Produkty pozbawione glutenu

witam chciałam zapytac w jakich produktach nie wystepuję gluten bo np. czytałam ze kasza jaglana nie ma glutenu a z tyłu opakowania jest napis: moze zawierac gluten poch. ze zbóż i proszę o podanie jadłospisu na zdrowe śniadania i obiady i kolacje (bezglutenowe) Z góry dziekuje 
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Co jeść po wysiłku fizycznym?

Osoby, które rozpoczęły przygodę ze sportem zastanawiają się być może, co powinny jeść po zakończonym treningu. Obejrzyj nasz film i dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta sportowca.

Droga Pani!

Produkty, w których nie występuje naturalnie gluten mogą być nim zanieczyszczone. Jest to możliwe w przypadku, gdy na przykład bezglutenowa kasza jaglana jest pakowana w zakładzie, w którym także pakowana jest chociażby mąka pszenna. W związku z tym istnieje prawdopodobieństwo zanieczyszczenia produktu, dlatego na opakowaniu musi znaleźć się informacja o możliwej zawartości glutenu w produkcie, dlatego w przypadku diety bezglutenowej bardzo ważne jest czytanie etykiet!
Produkty bezglutenowe oznaczane są znakiem przekreślonego kłosa. Jest to znak nadawany produktom systematycznie poddawanym badaniom na zawartość tego składnika.
Produkty naturalnie niezawierające glutenu to: kasza jaglana, ryż, quinoa (komosa ryżowa), kasza gryczana, amarantus, kukurydza, ziemniaki, soja, maniok, soczewica, fasole, orzechy, mięso, jaja, ryby, owoce i warzywa.
Przy wyborze powyższych produktów należy jednak zawsze czytać etykiety produktów lub szukać przekreślonego kłosa.
Przepisy na posiłki bezglutenowe może Pani tworzyć sama ze wszystkich produktów, które są bezglutenowe. Ciężko mi Pani pomóc w tej kwestii nie znając Pani upodobań. Jeżeli brak Pani pomysłów, to polecam przeszukać Internet - na pewno znajdzie tam Pani mnóstwo inspiracji!
Pozdrawiam!

0

Dla osoby chorującej na celikię jedyne bezpieczne produkty to te ze znakiem przekreślonego kłosa. Takie produkty nie mają glutenu ani nie są nim zanieczyszczone. Kasza jaglana naturalnie jest produktem bezglutenowym ale jeśli w zakładzie gdzie się ją produkuje produkuje się także produkty z glutenem to może być ona właśnie zanieczyszczona. Podobnie jest np. z płatkami owsianymi. Jeśli nie ma Pani celiakii tylko alergię na gluten to takie śladowe ilości glutenu np. w kaszy jaglanej nie zaszkodzą Pani.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty