W jakich produktach nie ma glutenu?

W jakich produktach brak glutenu?
MĘŻCZYZNA, 18 LAT ponad rok temu

Witam. Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Osoba na diecie bezglutenowej może je swobodnie spożywać. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa, dlatego zalecam wybierania takich produktów. Produkty przetworzone, które uznaje się za bezglutenowe mogą zawierać do 20 mg glutenu/ 1 kg produktu. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Jest cały szereg produktow bezglutenowych - nabiał, warzywa, owoce, ryż, kasza gryczana. Najbezpieczniej kupowac produkty ze znakiem przekreslonego ziarna - wtedy mamy pewnosc, że są bezglutenowe i w zakładzie gdzie zostały wyprodukowane nie używa sie glutenu wiec też nie są nim zanieczyszczone.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty