Dzień dobry!
Dieta bezglutenowa to rodzaj diety eliminacyjnej stosowanej w celiakii, czyli schorzeniu polegającym na nietolerancji glutenu. Gluten jest to białko występujące w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, lub ich przetworach (kasze, płatki, otręby, kiełki, produkty na bazie mąki), a także w produktach zawierających słody, syropy oraz skrobię pochodzącą z pszenicy czy żyta. Należy pamiętać, że może się także pojawiać w produktach, których nazwa nie wskazuje na to, a informacja widnieje na wykazie składników, to np. płatki kukurydziane (aromatyzowane słodem jęczmiennym), różnego rodzaju słodycze, chipsy smakowe, kiełbasy, wędliny podrobowe (np. pasztet, parówki, kaszanka), konserwy rybne, mięsne i warzywne, smakowe produkty mleczne, zupy i sosy w proszku, różnego rodzaju sosy (np. musztarda, ketchup, majonez). Z tego też względu warto wybierając produkty sięgać po takie, które są oznaczone przekreślonym kłosem. Nawiązując do Pani pytania, dieta bezglutenowa nie wyklucza mięsa drobiowego z jadłospisu pod warunkiem, że nie jest kupowane, jako gotowy produkt lub półprodukt zawierający panierkę lub marynaty. Dodatkowo kupując mięso pakowane hermetycznie, warto sprawdzić czy na etykiecie znajduje się zapis o zawartych w produkcie alergenach takich jak gluten. Należy także pamiętać o odpowiednim przygotowaniu posiłku zawierające mięso, czyli nie używając bułki tartej, mieszanek przyprawowych. W zamian za to można używać czystych przypraw, a panierkę zrobić np. z płatków kukurydzianych (bezglutenowych).
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306
Warto również przeczytać:
Celiakia – leczenie dietetyczne
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/celiakia-leczenie-dietetyczne.html?c=7
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Mięso smażone a dieta bezglutenowa – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy ryż zawiera gluten? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
artykuły
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo
Celiakia a ciąża. Jak choroba trzewna wpływa na przebieg ciąży?
Celiakia w ciąży może wywołać różne konsekwencje z
Ataksja glutenowa - czym jest i jak się objawia. Jak leczyć ataksję glutenową
Ataksja glutenowa jest stosunkowo rzadkim powikłan