Zapytaj lekarza

7 3 7 , 1 1 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki

Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.

Dzień dobry,

Ważnym elementem leczenia kamicy moczanowej jest dieta niskopurynowa, w której zaleca się ograniczenie spożycia produktów mięsnych, grzybów i białka. Dzięki niej możliwe jest obniżenie stężenia kwasu moczowego we krwi. Dieta powinna być jarsko-mleczna, czyli bogata w nabiał, warzywa i owoce. Produkty te mają działanie alkalizujące - zmniejszające kwasowość moczu. Takie środowisko utrudnia tworzenie się niepożądanych złogów. Zaleca się również zwiększenie w diecie spożycia płynów, najlepiej do ponad 2l.

Zachęcam do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej, w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu.

Pozdrawiam serdecznie!
Robert Lipert,
Dietetyk
www.lublin.mojdietetyk.pl

Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego posiadający specjalizację z Żywienia Człowieka.
0

Załączam "tabelkę", która pomoże w doborze właściwej diety
Zasady żywienia dietetycznego w kamicy nerkowej
KAMICA SZCZAWIANOWA
POKARMY ZABRONIONE - botwina, szpinak, szczaw, rabarbar, figi suszone, czekolada, kakao, kawa naturalna, mocna herbata, ostre przyprawy, nasiona roślin strączkowych
POKARMY DO OGRANICZENIA - ziemniaki, marchew, buraki, groszek zielony, pomidory, koncentrat pomidorowy, śliwki, agrest, cukier, mleko
POKARMY ZALECANE - płyny w dużych ilościach, mięso, ryby, jaja, kapusta, ogórki, sałata, cebula, owoce (prócz wymienionych), masło, produkty zbożowe
KAMICA FOSFORANOWA
POKARMY ZABRONIONE - alkaliczne wody mineralne, nasiona roślin strączkowych
POKARMY DO OGRANICZENIA - ziemniaki, warzywa owoce, mleko, jaja
POKARMY ZALECANE - duże ilości płynów, mięso, ryby, sery, chleb, kasze, makarony, masło
KAMICA MOCZANOWA
POKARMY ZABRONIONE - wątroba, móżdżek, cynaderki, mięso baranie, kawior
POKARMY DO OGRANICZENIA - mięso (pozostałe gatunki), ryby, wywary mięsne i rybne, produkty zbożowe
POKARMY ZALECANE - duże ilości płynów, wody mineralne (Jan, Dąbrówka), warzywa, owoce, cukier, masło w małych ilościach, mleko, chudy ser, ziemniaki
Pozdrawiam rh

Specjalista w dziedzinie urologii z trzydziestoletnim doświadczeniem.
0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
77 poziom zaufania

Dzień dobry!
Dieta jaka jest stosowana w kamicy układu moczowego w dużej zależy od rodzaju występujących złogów. Ogólnie zaleca się picie dużej ilości płynów, szczególnie tych moczopędnych. Stosuje się również środki rozszerzające drogi moczowe, które ułatwiają wypłukanie kamieni. Uzasadnienie również znajduje ograniczanie białka zwierzęcego oraz soli w codziennym jadłospisie. Za przyczynę jej wystąpienia uznaje się między innymi duże stężenie wapni, fosforanów, szczawianów, cystyny oraz kwasu moczowego w moczu, małą ilość przyjmowanych płynów, nadmierna podaż białka. Również może się ujawnić w przebiegu chorób metabolicznych oraz u osób, które mają predyspozycje genetyczne. Wytrącające się kryształki mogą się zlepiać i tworzyć większe złogi, czyli kamienie. W zależności od składu złogów wyróżniamy postacie: kamica szczawianowo-wapniowa, fosforanowo-wapniowa, moczanowa, fosforanowa-magnezowo-amonowa, cysteinowa, ksantynowa. Dieta powinna być dostosowana do rodzaju występującej kamicy. Warto skonsultować się z lekarzem oraz dietetykiem w celu doboru odpowiednich produktów.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Filtrujemy.. czyli jak żywienie wpływa na funkcjonowanie nerek.
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/swiatowy-dzien-nerek.html?c=3

Dietetyk udzielający konsultacji dietetycznych w poradni w Poznaniu.
0

Należy unikać poniższych produktów:
- Szpinak, szczaw, rabarbar, kiszonki, koncentraty zup i sosów, nasiona roślin strączkowych, grzyby
- Produkty zbożowe ograniczone - Pieczywo: graham, orkiszowe, żytnie, razowe, pszenno- żytnie, żytnio- razowe, pszenne; Mąka: razowa, orkiszowa, graham, gryczana, owsiana, kukurydziana; Kasze i ryż: ryż brązowy, dziki, biały kasza jaglana, jęczmienna pęczak, perłowa, gryczana; Płatki i otręby: płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, kukurydziane, otręby pszenne, owsiane itp.
Produkty zbożowe przeciwwskazane - Jeżeli występuję nadwaga lub otyłość i konieczna jest redukcja masy ciała przeciwwskazane są produkty zbożowe z białej mąki, mąka pszenna, płatki kukurydziane, kasza manna

Jeżeli występuję u Pana nadwaga lub otyłość i konieczna jest redukcja masy ciała.
przeciwwskazane są twarogi pełnotłuste, jogurtu, kefiry, maślanki owocowe zawierające cukier, sery żółte pełnotłuste, sery pleśniowe.
- Ryby (ograniczone) - dorsz, leszcz, panga, dorada, sola, pstrąg, mintaj, tilapia morszczuk, okoń, lin, tuńczyk świeży lub w sosie własnym
- Ryby (przeciwwskazane) - śledzie, sardynki, szproty, kawior, konserwy rybne
- Mięso (ograniczone) - chuda szynka drobiowa, wołowa, wieprzowa, polędwica
- Mięso (przeciwwskazane) - konserwy mięsne, podroby, baranina, wieprzowina, cielęcina,
- Jaja - na miękko, jajecznica i omlety gotowane na parze lub wodzie, jajka w koszulce, na twardo
- Tłuszcze - smalec, słonina, margaryny twarde

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy