Witam!
W diecie bezglutenowej trzeba wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). W przypadku alergii na gluten obowiązują zasady racjonalnego żywienia takie jak dla osób zdrowych. Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Osoba na diecie bezglutenowej może je swobodnie spożywać. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa, dlatego zalecam wybierania takich produktów. Produkty przetworzone, które uznaje się za bezglutenowe mogą zawierać do 20 mg glutenu/ 1 kg produktu. Unikać należy produktów z informacją "może zawierać śladowe ilości glutenu" oraz "w zakładzie stosowany jest gluten", ponieważ producent nie podaje dokładnie ile glutenu znajduje się w określonym produkcie. Produkty zawierające gluten, czyli takie których trzeba unikać na diecie bezglutenowej to np.: każde pieczywo które nie jest oznakowane jako bezglutenowe, kasza manna, kasz kuskus, kasza jęczmienna, ciasta, ciastka, drożdżówki, panierki do mięs i ryb, piwo, zwykły proszek do pieczenia. Niektóre leki przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładne czytanie etykiet produktów i sprawdzanie występowania w nich glutenu. Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jakich produktach nie ma glutenu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Produkty bezglutenowe w diecie u osób z hiperglikemią – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
artykuły
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Produkty, które rozwalają pracę tarczycy. Unikaj zwłaszcza przy niedoczynności
Problemy z tarczycą Odpowiednia dieta może mieć wp
Jessica Biel ujawniła, dlaczego wraz z Justinem Timberlakem nie jedzą pszenicy i przetworów mlecznych
Dla aktorki Jessiki Biel, odpowiednia dieta wiąże