Witam!
W diecie bezglutenowej trzeba bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). W przypadku alergii na gluten obowiązują zasady racjonalnego żywienia takie jak dla osób zdrowych. Unikać należy produktów z informacją "może zawierać śladowe ilości glutenu" oraz "w zakładzie stosowany jest gluten", ponieważ producent nie podaje dokładnie ile glutenu znajduje się w określonym produkcie. Produkty zawierające gluten, czyli takie których trzeba unikać na diecie bezglutenowej to np.: każde pieczywo które nie jest oznakowane jako bezglutenowe, kasza manna, kasz kuskus, kasza jęczmienna, ciasta, ciastka, drożdżówki, panierki do mięs i ryb, piwo, zwykły proszek do pieczenia.Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Gluten znajduje sie w zbożach - pszenicy, życie, owsie, jeczmieniu. I wszystkie płatki czy inne produkty pochodzenia zbożowego też gluten zawierają. Gluten dodawany jest także jako zageszczacz do wielu produktow, np. wedlin a nawet jogurtow. Zawarty jest także w piwie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy ryż zawiera gluten? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- W jakich produktach nie ma glutenu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Czy drożdże spożywcze zawierają gluten? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
artykuły
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?
Rozpoznawanie słów oznaczających alergeny Odczyta