w niewielkich ilościach, równomiernie rozłożone w posiłkach: masło 82% lub śmietankowe, olej kukurydziany, rzepakowy;
-Owoce wyłącznie dojrzałe, spożywane bez skóry i najlepiej po obróbce termicznej: pieczenie, gotowanie;
-Warzywa gotowane, pieczone, bez skóry. Po obróbce termicznej nie wymagającej dodatku tłuszczu;
-Przyprawy: wyłącznie łagodne tj. koperek, kminek, wanilia, tymianek, majeranek, bazylia, cynamon, sok z cytryny;
-Napoje: woda średnio zmineralizowana, lekkie buliony, słabe napary herbat, słaba kawa, kompoty;
-Słodycze: budyń na chudym mleku, kisiel, drożdżowe ciasto, herbatniki, dżem, miód, cukier gronowy, sporadycznie słabe kakao;
Produkty niezalecane:
-Mięsa: tłuste części mięsa, wieprzowina, boczek, smalec, karkówka, baranina, gęsina, mięso kacze, podroby, pasztety, tłuste wędliny;
-Ryby tłuste: węgorz, halibut, śledź, łosoś, przetwory rybne, koreczki, konserwy rybne wędzone;
-Tłusty nabiał powyżej 3% zawartości tłuszczu: tłuste mleko 3,2%, sery podpuszczkowe, topione, twaróg tłusty i śmietankowy, sery solone i wędzone, kwaśne mleko, sery pleśniowe i serki kanapkowe do smarowania, serek homogenizowany, produkty mleczne słodzone;
-Pieczywo razowe z pełnego przemiału, pieczywo świeże, pieczywo graham, ciemne makarony, brązowy ryż, grube kasze pęczak;
-Tłuszcze: smalec, łój wołowy, boczek, słonina, niskiej jakości margaryny i tłuszcze roślinne;
-Owoce: twarde, niedojrzałe w skórce, szczególnie gruszki;
-Warzywa: twarde, niedojrzałe, nieugotowane warzywa korzeniowe (po ugotowaniu można spożywać), ponadto wszystkie odmiany kapusty, papryka, szczypior, cebula, ogórki, brukselka, rzodkiew, chrzan, warzywa z zasmażkami, warzywa konserwowane octem, warzywa kiszone, smażone warzywa;
-Suche rośliny strączkowe należy wykluczyć wszystkie;
-Przyprawy ostre i kwaśne: ocet, papryka chilli, papryka, pieprz, musztarda, chrzan, keczup;
-Napoje: mocne napary herbat, mocna kawa, słodzone napoje, słodzone napoje gazowane, alkohol, mocne kakao;
-Słodycze: pieczywo cukiernicze z dodatkiem kremów na bazie śmietany i masła, ciężkie namaczane torty, ciasteczka, ciastka, batoniki czekoladowe, cukierki, chałwa, słodycze bogate w tłuszcz.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Witam
Przykładowy jadłospis na dzień bez ilości kalorycznej ze względu na brak takich danych
Śniadanie
Białe pieczywo z masłem, chuda szyneczką pierwsze dni bez warzyw, później pomidorek bez skóry
2 Śniadanie
2 pieczone jabłuszka
Obiad
Zupa warzywna
Pieczone mięsko z indyka z piekarnika z ryżem białym
Podwieczorek
Kisiel + kawałek drożdżówki bez kruszonki i lukru
Kolacja
Chlebek biały z masłem, twarogiem i dżemem
Musi Pani spróbować jeść, jeśli nie ma apetytu to chociaż po pół porcji.
O porady bardziej urozmaicone zachęcam do wizyty u dietetyka, który szczegółowo ustali dietę pod Panią.
Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
http://www.maciejewska.eu
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Co jeść po zabiegu usunięcia pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Na jakie produkty uważać przy dnie moczanowej? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Szymańska
- Czy po wszczepieniu rozrusznika serca należy stosować odpowiednią dietę? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Jaką dietę stosować przy stłuszczeniu trzustki? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jakich wielkanocnych potraw należy unikać przy kamicy pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaką dietą leczyć refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaka dieta przy refluksie żołądka? – odpowiada Mgr Beata Bondyra