Droga Pani!
Produkty, w których nie występuje naturalnie gluten mogą być nim zanieczyszczone. Jest to możliwe w przypadku, gdy na przykład bezglutenowa kasza jaglana jest pakowana w zakładzie, w którym także pakowana jest chociażby mąka pszenna. W związku z tym istnieje prawdopodobieństwo zanieczyszczenia produktu, dlatego na opakowaniu musi znaleźć się informacja o możliwej zawartości glutenu w produkcie, dlatego w przypadku diety bezglutenowej bardzo ważne jest czytanie etykiet!
Produkty bezglutenowe oznaczane są znakiem przekreślonego kłosa. Jest to znak nadawany produktom systematycznie poddawanym badaniom na zawartość tego składnika.
Produkty naturalnie niezawierające glutenu to: kasza jaglana, ryż, quinoa (komosa ryżowa), kasza gryczana, amarantus, kukurydza, ziemniaki, soja, maniok, soczewica, fasole, orzechy, mięso, jaja, ryby, owoce i warzywa.
Przy wyborze powyższych produktów należy jednak zawsze czytać etykiety produktów lub szukać przekreślonego kłosa.
Przepisy na posiłki bezglutenowe może Pani tworzyć sama ze wszystkich produktów, które są bezglutenowe. Ciężko mi Pani pomóc w tej kwestii nie znając Pani upodobań. Jeżeli brak Pani pomysłów, to polecam przeszukać Internet - na pewno znajdzie tam Pani mnóstwo inspiracji!
Pozdrawiam!
Dla osoby chorującej na celikię jedyne bezpieczne produkty to te ze znakiem przekreślonego kłosa. Takie produkty nie mają glutenu ani nie są nim zanieczyszczone. Kasza jaglana naturalnie jest produktem bezglutenowym ale jeśli w zakładzie gdzie się ją produkuje produkuje się także produkty z glutenem to może być ona właśnie zanieczyszczona. Podobnie jest np. z płatkami owsianymi. Jeśli nie ma Pani celiakii tylko alergię na gluten to takie śladowe ilości glutenu np. w kaszy jaglanej nie zaszkodzą Pani.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakich produktach nie ma glutenu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy ryż zawiera gluten? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
artykuły
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Celiakia a ciąża. Jak choroba trzewna wpływa na przebieg ciąży?
Celiakia w ciąży może wywołać różne konsekwencje z