Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy

Witam, po zbadaniu wycinka z dwunastnicy, stwierdzono u mnie celiakie. Wiem, ze musze przejsc na diete na celiakię, prawdopodobnie chodzi o dietę bezglutenową. Tylko zaden z lekarzy nie powiedzial konkretnie, co moge jesc a czego nie przy diecie na celiakię. I czy np. gdy zdarzy mi sie raz na jakis czas zjesc cos z glutenem, to co to oznacza? Na niektorych produktach napisano, ze na terenie zakladu wykorzystuje sie gluten- czy taka informacja automatycznie nie pozwala na zjedzenie tego produktu? Nie rozumiem dokładnie na czym to wszystko polega. W jaki sposób mogę rozpoznać które produkty mogę jeść przy diecie na celiakię a których nie? Czy to jest prosty "przelicznik", czyli jak jest gluten to nie jem a jak nie ma glutenu to jem czy konieczne jest zastosowanie jakichś dodatkowych zasad? Proszę o pomoc i bardzo dziekuje za porade. Jarek.
MĘŻCZYZNA, 33 LAT ponad rok temu

Witam,

Stwierdzenie celiakii - glutenozależnej choroby trzewnej wymaga natychmiastowego wprowadzenia diety bezglutenowej po to, aby poprawić funkcje Pana jelit, a tym samym komfort życia. Spożywanie produktów zawierających gluten, w tym także w ilościach śladowych może nasilać objawy choroby - wszystko jednak zależy od rodzaju celiakii, jej typu. Musi Pan wyeliminować takie produkty jak: pszenica, owies (pomimo, że nie zawiera glutenu to jest zanieczyszczony innymi zbożami), żyto, jęczmień. Pozostaja Panu takie produkty jak: kasza, ryż, kukurydza, amarantus, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, maniok, soczewica, fasola, sorgo, orzechy, mięso, owoce i warzywa.. Zalecałabym również suplementacje: żelaza, kwasu foliowego, wapnia i witaminy B12. Na produktach, które będą dla Pana bezpieczne znajduje się znak przekreślonego kłosa. W razie pytań służę pomocą. Proszę tego nie bagatelizować.

0

Najlepiej skonsultowac sie z tej sprawie z dietetykiem specjalizującym sie w celiakii i/lub diecie bezglutenowej. Musi wykluczyc Pan z diety wszelkie produkty zawierające gluten, czyli produkty zbożowe (z pszenicy, żyta, jeczmienia, owsa) - pieczywo, makarony, ciasta itp. Bezpieczne do spożycia są produkty bezglutenowe - ze znakiem przekreślonego ziarna. Wtedy mamy pewnośc, ze dany produkt jest bezglutenowy i dodatkowo na pewno nie jest zanieczyszczony glutenem. Jest takze szereg produktow naturalnie bezglutenowych - ryz, kasza gryczana, kasza jaglana itp.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty