Jako urozmaicenie do jednorazowych wypieków może ją Pani śmiało użyć. Natomiast do częstego stosowania nie jest to najlepszy wybór. Produkty kukurydziane zawierają niewiele składników odżywczych, mają wysoki indeks glikemiczny (bardzo szybko podnoszą stężenie cukru we krwi) plus kukurydza jest jedną z roślin poddawaną bardzo często modyfikacji genetycznej.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam :)
Nie polecam stosowania jej na co dzień. Mąka ta ne wnosi do organizmu niczego dobrego - praktycznie nie ma żadnych właściwości odżywczych, mocno podnosi poziom cukru we krwi, a dodatkowo bardzo często pochodzi z upraw GMO. Od czasu do czasu można dodać ją do wypieku, ale jest wiele innych rodzajów mąk, które lepiej się sprawdzą. Ostatnio na rynku pojawiły się świetne mąki bezglutenowe: z amarantusa, kaszy jaglanej, quinoa, kasztanów czy nawet bananów. Warto wypróbować.
Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
Witam,
od czasu do czasu może Pani użyć mąkę kukurydzianą ale nie zalecam stosowania jej w codziennej diecie. Zawiera ona niewiele wartości odżywczych a cechuje się wysokim indeksem glikemicznym - szybko podnosi poziom cukru w organizmie. Wahania cukru z pewnością nie sprzyjają na diecie. Proszę wybierać mąki innego gatunku np. żytnia razowa typ 2tys, z amarantusa, kaszy jaglanej itp.
Ponadto kukurydza jest najczęściej modyfikowana genetycznie ale to już nieco inny temat.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Jako urozmaicenie do jednorazowych wypieków może ją Pani użyć. Natomiast do częstego stosowania nie jest to najlepszy wybór. Produkty kukurydziane zawierają niewiele składników odżywczych, mają wysoki indeks glikemiczny (bardzo szybko podnoszą stężenie cukru we krwi).
Mąka kukurydziana to szczególny rodzaj mąki bezglutenowej. Pozyskuje się ją z dojrzałych kolb kukurydzy, które podlegają procesom suszenia i przemiału. W sklepach można kupić mąkę kukurydzianą o 3 grubościach, oczywiście najwięcej wartości zdrowotnych posiada proszek z najgrubszego przemiału.
Mąka kukurydziana to silny antyoksydant, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz przedwczesnym starzeniem się. Dzieje się to za sprawą selenu, witaminy E i beta karotenu, które nie tylko zapobiegają chorobom, ale również zwiększają odporność organizmu.
Luteina i zeaksantyna to silne antyoksydanty, które zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej, z chorobami której najczęściej borykają się osoby starsze.
Warto pamiętać, że mąka kukurydziana nie zawiera wielu niezbędnych aminokwasów, odpowiadających za syntezę witaminy PP w organizmie, której niedobór powołuje awitaminozę. Z tego powodu do dań przygotowywanych z mąki kukurydzianej, warto dodawać mąkę sojową - bogatą w te drogocenne dla zdrowia substancje.
Mąka kukurydziana dodana do dań sprawia, że stają się one puszyste, mają słodkawy smak i piękny żółty kolor. Tego szczególnego rodzaju mąki najczęściej używa się w krajach Ameryki Południowej, gdzie produkuje się z niej tortille, nachos i tacos. W Polsce znajduje natomiast poczesne miejsce w kuchni bezglutenowej. Może używać jej właściwie do wszystkich dań - ciast, naleśników, deserów, sosów, panierek, wypieku placków, biszkoptów, bułek czy nawet chleba.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla osoby chorującej na cukrzycę – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Płatki kukurydziane na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaki indeks glikemiczny ma mąka owsiana? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Czy makaron z mąki durum jest zdrowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Z jakiej mąki piec zdrowy chleb? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon