Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu

Witam mam 22 lata. borykam się z bólami brzucha od kilku lat dzisiaj dowiedziałam się że muszę przejść na dietę : bez glutenu , bez laktozy , bez glutaminianu sodu. Chciałabym zapytać co mogę jeść i pić(jakie produkty, owoce , warzywa) bo z tego co czytałam to chyba nic. Nie mam pojęcia jak wytrzymam 10 dni. Proszę o pomoc.
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Witam,

Wystarczy wypisać produkty, które są bezglutenowe i szukać ich odpowiedników bez glutaminianu sodu (na etykietach znajduje się informacja o tym, ze produkt nie zawiera glutaminianu sodu).
Ze względu na dietę bez laktozy należy usunąć z jadłospisu mleko i jego przetworu (jeśli ich też Pani nie toleruje) i wybierać zamienniki mleka, np. mleko sojowe (tylko musi Pani sprawdzić czy na opakowaniu jest przekreślony kłos pszenicy to gwarantuje, że produkt nie zawiera glutenu).

Z produktów zbożowych może Pani wybrać: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana).

Wszystkie świeże owoce i warzywa.

Tu ma Pani dokładnie opisane produkty dozwolone: http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone.

Jeśli chodzi o glutaminian sodu to on jest głównie zawarty w różnych mieszankach przyprawowych, zupkach i daniach typu instant.

Ogólnie najlepiej, jeśli będzie Pani samodzielnie przygotowywała posiłki, bo wtedy ma Pani gwarancję, że nic nie jest dodane, np. zamiast wędliny upiec filet z piersi kurczaka i jeść z bezglutenowym pieczywem lub waflami ryżowymi.

Polecam również zapoznać się z materiałami na naszej stronie www.kalorynka.pl

Pozdrawiam
mgr dietetyk
A. Erdmann
www.kalorynka.pl

0

Jest to dieta trudna i wymagająca skupienia - musi sie Pani nauczyć czytać etykiety na produktach. W przypadku laktozy należy wyeliminować mleko i jego produkty - różnego rodzaju sery, śmietanę, masło, itp. zastąpić je proszę mlekiem migdałowym, kokosowym czy też sojowym. W przypadku glutenu - sprawdzać czy na produktach nie widnieje informacja o glutenie lub np. skrobi pszennej modyfikowanej. Proponuje wybierać produkty z natury bez glutenu:
- wafle ryżowe i kukurydziane, bezglutenowe musli i płatki śniadaniowe, dmuchany ryż i kukurydza, chleb chrupki gryczany,
- makaron bezglutenowy, ryżowy lub z fasoli mung, sago, tapioka,
- mąka: kukurydziana (bez żadnych dodatków), ziemniaczana, ryżowa, polenta,
- wszystkie oleje oprócz oleju z zarodków pszenicy,
- zupy czyste i zagęszczane ryżem, mąką arrarutową, grochem, bezglutenową mąką kukurydzianą,
- herbata, kawa, wywar z mniszka, kakao, napoje orzeźwiające, syropy,
- wszystkie alkohole destylowane i wyrabiane z winogron – na przykład wino, porto,
- większość sosów pomidorowych i octów winnych (oprócz słodowych), miód, dżemy, masła orzechowe, chipsy ziemniaczane bez dodatków, galaretki, bezy z mąki kukurydzianej, słód ryżowy, mączka chleba świętojańskiego,
- wszystkie warzywa świeże, mrożone i w puszkach,
- wszystkie owoce świeże, mrożone, puszkowane i suszone,
- wszystkie soki owocowe,
- świeże mięso, w tym drób, ryby (do sosów pieczeniowych należy dodawać mąkę arrarutową lub bezglutenową mąkę kukurydzianą),
- jaja,
- suszony groch, fasola i soczewica,
- potrawy duszone i gulasze bez dodatku makaronu lub mąki.

A jeżeli mówimy o glutaminianie to ponownie - czytanie etykiet. Zapraszam do kontaktu w razie pytań www.dualmed.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak objawia się uczulenie na gluten i laktozę

Jak objawia sie uczulenie na gluten lub laktoze? Czy wystepuje ono jedynie u dzieci, czy takze u osób dorosłych? Za pomoca jakich badań mozna je wykryc? I czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak bóle brzucha, biegunki, przelewanie w żoładku ustana po odstawieniu produktów zawierajcych własnie gluten lub laktoze?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu
Lek. Paweł Baljon
93 poziom zaufania

Witam serdecznie. Jeśli po spożyciu produktu zawierającego laktozę lub gluten po ok. 30 minutach do 2 godzin wystąpią objawy nudności, skurczów bólowych, wzdęcia oraz biegunka, to prawdopodobnie mamy do czynienia z nietolerancją pokarmową na te składniki. Intensywność objawów może być różna u wielu osób i zależy od ilości skonsumowanej laktozy/glutenu.Dieta eliminacyjna może pomóc w rozwiązaniu tego problemu. W celu diagnostyki laboratoryjnej choroby proszę zgłosić się do gastrologa.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Czy mleko bez laktozy może zawierać gluten?

Czy mleko bez laktozy może zawierać gluten?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty