Witam,
Jeżeli chodzi o chleb kukurydziany, nie znam jego dokładnego składu, natomiast kukurydza (zwłaszcza konserwowa) oraz produkty kukurydziane (płatki, mąka) mają wysoki IG i dlatego radziłabym być ostrożna w jego stosowaniu. Polecany jest jako "zdrowy" pewnie ze względu na brak glutenu (bardzo modna teraz dieta bezglutenowa). Z pieczywa polecam razowe, graham, pełnoziarniste.
Jeżeli chodzi o odżywianie w cukrzycy, trzymamy się racjonalnego i zdrowego sposobu odżywiania. Stawiamy na świeże i surowe owoce i warzywa, chude ryby, chude rodzaje mięs, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, suche nasiona roślin strączkowych. Proszę pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu (woda mineralna, lekkie napary herbat ziołowych-pokrzywa, aronia). Nie zapominajmy o aktywności fizycznej, to jedna z lepszych metod obniżania glikemii poposiłkowej.
Unikamy:
-alkoholu,
-tłustego i przetworzonego jedzenia,
-jemy małe objętościowo posiłki (6-7 posiłków), lecz często (co 2-3 godziny), warto dodać sobie dodatkowy posiłek po kolacyjny, dzięki czemu uniknie Pani spadku poziomu glukozy w nocy,
-proszę zwrócić uwagę na sposób przyrządzania posiłków: gotujemy na parze, w wodzie (wszystko na półtwardo-al dente), ma to ogromny wpływ na poziom IG (surowa marchew ma znacznie mniejszy IG niż puree z marchewki, podobnie ziemniaki, stąd poziom ich rozdrobnienia ma także znaczenie), pieczemy w woreczkach do pieczenia, dusimy,
Poniżej spisałam Pani produkty, które są polecane (mają niski lub średni poziom IG) i przeciwwskazane.
MIĘSO I JEGO PRZETWORY
Zalecane:
Cielęcina, wołowina, chudy drób, królik, bardzo chuda dziczyzna, chude szynki i polędwice, oraz chude parówki,
W ograniczonych ilościach: chude wędliny, szynki
Przeciwwskazane:
Tłuste mięsa (wieprzowina, oprócz chudego schabu), kiełbasy, baranina, podroby (wątróbka, móżdżek, nerki, płuca), salceson, boczek, pasztety, kaczki, gęsi, konserwy mięsne i rybne,
RYBY
Zalecane:
Chude ryby (flądra, morszczuk, dorsz, pstrąg, mintaj)
Przeciwwskazane:
Tłuste ryby (węgorz, śledź, łosoś, szproty)
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
Zalecane:
Chude mleko (1,5%), kefiry, maślanka, chudy twaróg, białka jaja,
W ograniczonej ilościach: żółtka jaj, jogurty naturalne,
Przeciwwskazane:
Tłuste żółte sery, sery kozie, pełnotłuste mleko, śmietany, jogurty kolorowe-owocowe,
TŁUSZCZE
Zalecane:
Oliwa z oliwek, oleje roślinne (olej słonecznikowy, rzepakowy), margaryny miękkie ze zmniejszona zawartością tłuszczów,
Przeciwwskazane:
Słonina, smalec, masło, margaryny utwardzane,
OWOCE
Zalecane:
Owoce świeże i mrożone:
Żurawina, cytryna, brzoskwinie, czereśnie, jagody, jabłka, maliny, grejpfrut, jeżyny, gruszki, truskawki, wiśnie, nektarynki,
W ograniczonych ilościach: pomarańcze, morele suszone i świeże, inne suszone owoce, winogrono, arbuz, ananas, kiwi
Przeciwwskazane:
daktyle suszone, rodzynki, banany dojrzałe, figi, granat, agrest,
Należy pamiętać, że im bardziej owoc jest dojrzały, tym wyższy jest jego IG
WARZYWA
Zalecane:
Warzywa świeże i mrożone, soki warzywne:
Kapusta, kapusta kiszona, brukselka, kalafior, brokuły, kalarepa, ogórek zielony i konserwowy, pomidor, szczaw, szpinak, sałata zielona, szparagi, boćwina, świeże grzyby, kabaczki, papryka, szczypiorek, chrzan, natka pietruszki, rzodkiewka, marchewka surowa
W ograniczonych ilościach: zielony groszek, kukurydza, ziemniaki, cebula surowa, soczewica, ciecierzyca, gotowana fasola biała, groch, seler, pietruszka korzeń
Przeciwwskazane:
Marchew gotowana puree, ziemniaki puree, buraki (ograniczyć), cebula gotowana, dynia, fasolka szparagowa, groszek zielony z puszki,
NAPOJE
Zalecane:
Woda mineralna, napoje z dodatkiem sztucznych słodzików, kawa, herbata, chudy rosół,
W ograniczonych ilościach: soki: jabłkowy, ananasowy, grejpfrutowy, pomidorowy, z marchewki (świeży), muszą być bez dodatku cukru, uwaga z sokiem pomarańczowym!, kakao
Przeciwwskazane:
Wszystkie kolorowe, gazowane napoje, syropy i soki dosładzane, sok winogronowy, napoje energetyczne, alkohol
PRODUKTY ZBOŻOWE
Zalecane:
Makarony pełnoziarniste gotowane na półtwardo (al dente), otręby, płatki owsiane górskie, ryż brązowy, ryż dziki, kasza jęczmienna pęczak, kasza gryczana, chleb razowy, graham, chleb żytni, chleb chrupki, pumpernikiel
W ograniczonych ilościach: makaron z białej mąki gotowany na półtwardo, ryż biały, kasza kuskus, pieczywo chrupkie, chleb pełnoziarnisty, kasza jaglana
Przeciwwskazane:
Płatki owsiane błyskawiczne, kleik ryżowy, płatki kukurydziane-corn flakes, płatki ryżowe, ryż preparowany, słodzone płatki śniadaniowe, chleb pszenny, słone przekąski, rogale, bułki do hot-dogów, maślane pieczywo i cukiernicze, chrupki kukurydziane, wafle ryżowe, kasza manna, krakowska, potrawy mączne,
Inne zalecane:
Migdały, orzechy laskowe i włoskie, cynamon, pistacje, pestki dyni i słonecznika, czekolada gorzka, mleczna (w ograniczonej ilości), musztarda, koncentrat pomidorowy
W ograniczonych ilościach: sorbety, galaretki owocowe
Inne przeciwwskazane:
Cukier, dżemy (z wyjątkiem niskocukrowych), marmolady, konfitury, miód, czekolada, chałwa, glukoza, kremówki, syropy, lody, kawior, słodycze, ciasta, kluski, chipsy, frytki, posiłki typu fast food, zupy zabielane śmietaną, majonez, sosy i kremy,
Mam nadzieję, że teraz będzie miała Pani łatwiejszy wybór.
Pozdrawiam serdecznie, Dietetyk kliniczny mgr Beata Kopaniecka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta w cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Czy po wszczepieniu rozrusznika serca należy stosować odpowiednią dietę? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jakie produkty można jeść przy insulinoodporności? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Jaka powinna być dieta stosowana w przypadku kamicy układu moczowego? – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Czego nie jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Dieta przy kamicy pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Dieta właściwa dla 9-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski