Witam,
Stwierdzenie celiakii - glutenozależnej choroby trzewnej wymaga natychmiastowego wprowadzenia diety bezglutenowej po to, aby poprawić funkcje Pana jelit, a tym samym komfort życia. Spożywanie produktów zawierających gluten, w tym także w ilościach śladowych może nasilać objawy choroby - wszystko jednak zależy od rodzaju celiakii, jej typu. Musi Pan wyeliminować takie produkty jak: pszenica, owies (pomimo, że nie zawiera glutenu to jest zanieczyszczony innymi zbożami), żyto, jęczmień. Pozostaja Panu takie produkty jak: kasza, ryż, kukurydza, amarantus, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, maniok, soczewica, fasola, sorgo, orzechy, mięso, owoce i warzywa.. Zalecałabym również suplementacje: żelaza, kwasu foliowego, wapnia i witaminy B12. Na produktach, które będą dla Pana bezpieczne znajduje się znak przekreślonego kłosa. W razie pytań służę pomocą. Proszę tego nie bagatelizować.
Najlepiej skonsultowac sie z tej sprawie z dietetykiem specjalizującym sie w celiakii i/lub diecie bezglutenowej. Musi wykluczyc Pan z diety wszelkie produkty zawierające gluten, czyli produkty zbożowe (z pszenicy, żyta, jeczmienia, owsa) - pieczywo, makarony, ciasta itp. Bezpieczne do spożycia są produkty bezglutenowe - ze znakiem przekreślonego ziarna. Wtedy mamy pewnośc, ze dany produkt jest bezglutenowy i dodatkowo na pewno nie jest zanieczyszczony glutenem. Jest takze szereg produktow naturalnie bezglutenowych - ryz, kasza gryczana, kasza jaglana itp.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jakich produktach nie ma glutenu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy ryż zawiera gluten? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jak leczyć celiakię? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Celiakia a ciąża. Jak choroba trzewna wpływa na przebieg ciąży?
Celiakia w ciąży może wywołać różne konsekwencje z