Parenting.pl

Parenting.pl to nowoczesny portal przeznaczony przede wszystkich dla obecnych i przyszłych rodziców, ale również dla osób zainteresowanych tematyką związanych z rozwojem i zdrowiem dziecka. Serwis posiada bogatą bazę treści.

Witam,

Najlepiej udać się do dietetyka, który ułoży dla Pani cioci dietę i doradzi co jeść, a czego unikać. Z mojej strony przybliżę Pani temat diety w obu schorzeniach.

Dieta w cukrzycy:

- posiłki powinny być częste, ale małe objętościowo,

- osoby chore na cukrzycę nie powinny się przejadać, ale też nie pozostawać długi czas na czczo,

- posiłki powinny być spożywane o w miarę jednakowych porach,

- produkty zalecane w diecie: każde pieczywo, najlepiej jednak razowe, gruboziarniste, zawierające duże ilości błonnika pokarmowego (błonnik opóźnia wchłanianie glukozy); mleko (jogurt, kefir) o niskiej zawartości tłuszczu, ser biały twarogowy (chudy/półtłusty); mięso chude, drób (najlepiej indyk, kurczak), ryby (dwa-trzy razy w tygodniu zamiast mięsa); wędliny tylko chude: kiełbasa szynkowa wołowa lub wieprzowa, szynka, polędwica, wędliny drobiowe; olej rzepakowy, oliwa z oliwek (a także sojowy, słonecznikowy - tylko do surówek), wysokogatunkowa margaryna w kubeczkach, wszystkie warzywa z tym jednak zastrzeżeniem, aby ziemniaki, marchew, buraczki, korzeń pietruszki spożywać w mniejszych ilościach, ponieważ po ugotowaniu, ich indeks glikemiczny jest dość wysoki,

- produkty niewskazane w diecie diabetyka: mleko pełne, mleko w proszku pełne, ser biały tłusty, ser żółty i topiony, tłuste mięso, drób tłusty (gęsi, kaczki), wątróbka, nerki, wędliny wieprzowe tłuste, pasztety, podroby, masło w przeciętnych lub dużych ilościach, śmietana, margaryna twarda (do pieczenia), smalec, słonina, łój wołowy i barani, cukier, wszystkie wyroby i przetwory z dużą ilością cukru, miód.

Dieta w chorobie refluksowej:

- zalecana jest dieta lekkostrawna,

- należy zmniejszyć ilości tłuszczów,

- należy ograniczyć produkty mogące zwiększyć wydzielanie kwasów żołądkowych, napojów gazowanych (zwiększających odbijanie) czy produktów zwiększających ryzyko refluksu,

- posiłki powinno zjadać się 5-6 razy dziennie, w małych ilościach, aby zapobiec nadmiernemu wypełnieniu żołądka,

- w przypadku wystąpienia objawów refluksu warto wypić szklankę wody lub szklankę mleka,

- ostatni posiłek warto spożyć na kilka (3 godziny) godzin przed snem,

- produkty zalecane: pieczywo czerstwe, pszenne, jasne, ziemniak gotowane (puree), mleko, jogurty, kefiry, maślanka (z małą ilością tłuszczu), kawa zbożowa z mlekiem, chude mięsa - cielęcina, schab, królik, indyk, marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak, mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego, owoce bez skórki i pestek, najlepiej w postaci gotowanych przecierów, niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej), przyprawy łagodne,

- produkty powinny być gotowane, ewentualnie duszone w folii,

- produkty przeciwwskazane: świeże pieczywo, wszelkiego rodzaju tłuste mięsa i wędliny, sery żółte, topione, sery typu camembert i brie, pleśniowe, warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, papryka, ogórki, rzodkiew, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, wszelkiego rodzaju zasmażane warzywa, czekolada, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe, napoje gazowane, napoje czekoladowe, soki cytrusowe, pomidorowy, alkohol, ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry.

Problemem z połączeniem obu diet są warzywa. Należy jeść warzywa w miarę możliwości te, po których Pani ciocia nie odczuwa problemów z przewodem pokarmowym, ale należy uważać na gotowaną marchewkę, buraczki czy ziemniaki, które nie są polecane w diecie cukrzycowej.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty