Witam!
W diecie bezglutenowej trzeba bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). W przypadku alergii na gluten obowiązują zasady racjonalnego żywienia takie jak dla osób zdrowych. Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Osoba na diecie bezglutenowej może je swobodnie spożywać. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa, dlatego zalecam wybierania takich produktów. Produkty przetworzone, które uznaje się za bezglutenowe mogą zawierać do 20 mg glutenu/ 1 kg produktu. Unikać należy produktów z informacją "może zawierać śladowe ilości glutenu" oraz "w zakładzie stosowany jest gluten", ponieważ producent nie podaje dokładnie ile glutenu znajduje się w określonym produkcie. Produkty zawierające gluten, czyli takie których trzeba unikać na diecie bezglutenowej to np.: każde pieczywo które nie jest oznakowane jako bezglutenowe, kasza manna, kasz kuskus, kasza jęczmienna, ciasta, ciastka, drożdżówki, panierki do mięs i ryb, piwo, zwykły proszek do pieczenia. Niektóre leki przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładne czytanie etykiet produktów i sprawdzanie występowania w nich glutenu. Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Patrycja Sankowska
Oczywiście wafle ryżowe są dobra alternatywą dla pieczywa na diecie bezglutenowej, najważniejsze jest tylko żeby nie były one jedyna alternatywą, gdyż zdrowa dieta to dieta urozmaicona, więc dla odmiany można je zastąpić pieczywem z mąki gryczanej, placuszkami gryczanymi, naleśnikami bezglutenowymi, kasza jaglana z owocami itp.
Wafle ryżowe są produktem bezglutenowym i mogą się w diecie bezglutenowej pojawiać natomiast śniadanie jest naistotnijeszym posiłkiem dnia, musi zapewnić dużą dostawę energii (zwłaszcza u nastolatka) a wafle są niskokaloryczne.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- W jakich produktach nie ma glutenu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Spożywanie wafli ryżowych na diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo
Produkty, które rozwalają pracę tarczycy. Unikaj zwłaszcza przy niedoczynności
Problemy z tarczycą Odpowiednia dieta może mieć wp