Co jeść przy diecie bezglutenowej?

Do lekarza dietetyka. Nie jem chleba i innych produktów mącznych- z glutenem. Czy powinnam wzbogacić swoja dietę o jakieś inne produkty?
KOBIETA, 43 LAT ponad rok temu

Witam!
W diecie bezglutenowej trzeba wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). W przypadku alergii na gluten obowiązują zasady racjonalnego żywienia takie jak dla osób zdrowych. Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Osoba na diecie bezglutenowej może je swobodnie spożywać. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa, dlatego zalecam wybierania takich produktów. Produkty przetworzone, które uznaje się za bezglutenowe mogą zawierać do 20 mg glutenu/ 1 kg produktu. Unikać należy produktów z informacją "może zawierać śladowe ilości glutenu" oraz "w zakładzie stosowany jest gluten", ponieważ producent nie podaje dokładnie ile glutenu znajduje się w określonym produkcie. Produkty zawierające gluten, czyli takie których trzeba unikać na diecie bezglutenowej to np.: każde pieczywo które nie jest oznakowane jako bezglutenowe, kasza manna, kasz kuskus, kasza jęczmienna, ciasta, ciastka, drożdżówki, panierki do mięs i ryb, piwo, zwykły proszek do pieczenia. Niektóre leki przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładne czytanie etykiet produktów i sprawdzanie występowania w nich glutenu. Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty